
Αλλάζει τη μορφή της Ελλάδας ο Καποδίστριας ΙΙ
Την καθιέρωση τρίτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη, τη δραστική μείωση των νομαρχιών και τη συνένωση περιφερειών προβλέπει η τροποποίηση του σχεδίου Καποδίστρια, που αναμένεται ότι θα αλλάξει τη μορφή του σημερινού χάρτη της Ελλάδας.
61
Την καθιέρωση τρίτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη, τη δραστική μείωση των νομαρχιών και τη συνένωση περιφερειών προβλέπει η τροποποίηση του σχεδίου Καποδίστρια, που αναμένεται ότι θα αλλάξει τη μορφή του σημερινού χάρτη της Ελλάδας.
Οπως είχε προαναγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις η υπουργός Εσωτερικών Β.Παπανδρέου και όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ.Πασχαλίδης στο συνέδριο της Πέμπτης της ΚΕΔΚΕ, η θεσμική αυτή μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες. Αλλωστε, αναμένεται να ξεκινήσει εθνικός διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα τον Ιούνιο.
Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο, ενώ σχεδιάζεται και η καθιέρωση τρίτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή αιρετών περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα αυτονομηθούν πλήρως από το κράτος.
Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση των νομαρχιών σε 35, από 51 που αριθμούν σήμερα, και την κατάργηση έξι από τις 13 περιφέρειες. Πρόκειται, λοιπόν, να δημιουργηθεί νέα διοικητική δομή στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου και να ανασυγκροτηθεί η χωροταξική δομή της περιφέρειας με συγχωνεύσεις νομών.
ΜΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εμπολα: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται – Σχεδόν 440 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό
- Πορτογαλία – Κροατία 2-1: Πρόκριση με ανατροπή και… αναβολή στο Last Dance του Ρονάλντο!
- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι «τρομοκρατικών επιθέσεων»
- Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία
- Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
- ΗΠΑ – Τουρκία: Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η πώληση κινητήρων για τα τουρκικά μαχητικά KAAN


