67

Οι ΗΠΑ αξίωσαν διεθνή υποστήριξη, προκειμένου να περάσει απόφαση στον ΟΗΕ που θα καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το BBC.

Μιλώντας στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ επισήμανε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα επιδεινώθηκε σημαντικά τον περασμένο χρόνο και η αξιοπιστία της επιτροπής διακυβεύεται εάν δεν πράξει τα δέοντα.


Η Μ.Ολμπράιτ που ταξίδεψε από τη Νότια Ασία για να συμμετάσχει στη σύνοδο της επιτροπής ανέφερε επίσης ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι άξιος κατακραυγής, ύστερα από μία δεκαετία πολέμων που έχει προκαλέσει στα Βαλκάνια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την έκδοση ψηφίσματος για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και συγκεκριμένα για τη Σερβία.


Μολονότι η Μ.Ολμπράιτ εξέφρασε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Βιρμανία, επικέντρωσε την ομιλία της στην Κίνα. Τρία μέλη της επιτροπής του Πεκίνου αποχώρησαν από την αίθουσα πριν αρχίσει να μιλά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και επέστρεψαν αφού είχε τελειώσει.


Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Γενεύη εκτιμά ότι η παρουσία της Μ.Oλμπράιτ στην επιτροπή υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να πιέσουν τον ΟΗΕ για ψήφισμα κατά της Κίνας.


Το BBC υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν να υιοθετηθεί φέτος μία κρίσιμη απόφαση, επειδή υπάρχουν λιγότεροι υποστηρικτές της Κίνας στην επιτροπή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ