
Ζητούνται κατάσκοποι όλων των… φυλών
Με μια διαφημιστική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα Εχεις ό,τι χρειάζεται;, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) προσπαθεί να προσελκύσει νέους πράκτορες ανάμεσα στα μέλη των πολλών φυλών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Στόχος της υπηρεσίας είναι η στρατολόγηση μαύρων, Aσιατών, ισπανόφωνων και άλλων μειονοτήτων για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι δυνατό οι λευκοί Αμερικανοί κατάσκοποι να αναμειχθούν με τους ντόπιους πληθυσμούς.
29
Με μια διαφημιστική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα Εχεις ό,τι χρειάζεται;, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) προσπαθεί να προσελκύσει νέους πράκτορες ανάμεσα στα μέλη των πολλών φυλών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Στόχος της υπηρεσίας είναι η στρατολόγηση μαύρων, Aσιατών, ισπανόφωνων και άλλων μειονοτήτων για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς δεν είναι δυνατό οι λευκοί Αμερικανοί κατάσκοποι να αναμειχθούν με τους ντόπιους πληθυσμούς.
Αν είσαι ένας ξανθός τύπος από την Οκλαχόμα δηλώνει στην εφημερίδα Washington Post ο εκτελεστικός διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κάρεϊ, υπάρχουν μερικά σημεία του κόσμου όπου αυτή η εμφάνιση αντιμετωπίζεται εχθρικά. Και αυτό κοστίζει σε έναν κατάσκοπο που επιδιώκει να αναπτύξει συνδέσμους στο εξωτερικό.
Η CIA διαπιστώνει πως η μάχη ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων και τη διεθνή τρομοκρατία είναι αδύνατον να επιτύχει, εάν οι πράκτορές της δεν αφομοιωθούν από τον πληθυσμό της χώρας όπου αποστέλλονται. Επομένως, η ταιριαστή εμφάνιση και η άπταιστη ομιλία ξένων γλωσσών (με ακρίβεια ως τον τελευταίο ιδιωματισμό) είναι τα πρώτα σημεία που αναζητεί στο βιογραφικό ενός φιλόδοξου πράκτορα. Ρωσικά, αραβικά, κινέζικα και περσικά είναι οι γλώσσες που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση από την υπηρεσία.
Αλλωστε, η CIA καυχιέται για την επιτυχία ορισμένων από τους κατασκόπους της στη Μέση Ανατολή και την Ασία που είχαν ζήσει για πολλά χρόνια εκεί πριν αναλάβουν δράση για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Οι ντόπιοι μαγεύονται από κάποιον που γνωρίζει την κουλτούρα τους και μπορεί να συνεννοηθεί στη γλώσσα τους ομολογεί στην εφημερίδα ένας πρώην πράκτορας.
Η στρατολόγηση εμιγκρέδων είναι μια πρακτική που η CIA υιοθέτησε στη δεκαετία του 70, σύμφωνα με τον Τζακ Ντάουνινγκ, το μοναδικό κατάσκοπο που έδρασε ως διευθυντής σε δύο από τους πλέον ευαίσθητους για τις ΗΠΑ σταθμούς, το Πεκίνο και τη Μόσχα. Ως τότε, ο φόβος της υπηρεσίας ήταν πως οι -αφομοιωμένοι από την πατριωτική κουλτούρα- ξένοι θα έβλαπταν μάλλον, παρά θα βοηθούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σήμερα, όμως, οι κίνδυνοι που βλέπουν οι Αμερικανοί στο εξωτερικό είναι πολλαπλάσιοι. Ετσι, δεν υπάρχει το περιθώριο για τέτοιους δισταγμούς. Πάντως, η έκπτωση των ηθικών αξιών επιτρέπει σε ορισμένους να κατασκοπεύουν την ίδια τους τη χώρα για λογαριασμό μιας υπερδύναμης, καθώς έλκονται προφανώς από το μύθο που περιβάλλει την κατασκοπευτική δράση και τη λάμψη των σελίδων των περιοδικών όπου φιγουράρει η διαφήμιση της CIA.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σαρλίζ Θερόν: Η κορυφαία εμφάνιση χωρίς top, μόνο με ένα εντυπωσιακό κολάρο
- Μετρό: Τροποποιούνται δρομολόγια της Γραμμής 2 λόγω έργων – Οι σταθμοί που θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα
- Καιρός: Πόσο θα κρατήσει η κακοκαιρία – Πότε επιστρέφει η Άνοιξη
- Τάκερ Κάρλσον εναντίον Τραμπ: Μια προδιαγεγραμμένη ρήξη με βαρείς χαρακτηρισμούς
- Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Τι είπες;»
- Αγωνία για τη συμμετοχή του Γιαμάλ στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρό μυϊκό τραυματισμό


