Ο Μιλόσεβιτς ετοιμάζει πόλεμο στο Μαυροβούνιο – Ανησυχεί και η Βουλγαρία
Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, εκτίμησε την Τετάρτη από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται, ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προετοιμάζει το έδαφος για να περάσει σε στρατιωτική δράση κατά του Μαυροβουνίου.
67
Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, εκτίμησε την Τετάρτη από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται, ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προετοιμάζει το έδαφος για να περάσει σε στρατιωτική δράση κατά του Μαυροβουνίου.
Ο κλοιός στενεύει για το Μαυροβούνιο, όπου επαναπροβάλλεται ένα ξεκάθαρο μοντέλο όλων αυτών που έχουμε ήδη δει στα Βαλκάνια εκτίμησε ο Αμερικανός στρατηγός.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν έχει πάρει ήδη την απόφασή του, αλλά παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση τόνισε ο στρατηγός Κλαρκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό υπουργό Αμυνας Εντουάρντο Σέρα.
Ο στρατηγός, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, τόνισε επίσης ότι η παρουσία της KFOR στο Κόσοβο δεν είναι ικανοποιητική. Χρειάζονται επιπλέον στρατιωτικά μέσα για να επιλυθεί το πρόβλημα πρόσθεσε και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός διοικητής της KFOR, Κλάους Ράινχαρντ, τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης στην περιοχή μιας διεθνούς αστυνομικής δύναμης.
Ο στρατηγός Κλαρκ, που περιοδεύει στην Ευρώπη λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, θα αντικατασταθεί στις 3 Μαΐου από τον Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Ράλστον.
Ανήσυχος για πόλεμο στα Βαλκάνια και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ έστειλε την Τετάρτη επιστολή στον αντιπρόεδρο του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ζητώντας του να ασκήσει όλη την επιρροή του, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα σύγκρουση στην περιοχή.
Ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβερνητικής υπηρεσίας Τύπου αναφέρει ότι ο Ι.Κοστόφ εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες στον Αρμπεν Τζαφέρι, τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος DPA, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στην ΠΓΔΜ.
Εξάλλου, έντονη είναι η ανησυχία της κοινής γνώμης στη Βουλγαρία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη νότια Σερβία και το Μαυροβούνιο, χωρίς ωστόσο να πειστεί από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του στρατηγού Κλαρκ ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η έγκυρης Τρουντ με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της: Η πλέον σίγουρη ένδειξη για νέο πόλεμο στα Βαλκάνια, όπως σχολιάζει την επίσκεψη του Ουέσλι Κλαρκ στη Σόφια.
Επιπλέον, δυτικοί διπλωμάτες στη Σόφια δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο νέος αυτός πόλεμος είναι ζήτημα εβδομάδων και θα ξεσπάσει με αφορμή την αντιπαράθεση Σερβίας-Μαυροβουνίου.
ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
- Μακρόν: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εμπνέει την Ευρώπη και υλοποιείται στην πράξη
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
- Ο Τι Τζέι Σορτς αναδείχθηκε MVP του play in (pic)
- Σαρλίζ Θερόν: Απόλυτη επιζήσασα – Ρισκάρει τα πάντα, επιβιώνει, προκαλεί ίλιγγο στο Μανχάταν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442