48

Στις 13 και 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα η προγραμματισμένη σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών-μελών της ΔΕΕ, την οποία θα απασχολήσουν θέματα που αφορούν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΔΕΕ για τον έλεγχο και την ανάληψη αποστολών, σύμφωνα με όσα περιέχονται στη Διακήρυξη του Πέτερσμπεργκ.

Στη Σύνοδο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά ο γ.γ. της ΔΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του ύπατου εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.


Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των χωρών-μελών της ΔΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν το αρχικό σχέδιο ενέργειας που αναφέρεται στις υποχρεώσεις της χώρας που θα αναλάβει τη φιλοξενία των Δυνάμεων της ΔΕΕ, σε περίπτωση επιχειρήσεων, καθώς και τις υποχρεώσεις της ΔΕΕ έναντι του κράτους αυτού.


Επίσης, θα διευκρινιστούν οι βασικές οδηγίες λειτουργίας της ομάδας εκτιμήσεως καταστάσεων, η οποία θα μεταβαίνει σε περιοχή κρίσεως που ενδιαφέρει τη ΔΕΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να πληροφορήσει τα αρμόδια όργανα για την τελική λήψη απόφασης.


Ακόμη, θα δοθεί η έγκριση για τις βασικές αρχές που αφορούν στη λειτουργία και συνεργασία του πολιτικού κέντρου συντονισμού με τη στρατιωτική δομή διοίκησης που αναπτύσσεται στις περιπτώσεις εκτέλεσης των αποστολών.


Τέλος, στη σύνοδο αναμένεται να ενημερωθούν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ για τα αποτελέσματα της κοινής άσκησης της ΔΕΕ, Crisex 2000, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2000.


ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ