
O ΙRA δέχτηκε να προχωρήσει σε αφοπλισμό
Υπέκυψε στις πιέσεις Μπλερ και Αχερν ο IRA και ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ξεκινήσει τον αφοπλισμό του μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.
55
Υπέκυψε στις πιέσεις Μπλερ και Αχερν ο IRA και ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ξεκινήσει τον αφοπλισμό του μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.
Ο IRA δέχτηκε να παραδώσει τα όπλα μία ημέρα μετά τη συμφωνία των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιρλανδίας να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης προτεσταντών και καθολικών στη Βόρειο Ιρλανδία στις 22 Μαΐου και να παρατείνουν την προθεσμία αφοπλισμού του IRA μέχρι τον Ιούνιο του 2001.
Η ηγεσία του IRA θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τον πλήρη και επαληθεύσιμο αφοπλισμό του αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο, η οποία συνεχίζει με την υπόσχεση ότι θα το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο το λαό και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Παράλληλα, ο IRA χαιρετίζει τις δεσμεύσεις στις οποίες προέβησαν οι δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η υπόσχεση για απελευθέρωση, υπό όρους, μέχρι τις 28 Ιουλίου των μελών του IRA που κρατούνται στις φυλακές της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, όπως επίσης και η προώθηση μεταρρυθμίσεων στη δομή της προτεσταντικής αστυνομίας της Β.Ιρλανδίας.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο το απόγευμα τις αποθήκες του οπλισμού του IRA θα επιθεωρήσουν ο τέως πρόεδρος Μάρτι Αχτισάαρι και ο πρώην γενικός γραμματέας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Σίριλ Ραμαφόζα.
Αssociated Press, AΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ρωσία καταγγέλλει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ που «δεν διαθέτουν νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ»
- Πυρηνικά όπλα: Μεγεθύνονται οι επενδύσεις στην παραγωγή τους – Ξεπερνώνται οι ηθικές αναστολές
- G 20: Ο Τραμπ διατηρεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Πούτιν στη σύνοδο της Φλόριντα
- Περού: Η Lockheed Martin επιβεβαιώνει την αγορά των 12 F-16
- ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Κίνα για κρυφή και σε μεγάλη κλίμακα αντιγραφή των αμερικανικών εταιρειών ΤΝ
- G20: Η Ρωσία «θα προσκληθεί» στις εργασίες και στη σύνοδο της Φλόριντα
