72

Σε απογραφή του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου προχωρεί τώρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Ειρήνη στην Ευρώπη, ώστε να καταστεί δυνατή η κατάρτιση εκλογικών καταλόγων εν όψει των δημοτικών εκλογών που έχει εξαγγείλει για το φθινόπωρο ο επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Οπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη, το έργο που έχει αναλάβει ο ΟΑΣΕ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο, καθώς, μετά τις μακροχρόνιες συγκρούσεις στο Κόσοβο και τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία πέρυσι, περίπου 200.000 Αλβανοί και Σέρβοι δεν διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο που θα μπορούσε να πιστοποιήσει την ταυτότητά τους.


Ο ΟΑΣΕ κάλεσε τους Αλβανούς και τους Σέρβους του Κοσόβου που βρίσκονται εκτός της επαρχίας να προσέλθουν στο Κόσοβο, ώστε να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στους εκλογικούς καταλόγους.


Ωστόσο, οι ηγέτες της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι Αλβανοί πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τρίτες χώρες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο Κόσοβο.


Οι Σέρβοι, από την πλευρά τους, αντιτίθενται στη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμο το Συμβούλιο Μεταβατικής Διοίκησης της επαρχίας.


Πάντως, ο ΟΑΣΕ προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τους Σέρβους που επιθυμούν να ψηφίσουν, αλλά φοβούνται να εισέλθουν στο Κόσοβο, αφού προτίθεται να στήσει κάλπες και εκτός της επαρχίας.


Εν τω μεταξύ, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ενωση, η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο και εκπρόσωποι των Αλβανών και των Σέρβων, με την οποία καταδικάζουν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κόσοβο.


Την ίδια ημέρα, εξάλλου, οι ηγέτες των Σέρβων Μόμτσιλο Τραΐκοβιτς και ο επίσκοπος Αρτέμιος συναντήθηκαν στη Μόσχα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.


Σε δηλώσεις τους μετά τη λήξη της συνάντησης, οι δύο Σέρβοι ηγέτες ανέφεραν πως η Μόσχα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της για τη σερβική στάση στο Κόσοβο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ