48

Χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν το απόγευμα της Παρασκευής το κέντρο του Βελιγραδίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της σερβικής αντιπολίτευσης για μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και του καθεστώτος του. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοσταθμός Β-92, οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούν τους 100.000.

Την πορεία προς το κέντρο του Βελιγραδίου διαδέχτηκαν οι ομιλίες των ηγετών της αντιπολίτευσης, στην πλατεία Δημοκρατίας, οι οποίοι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν ενωμένοι και όλοι μαζί προέβαλαν το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), συντάχθηκε με το πλευρό της ενωμένης αντιπολίτευσης, εκπληρώνοντας ένα πάγιο αίτημα της Δύσης για συσπείρωση των σερβικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων.


Παρά την ισχυρή αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης, καθώς χιλιάδες μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατέφτασαν με κάθε μέσο στο Βελιγράδι, μέχρι το βράδυ δεν είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών.


Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Press, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δεκάδες μέσα, με σκοπό να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση.


Αρχικά, απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες διαδηλωτές να χρειαστεί να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να φτάσουν στον πυρήνα της συγκέντρωσης.


Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι, πάντα σύμφωνα με το Associated, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ένα μαραθώνιο κινηματογραφικών ταινιών πολύ πρόσφατης παραγωγής (όπως το American Beauty και το Ο κόσμος δεν είναι αρκετός του Τζέιμς Μποντ, ταινίες που δεν έχουν καν αρχίσει να προβάλλονται στους κινηματογράφους) σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους κατοίκους του Βελιγραδίου στα σπίτια τους.


Αλλωστε, από την Πέμπτη, το Βελιγράδι έχει κλείσει τα σύνορα της χώρας για τους ξένους δημοσιογράφους και άλλα επικίνδυνα πρόσωπα, εν όψει της συγκεκριμένης διαδήλωσης.


Η Ντελ Πόντε ζητεί από το ΝΑΤΟ να συλλάβει τον Μιλόσεβιτς


Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα ντελ Πόντε, ζήτησε την Παρασκευή από το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην άμεση σύλληψη του Μιλόσεβιτς, προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Επίσης, την ίδια έκκληση απηύθυνε για τους Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Θέλω τους Μιλόσεβιτς, Μλάντιτς και Κάρατζιτς να συλληφθούν και να παραδοθούν στη Χάγη δήλωσε η Ντελ Πόντε, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο, δέκα μήνες αφότου δημοσιεύτηκε η επικήρυξή του, ο Μιλόσεβιτς να συνεχίζει να κυβερνά, διαφεύγοντας τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Reuters, Associated Press, ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ