
Ερευνα του ΟΗΕ καταγγέλλει συμμετοχή του ινδονησιακού στρατού στις αγριότητες στο Ανατολικό Τιμόρ
Ερευνα, που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ινδονησιακός στρατός συμμετείχε άμεσα σε αγριότητες, όπως ανέφεραν την Κυριακή έγκυρες διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη.
46
Ερευνα, που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ινδονησιακός στρατός συμμετείχε άμεσα σε αγριότητες, όπως ανέφεραν την Κυριακή έγκυρες διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη.
Η έρευνα έγινε ύστερα από αίτημα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και τα συμπεράσματά της θα υποβληθούν τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο εκφοβισμός, η καταστροφή περιουσιών, ο βίαιος εκτοπισμός και η εκδίωξη του πληθυσμού δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ινδονησιακού στρατού και τη συγκατάθεση υψηλά ιστάμενων προσώπων.
Στην έκθεση διατυπώνεται επίσης η πρόταση να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τους υπευθύνους.
Την έρευνα διενήργησε πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τη βουλευτή Σόνια Πικάδο από την Κόστα Ρίκα. Η ομάδα αυτή παρέμεινε στο Ανατολικό Τιμόρ από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου και κατέγραψε τις μαρτυρίες 170 ανθρώπων.
Ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη απορρίψει την έκθεση αυτή, υποστηρίζοντας ότι είναι μεροληπτική και περιέχει ανυπόστατες κατηγορίες.
ΑΠΕ
- Μάλι: Συντονισμένη επίθεση ενόπλων στο Μπαμακό
- Η φορολογία της Ιταλίας «μαγνητίζει» τους πλούσιους
- Πυροβολισμοί στο Δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκο – Απομακρύνθηκαν οι επίσημοι και ο Τραμπ
- Βόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (βίντεο)
- Μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κολομβία με 14 νεκρούς και 38 τραυματίες λίγο πριν τις εκλογές (βίντεο)
- Λίβανος: Νέα ισραηλινά πλήγματα στον νότο μετά την εντολή του Νετανιάχου – Πολίτες φεύγουν από τον νότο

