52

Οι φόβοι ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε χώρα υποδοχής πυρηνικών αποβλήτων από όλο τον κόσμο εντείνονται, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα του ξένου Tύπου που αναφέρουν ότι η Μόσχα έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με διάφορες κυβερνήσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής αποθήκευση των επικίνδυνων αυτών υλικών.

Oπως έγραψε την Πέμπτη η βρετανική εφημερίδα The Times, αναφερόμενη σε σχετική αρθρογραφία της γερμανικής Berliner Zeitung και της ρωσικής Segodnya, το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας και η κρατική εταιρεία Kozhema διαπραγματεύονται εδώ και μήνες με Γάλλους αξιωματούχους την επίτευξη συμφωνιών για την επεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων.

Με τη συμφωνία που επιδιώκει η Ρωσία, γράφουν οι Times, η Γαλλία θα προσφέρει στη Μόσχα σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία ώστε να είναι δυνατή η ανακύκληση πυρηνικών αποβλήτων σε ένα παλαιό εργοστάσιο, το οποίο ανακαινίζεται στο Ζελεζνογκόρσκ της περιοχής του Κρασνογιάρσκ.


Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace στη Ρωσία, Ιγκόρ Φαραφόντοφ, δήλωσε ότι συμφωνίες για ανακύκληση πυρηνικού υλικού από όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο κοντά στην επίτευξή τους από ποτέ. Φυσικά, το ρωσικό υπουργείο Ατομικής Ενέργειας αρνείται την εγκυρότητα των πληροφοριών και ο εκπρόσωπός του, Γιούρι Μπεσμπάλκο, δήλωσε στην Segodnya στις 23 Φεβρουαρίου ότι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν ανυπόστατα.


Αυτό που βρίσκεται πέραν κάθε αμφιβολίας, επισημαίνουν οι Times, είναι ότι πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για θέματα πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν κρύψει την υποστήριξή τους στις προσπάθειες αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στη χώρα με αντάλλαγμα πολύτιμο συνάλλαγμα. Ο ίδιος ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Γεβγκένι Αντάμοφ, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάψει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού σε πρώτη φάση θα εισέπραττε έως και 16,4 τρισ. δραχμές από τα συμβόλαια που θα κλείσει με ξένες εταιρείες για την αποθήκευση των πυρηνικών τους αποβλήτων. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος.


Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ρωσία πιστεύει πως, σε σύγκριση με άλλες χώρες, μπορεί να έχει πολλαπλάσια έσοδα από την ανακύκληση πυρηνικών αποβλήτων, αφού προτίθεται να αποθηκεύει τα απόβλητα αυτά. Στη συνήθη πρακτική, μετά την ανακύκληση, τα απόβλητα επιστρέφονται στη χώρα από την οποία προήλθαν.

The Times, Berliner Zeitung, Segodnya

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ