Τη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχεδίαζαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στις αρχές της δεκαετίας του 90.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της, την Παρασκευή, η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent, επικαλούμενη το βιβλίο του ιστορικού, ειδικού σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, Στέφεν Ντόριλ, ο οποίος αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός φακέλου της MI6 που εξέταζε τρία σενάρια δολοφονίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου.
Στο βιβλίο περιέχονται δηλώσεις πρώην αξιωματούχου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που εργαζόταν στα Βαλκάνια στις αρχές του 1990, ο οποίος αναφέρει ότι την ευθύνη για τη δημιουργία του εν λόγω φακέλου είχε ένας φιλόδοξος συνάδελφός του, που την εποχή εκείνη ήταν αρμόδιος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρήσεων της MI6 στα Βαλκάνια.
Ο φάκελος αποτελούνταν από δύο σελίδες και είχε κολλημένη επάνω του μία κίτρινη κάρτα, γεγονός που σημαίνει πως ήταν ένα ολοκληρωμένο έγγραφο και όχι ένα απλό προσχέδιο διευκρινίζει η ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο Στέφεν Ντόριλ.
Ο απόρρητος φάκελος έφερε τον τίτλο Η ανάγκη για τη δολοφονία του προέδρου της Σερβίας Μιλόσεβιτς και ο συντάκτης του τον είχε διανείμει σε ανώτατους αξιωματούχους της MI6, μεταξύ των οποίων ήταν ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ο υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ευρώπη και ο υπεύθυνος του γραφείου συνδέσμου των ειδικών βρετανικών δυνάμεων SAS στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αξιωματούχος της ΜΙ6 δικαιολόγησε τότε την πρωτοβουλία του για τη δολοφονία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επισημαίνοντας στους συναδέλφους τους στη βρετανική μυστική υπηρεσία πως ο σφαγέας του Βελιγραδίου προμήθευε με όπλα τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατεζητείτο για εγκλήματα πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφεν Ντόριλ ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας εξέταζαν τότε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη μυστική δολοφονία του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Σε ό,τι αφορά το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, τα επικρατέστερα σενάρια για τη δολοφονία του ήταν τρία. Πρώτη επιλογή ήταν να εκπαιδεύσει η βρετανική μυστική υπηρεσία μία σερβική παραστρατιωτική οργάνωση, προκειμένου να εκτελέσει την το σχέδιο δολοφονίας. Το ενδεχόμενο αυτό έδινε μεν το απαιτούμενο άλλοθι, ωστόσο είχε το μειονέκτημα ότι η ΜΙ6 θα μπορούσε να χάσει εύκολα τον έλεγχο της επιχείρησης.
Το δεύτερο σενάριο αφορούσε στην εκτέλεση του σχεδίου της δολοφονίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου από μία ολιγομελή ομάδα ελεύθερων σκοπευτών της SAS.
Η επιλογή αυτή θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη, ωστόσο, εάν οι πράκτορες δεν επιτύγχαναν την αποστολή τους, θα ήταν αδύνατο για τη βρετανική μυστική υπηρεσία να αρνηθεί την ανάμειξή της στην επιχείρηση.
Τρίτη επιλογή της ΜΙ6 ήταν ένα σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα που θα κόστιζε τη ζωή στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Τελικά, κανένα από τα σχέδια δολοφονίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου δεν υλοποιήθηκε.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.