
Πόλεμο φοβάται στο νότιο Λίβανο ο Λαχούντ
Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μονομερή αποχώρηση από το νότιο Λίβανο έως τον Ιούλιο επισήμανε ο Λιβανέζος πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Hayat το Σάββατο.
48
Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μονομερή αποχώρηση από το νότιο Λίβανο έως τον Ιούλιο επισήμανε ο Λιβανέζος πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Hayat το Σάββατο.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η αποχώρηση του Ισραήλ θα γίνει αποδεκτή μόνο στην περίπτωση που αποτελεί τμήμα ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται η επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία. Προηγουμένως -πρόσθεσε- πρέπει να έχει επιλυθεί το ζήτημα των 360.000 Παλαιστίνιων προσφύγων, που έχουν καταφύγει στο Λίβανο από το 1948, όταν ιδρύθηκε το ισραηλινό κράτος.
Θέλουμε να λήξει αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν υπάρξει ειρήνη στο Λίβανο, δεν θα υπάρξει πουθενά αλλού και κυρίως στο Ισραήλ δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαχούντ.
Το Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Σιμόν Πέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ισραηλινά στρατεύματα να χτυπήσουν συριακούς στόχους στο Λίβανο, εάν το βόρειο Ισραήλ πληγεί, μετά τη μονομερή αποχώρηση από το νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς με ανακοίνωσή της το Σάββατο στη Βηρυτό, όπου διεξάγεται το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση της έναντι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, κάλεσε το συμβούλιο των υπουργών να εκδώσει δήλωση υποστήριξης στη λιβανική και παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στη σιωνιστική κατοχή, αξιώνοντας από τις αραβικές χώρες να θέσουν τέρμα στις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Reuters, ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εμπολα: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται – Σχεδόν 440 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό
- Πορτογαλία – Κροατία 2-1: Πρόκριση με ανατροπή και… αναβολή στο Last Dance του Ρονάλντο!
- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι «τρομοκρατικών επιθέσεων»
- Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία
- Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
- ΗΠΑ – Τουρκία: Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η πώληση κινητήρων για τα τουρκικά μαχητικά KAAN


