Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 21o
Νέα επεισόδια στη Μιτρόβιτσα – Το Πεντάγωνο φοβάται επικείμενο πόλεμο

Νέα επεισόδια στη Μιτρόβιτσα – Το Πεντάγωνο φοβάται επικείμενο πόλεμο

Νέα επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όταν Γάλλοι στρατιώτες της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν συγκέντρωση εκατοντάδων Σέρβων. Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washinghton Post την Τετάρτη, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο ίσως αναγκαστούν την άνοιξη να επέμβουν εναντίον των Αλβανών ανταρτών που πραγματοποιούν επιθέσεις στη νότια Σερβία.

46

Νέα επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όταν Γάλλοι στρατιώτες της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν συγκέντρωση εκατοντάδων Σέρβων. Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washinghton Post την Τετάρτη, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο ίσως αναγκαστούν την άνοιξη να επέμβουν εναντίον των Αλβανών ανταρτών που πραγματοποιούν επιθέσεις στη νότια Σερβία.

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν άνδρες της KFOR απομάκρυναν από το βόρειο άκρο της γέφυρας του ποταμού Ιμπαρ, που συνδέει το σερβικό με τον αλβανικό τομέα της πόλης, Σέρβους που είχαν, με δική τους πρωτοβουλία, αναλάβει την επιτήρηση της κατάστασης, προκειμένου να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας μήκους 200 μέτρων.


Εκατοντάδες Σέρβοι θέλησαν να εισέλθουν στη νέα ζώνη και, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν μπροστά, συνάντησαν την αντίσταση των Γάλλων στρατιωτών της KFOR, που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα προκειμένου να τους διαλύσουν. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι στη διάρκεια των ταραχών μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σερβικές πηγές υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι συνολικά έξι διαδηλωτές νοσηλεύονται τραυματισμένοι, ενώ ο ηγέτης των Σέρβων της πόλης Ολιβερ Ιβάνοβιτς χαρακτήρισε τα επεισόδια βάρβαρη επέμβαση της KFOR ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.


Στη Μιτρόβιτσα έσπευσαν την Τετάρτη Δανοί στρατιώτες της KFOR για να ενισχύσουν τη φύλαξη της νέας ζώνης ασφαλείας από τους Γάλλους συναδέλφους τους, ενώ, σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δύο τάγματα πεζικού Γάλλων και Ιταλών στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης -περίπου 1.100 άνδρες- θα ενισχύσουν σύντομα τις τάξεις της KFOR στη Μιτρόβιτσα.


Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται την Τετάρτη στην Washington Post, προειδοποιεί πως είναι πολύ πιθανόν τα στρατεύματα της KFOR να οδηγηθούν σε σύγκρουση με τους Αλβανούς αντάρτες που πραγματοποιούν επιθέσεις στη μεθοριακή περιοχή του Κοσσυφοπεδίου με τη νότια Σερβία. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν και, αν αυτό δεν συμβεί, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στα στρατεύματα της KFOR και τους Αλβανούς τόνισε ο αξιωματούχος.


Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο εξετάζουν το κατά πόσο θα απαιτηθεί η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή για να αποτραπεί η επανάληψη συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς.

ΑΠΕ, ΜΠΕ, Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies