
Να απαγορευτεί διεθνώς η διαφήμιση των τσιγάρων ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, για να εξαπολύσει επίθεση κατά της διαφήμισης των τσιγάρων, η οποία ασκεί μια παραπλανητική και ολέθρια επιρροή ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζει ο οργανισμός.
28
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, για να εξαπολύσει επίθεση κατά της διαφήμισης των τσιγάρων, η οποία ασκεί μια παραπλανητική και ολέθρια επιρροή ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογραμμίζει ο οργανισμός.
Θέμα του ΠΟΥ για τη φετινή Ημέρα κατά του Καπνίσματος υπήρξε η καταδίκη της απάτης μέσω της γοητείας των εικόνων, όπως χαρακτήρισε τη διαφημιστική προώθηση των προϊόντων αυτών.
Η γενική διευθύντρια της ΠΟΥ, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ: Η απόφαση να επικεντρώσουμε φέτος την προσοχή μας στη βιομηχανία της διαφήμισης, του κινηματογράφου και των αθλημάτων σταθμίστηκε με μεγάλη προσοχή, καθώς η καπνοβιομηχανία χτυπά εκεί όπου οι άνθρωποι την υποπτεύονται λιγότερο.
Ο ΠΟΥ ζήτησε την παγκόσμια απαγόρευση των διαφημίσεων για τσιγάρα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο, τα οποία τονίζουν τη χαλαρή, αθλητική, κομψή και χαρούμενη εικόνα του καπνίσματος, όπως τόνισε η διευθύντρια του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η εικόνα αυτή είναι ιδιαίτερα θελκτική στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο οργανισμός διαθέτει αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν χρηματοδοτήσει κινηματογραφικούς παραγωγούς στην Ινδονησία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, προκειμένου να εμφανίζονται σε ταινίες τα πακέτα των τσιγάρων που παράγουν.
Η τοποθέτηση σκηνών με καπνιστές στις ταινίες, στις βιντεοταινίες και στα κινούμενα σχέδια είναι επιμελώς σχεδιασμένη και αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα κατήγγειλε η Μπρούντλαντ.
Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, 82.000 με 100.000 έφηβοι ξεκινούν καθημερινά το κάπνισμα σε όλο τον κόσμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ

