48

Να αποτρέψει ένα νέο πόλεμο στα Βαλκάνια ζήτησε από τη Δύση ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το Σάββατο. Κάλεσε μάλιστα το ΝΑΤΟ να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του Μαυροβουνίου.

Παράλληλα, ο Σ.Μέσιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ώστε να περιοριστεί η επιρροή που ασκεί ο Σ.Μιλόσεβιτς στους Κοσοβάρους Σέρβους και εξέφρασε την άποψη ότι η ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να κλείσει τα σύνορα ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.


Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κροάτης πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η χώρα του έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να εκπληρώσει τα κριτήρια οικονομικής σύγκλισης, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Κροατία θα καταφέρει να προσχωρήσει στις ευρωπαϊκές δομές.


Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές διεύρυνσης της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η Σερβία θα γίνει κάποια ημέρα μέλος της Ενωσης, όταν εξαφανιστεί ο Μιλόσεβιτς.


ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ