Διεύρυνση εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων Ιορδανίας-Τουρκίας, διαφωνία για το νερό
Την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας αποφάσισαν Αμάν και Αγκυρα, ενώ η αναβολή προς το παρόν της πώλησης στην Ιορδανία πόσιμου ύδατος από την Τουρκία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στην Αγκυρα.
0
Την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας αποφάσισαν Αμάν και Αγκυρα, ενώ η αναβολή προς το παρόν της πώλησης στην Ιορδανία πόσιμου ύδατος από την Τουρκία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις επαφές του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στην Αγκυρα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα MIlliyet, η υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία βασίζεται σε εκπαιδευτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 1996, βάσει της οποίας πραγματοποιούνται τακτικές επισκέψεις και ανταλλαγή προσωπικού από τις δύο χώρες. Ιορδανοί και Τούρκοι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης τουρκικών και αραβικών αντίστοιχα, ενώ η τουρκική αεροπορία έχει αναλάβει μέρος της εκπαίδευσης των Ιορδανών πιλότων. Η Ιορδανία νοικιάζει από την Τουρκία μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Casa-235.
Στις επαφές των Ιορδανών αξιωματούχων με τους Τούρκους ομολόγους τους αποφασίστηκε, επίσης, τουρκική κατασκευαστική εταιρεία να αναλάβει την ανέγερση του κτιρίου διοίκησης του ιορδανικού γενικού επιτελείου.
Ακριβό το νερό για την Ιορδανία
Οσον αφορά στις συνομιλίες για το νερό, η ιορδανική πλευρά αρνήθηκε να προχωρήσει στην αγορά νερού από τον ποταμό Μανάβγκατ, που εκβάλλει στη Μεσόγειο, επειδή θεωρεί την προσφορά της Τουρκίας οικονομικά ασύμφορη.
Οι Ιορδανοί αξιωματούχοι, μετά τη συνάντησή τους με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τζουμχούρ Ερσουμερ, διευκρίνισαν ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο αγοράς τουρκικού νερού, μόνο σε περίπτωση που θα υπάρξει σχετική συμφωνία και με άλλες χώρες της περιοχής, όπως τη Συρία, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, γεγονός που θα μειώσει το κόστος της μεταφοράς του.
Συνέχεια στην πολιτική του Χουσεΐν
Την Τρίτη, ο Ιορδανός μονάρχης εκφώνησε λόγο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η δήλωσή του ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του πατέρα του, βασιλιά Xoυσεΐν, στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, προκάλεσε τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Τούρκων βουλευτών.
Η Αγκυρα δεν έκρυβε την ανησυχία της, εδώ και αρκετό καιρό, ότι ο νέος βασιλιάς τη Ιορδανίας θα ακολουθούσε, σε αντίθεση με τον πατέρα του, μια πιο αραβοκεντρική πολιτική.
Για την Τετάρτη, το πρόγραμμα του Ιορδανού μονάρχη περιλαμβάνει συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη με επιχειρηματικούς κύκλους της Τουρκίας.
Το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών επικεντρώνεται κυρίως στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Ιορδανίας. Εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να υπογραφεί σε δύο μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και το Σύνταγμα: Μια λεπτή ισορροπία
- «Ο Καρέτσας στο στόχαστρο της Τσέλσι και άλλων ομάδων της Premier League»
- Νέα Αριστερά για επίσκεψη Μακρόν: Ο Μητσοτάκης πορεύεται για ακόμη μια φορά δουλοπρεπώς
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Οι εκλογές, η επαρχία, το σινεμά – «Προεκλογικές Εκστρατείες: Δημοκρατία ή Χειραγώγηση» στην Ταινιοθήκη
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μηχανής για υπερβολική ταχύτητα – Έτρεχε με 149 χλμ. σε περιοχή με όριο τα 50
- Sold out ανακοίνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα δύο πρώτα ματς με τη Μονακό (pic)
- Ντέιβιντ Χάσελχοφ: Έκανε βόλτες στο Λος Άντζελες στηριζόμενος σε περιπατητήρα παρέα με τη σύζυγό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442