55

Την επιθυμία για αναθέρμανση του διαλόγου στην περιοχή της Μεσογείου εκδήλωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πορτογαλικής προεδρίας στην άτυπη σύνοδο της Λισαβόνας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες Πέμπτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15 κρατών-μελών της ΕΕ και 12 μεσογειακών χωρών.

Ο Φερνάντο Νέβες, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τόνισε ότι
τόσο η απερχόμενη πορτογαλική προεδρία όσο και η γαλλική που θα τη διαδεχτεί θεωρούν προτεραιότητα της ΕΕ τη Μεσόγειο.


Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωποι από τις 27 συνολικά χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου πρόκειται να έχουν τον ερχόμενο Νοέμβριο συνάντηση ανωτάτου επιπέδου στη Μασσαλία για να προωθήσουν τη συνεργασία τους, βάσει αυτών που είχαν αποφασιστεί στη σύνοδο της Βαρκελώνης το 1995.


Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης οι υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη μεσογειακή πολιτική της.

Οι χώρες της Μεσογείου που συμμετέχουν στη σύνοδο της Λισαβώνας είναι η Αλγερία, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Συρία, η Τυνησία και η Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ