Ηγετική θέση στην Ασία και σε πολιτικό επίπεδο διεκδικεί η Ιαπωνία
Περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία ξεκινά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κέιζο Ομπούτσι, σε μια κίνηση που οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν σαφή ένδειξη της ιαπωνικής πρόθεσης να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και στο πολιτικό επίπεδο.
52
Περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία ξεκινά τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κέιζο Ομπούτσι, σε μια κίνηση που οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν σαφή ένδειξη της ιαπωνικής πρόθεσης να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και στο πολιτικό επίπεδο.
Η επίσκεψη του Ομπούτσι στην Καμπότζη, στο Λάος και στην Ταϊλάνδη στις 10 με 15 Ιανουαρίου πραγματοποιείται καθώς η Ιαπωνία προετοιμάζεται να υποδεχτεί, τον ερχόμενο Ιούλιο, τη σύνοδο της ομάδας G8, που συγκεντρώνει τις επτά σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου και τη Ρωσία.
Η Ιαπωνία είναι το μοναδικό ασιατικό μέλος της G8 και θα ήθελε στις διαβουλεύσεις των ηγετών να ληφθούν υπόψη η θέση και οι ανησυχίες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού χωρών της Ασίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ακιτάκα Σαΐκι.
Μέχρι τώρα, ο ρόλος της Ιαπωνίας στην ευρύτερη περιοχή έχει περιοριστεί στην οικονομική διπλωματία μέσω του προγράμματος Επίσημης Οικονομικής Βοήθειας (ODA), καθώς η δράση της κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζει να επισκιάζει τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας.
Ωστόσο, πρόσφατα η Ιαπωνία έχει μια θετικότερη αντιμετώπιση από τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα μετά την κριτική στάση που τήρησε απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ασία το 1997.
Επισημαίνεται ότι ιαπωνική αντιπροσωπεία παρέστη ως παρατηρητής στη σύνοδο των δέκα κρατών-μελών του συνδέσμου της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τον περασμένο Νοέμβριο, όπου οι ηγέτες του συνδέσμου εκφράστηκαν υπέρ της ανάπτυξης στενότερων δεσμών για να αντεπεξέλθουν στην κυριαρχία της Δύσης.
Ο Ομπούτσι θα είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Λάος έπειτα από 33 χρόνια, ενώ στην Καμπότζη η τελευταία τέτοια επίσκεψη έλαβε χώρα πριν από 43 χρόνια. Στις δύο αυτές χώρες, από τις πτωχότερες σε όλη την Ασία, ο Ομπούτσι αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την παροχή νέων κονδυλίων οικονομικής βοήθειας, ενώ στην Ταϊλάνδη η οικονομική διπλωματία της Ιαπωνίας θα εστιαστεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και της δεξιοτεχνίας του εργαζόμενου δυναμικού της χώρας.
Reuters
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
- Αποχαιρετισμός στη Μαίρη Θεοδωροπούλου
- Ένα εκατομμύριο γυναίκες χάνουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Στην Ευελπίδων ο 76χρονος που συνελήφθη για εμπρησμό
- Το σπάνιο επίτευγμα από Μέσι και Εμπαπέ με διαφορά δύο ημερών: Έχει συμβεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια (pic, vids)
- Το Σάββατο 11 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει η Γέφυρα Μανωλά
- Θεσαλονίκη: Τι λέει η Ryanair για το σπασμένο παράθυρο αεροσκάφους σε πτήση της
- Η επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό εξακολουθεί να εξαπλώνεται «αόρατα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442