
Ο Ντεμιρέλ απευθύνει έκκληση για ελευθερία της έκφρασης
Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της θητείας του. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times συγχαίρει την τουρκική πολιτική ηγεσία για τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές και χαρακτηρίζει εκσυγχρονιστή το νέο Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.
72
Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την εκπνοή της θητείας του. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times συγχαίρει την τουρκική πολιτική ηγεσία για τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές και χαρακτηρίζει εκσυγχρονιστή το νέο Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.
Τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες πρέπει οπωσδήποτε να εναρμονισθούν με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις είπε o Σ.Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, όπου έκανε τον απολογισμό των επτά χρόνων της προεδρίας του.
Ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ο Ντεμιρέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα πρέπει να θεραπεύσει τις αδυναμίες της στους τομείς αυτούς και τονίζοντας πως έχει ιδιαίτερη σημασία η ευόδωση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.
Ο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος θα ορκιστεί την Τρίτη πρόεδρος της Τουρκίας, έχει επίσης απευθύνει σχετική έκκληση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που τονίζει σε άρθρο της τη Δευτέρα η εφημερίδα New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως τον τελευταίο χρόνο η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας και εκφράζει την εκτίμηση πως ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα οδηγήσει τη χώρα στην πλήρη δημοκρατία, προωθώντας αλλαγές που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ελευθερία λόγου στους πολίτες, θα επιτρέψουν την αποφυλάκιση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και θα θέσουν τέρμα στην απαγόρευση της διδασκαλίας των κουρδικών.
ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εμπολα: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται – Σχεδόν 440 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό
- Πορτογαλία – Κροατία 2-1: Πρόκριση με ανατροπή και… αναβολή στο Last Dance του Ρονάλντο!
- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι «τρομοκρατικών επιθέσεων»
- Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία
- Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
- ΗΠΑ – Τουρκία: Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η πώληση κινητήρων για τα τουρκικά μαχητικά KAAN


