Η αστική βία μείζον πρόβλημα για τη Γαλλία
Ολοένα και απειλητικότερες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της αποκαλούμενης αστικής βίας στη Γαλλία. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουν τα φαινόμενα βίας στις γαλλικές πόλεις, και ιδιαίτερα στα περιθωριοποιημένα προάστιά τους, τα οποία αφορούν κυρίως στην αντίθεση της νέας γενιάς προς τους εκφραστές της κρατικής καταστολής, είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε για απλούς πολίτες.
48
Ολοένα και απειλητικότερες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της αποκαλούμενης αστικής βίας στη Γαλλία. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουν τα φαινόμενα βίας στις γαλλικές πόλεις, και ιδιαίτερα στα περιθωριοποιημένα προάστιά τους, τα οποία αφορούν κυρίως στην αντίθεση της νέας γενιάς προς τους εκφραστές της κρατικής καταστολής, είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε για απλούς πολίτες.
Μολονότι παρόμοια φαινόμενα εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η περίπτωση της Γαλλίας χαρακτηρίζεται από μελετητές των κοινωνικών δομών μοναδική σε έκταση και μορφή. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η βία στις πόλεις παρουσιάζεται ως διαμάχη μεταξύ αυτοχθόνων και μεταναστών ή μεταξύ των μεταναστών καθώς και ανάμεσα σε συμμορίες που διεκδικούν τον έλεγχο κάποιας περιοχής.
Ωστόσο, στη Γαλλία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η βία αποτλεί σχεδόν αποκλειστικά έκφραση της οργής των νέων ενάντια στο κράτος, και ιδιαίτερα ενάντια στην αστυνομία, το θεματοφύλακα του κράτους στην κοινωνική ζωή. Καθημερινά, στα γαλλικά προάστια διεξάγεται ένα αντάρτικο πόλεων, με ομάδες νέων να επιτίθενται σε αστυνομικούς.
Η δυσκολία ερμηνείας του φαινομένου
Κατά την αναζήτηση των αιτιών του φαινομένου έχουν διατυπωθεί δεκάδες διαφορετικές θεωρίες, οι οποίες ξεκινούν από τη χρήση υπερβολικής βίας εκ μέρους των αστυνομικών και καταλήγουν στην αδυναμία προσαρμογής των γόνων μεταναστών από τις πρώην γαλλικές αποικίες στα γαλλικά κοινωνικά πρότυπα.
Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση: η χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών έχει θεωρηθεί πολλές φορές αιτία της βίαιης συμπεριφοράς των νέων. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές οι Γάλλοι αστυνομικοί δεν έχουν άλλη επιλογή, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν οργισμένους κατοίκους των προαστίων.
Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους επεισόδια γηγενών Γάλλων, εκτός από νέους αλγερινής, μαροκινής ή άλλης καταγωγής, καταρρίπτει το επιχείρημα ότι πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά αποκλειστικά στους μετανάστες.
Η ρίζα του κακού ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στην ίδια την αποπνικτική ατμόσφαιρα των προαστίων, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι απόκληροι του κοινωνικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας την προκατάληψη των ευγενών κατοίκων του κέντρου. Επίσης, η σχεδόν ανύπαρκτη κοινωνική πρόνοια σε αυτές τις περιοχές ενισχύει την πεποίθηση των νέων ότι το κράτος εκφράζει μόνο την καταστολή και τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Ένας 58χρονος πήγε να πνίξει με μαξιλάρι 8χρονο επειδή τον ενόχλησαν οι φωνές του
- Βάγια Νέστορα: Είχε χάσει την κόρη της το 2021 – Το σπαρακτικό αντίο του συζύγου της για τη δολοφονία της
- «Βροχή» τα ρεκόρ στο Μουντιάλ: Τι πέτυχαν Μπαλογκάν, Τζέκο, Βέλγιο και Βορειοαμερικάνοι (pics)
- MEGA Γεγονότα: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis
- Κίεβο: Τουλάχιστον 13 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους
- Με «Kalimera» ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ
- Ντέιβιντ Μπόουι: Έκθεση με σπάνια αντικείμενα του περιοδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Πύργος: Συναγερμός για φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο μητέρα και παιδί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/adrien-sfSkPaeqkII-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442