Και δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί με οικολογική καταστροφή τις ακτές της Βρετάνης
Μια δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί από το βράδυ της Κυριακής της ακτές της Βρετάνης, ενώ εθελοντές με κουβάδες και φτυάρια προσπαθούν ακόμη να καθαρίσουν τις ακτές από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το ναυάγιο του τάνκερ Ερικα.
Μια δεύτερη πετρελαιοκηλίδα απειλεί από το βράδυ της Κυριακής της ακτές της Βρετάνης, ενώ εθελοντές με κουβάδες και φτυάρια προσπαθούν ακόμη να καθαρίσουν τις ακτές από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το ναυάγιο του τάνκερ Ερικα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, η πετρελαιοκηλίδα, που πιθανότατα οφείλεται σε νέα διαρροή από τις δεξαμενές του ναυαγίου, έχει επεκταθεί περίπου 10 χμ., ενώ αναμένεται και αυτή να καταλήξει στην ακτή, εφόσον συνεχιστεί η σφοδρή κακοκαιρία.
Παράλληλα, το πετρέλαιο που έχει ήδη εκβραστεί στις ακτές της Βρετάνης κάλυψε περιοχή μήκους 60 χμ., σκοτώνοντας ψάρια, μαλάκια και πουλιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βελγικής Βασιλικής Ενωσης για την προστασία των πουλιών, 2.500 πουλιά που έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να διασωθούν.
Οι εικόνες που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, με σκηνές από την περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσαν αγανάκτηση στην κοινή γνώμη και διαμαρτυρίες εκ μέρους των οικολογικών οργανώσεων. Ευθύνες επιρρίπτονται στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalFina, η οποία είχε ναυλώσει το Ερικα.
Μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άδειασαν έξω από το κεντρικό κτίριο της TotalFina βαρέλια με πετρέλαιο που είχε συλλεχτεί από τις ακτές της Βρετάνης, καθώς και τα πτώματα 6.000 πουλιών που πέθαναν εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας.