
Αρχίζει την Τετάρτη δεύτερη δίκη για τον Οτζαλάν
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν αντιμετωπίζει την Τετάρτη δεύτερη δίκη για αποσχιστικές ενέργειες, δολοφονίες και εκβιασμούς που πιθανόν να επισύρουν μια δεύτερη θανατική ποινή εις βάρος του Κούρδου ηγέτη.
67
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν αντιμετωπίζει την Τετάρτη δεύτερη δίκη για αποσχιστικές ενέργειες, δολοφονίες και εκβιασμούς που πιθανόν να επισύρουν μια δεύτερη θανατική ποινή εις βάρος του Κούρδου ηγέτη.
Ο Οτζαλάν έχει ήδη καταδικαστεί σε απαγχονισμό για εσχάτη προδοσία και αποσχιστικές κινήσεις για τις ενέργειές του σχετικά με την ένοπλη εξέγερση των Κούρδων, που αποκορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Οι συνήγοροί του φοβούνται ότι μια νέα θανατική ποινή θα αυξήσει την πίεση προς την Τουρκία να εκτελέσει την ποινή του περασμένου Ιουνίου.
Ο Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στη νήσο Ιμραλί, δεν αναμένεται να παραστεί στο δικαστήριο της Αγκυρας όπου θα αρχίσει η διεξαγωγή της δίκης την Τετάρτη, με κατηγορίες που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.
Το τουρκικό Κοινοβούλιο έχει αναβάλει την απόφαση για την εκτέλεση του Οτζαλάν έως ότου να εξεταστεί η προσφυγή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις θανατοποινιτών από το 1984.
Κατά τη νέα δίκη, ο Οτζαλάν, η εν διαστάσει σύζυγός του Κεσιρέ και άλλα 99 μέλη του ΡΚΚ αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου για εσχάτη προδοσία και αποσχιστικές ενέργειες.
Associated Press
- Το DNA στις παλαιολιθικές σπηλαιογραφίες οδηγεί στους πρώτους καλλιτέχνες της ανθρωπότητας
- Πως η συγκατοίκηση επηρεάζει τη σχέση;
- Τραμπ και Κένεντι: Δύο πρόεδροι, η ίδια παγίδα;
- Το πανόραμα του Μουντιάλ: Αυτά είναι τα ζευγάρια των «16» – Όλα τα highlights και το πρόγραμμα
- Έρευνα: Μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα – Οι νέοι στην Ελλάδα στους φτωχότερους στην Ευρώπη
- Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η σημασία της Τουρκίας στο χάρτη – Τα δώρα που θα φέρει ο Τραμπ στον Ερντογάν
- Θεσσαλονίκη: Στο «στόχαστρο» της Αντιτρομοκρατικής τα άγνωστα μέλη δύο οργανώσεων
- Ο Καναδάς θα συμμετέχει στην Eurovision από το 2027 – Στενοί δεσμοί με την ΕΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442