Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 13o
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ετζεβίτ στο Ελσίνκι παρά τις επιφυλάξεις

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ετζεβίτ στο Ελσίνκι παρά τις επιφυλάξεις

Ικανοποιημένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν φυσικό δικαίωμα της χώρας του.

37

Ικανοποιημένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν φυσικό δικαίωμα της χώρας του.

Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ συμμετείχε το Σάββατο στην κοινή συνεδρίαση των 15 με τους ηγέτες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών και παρακάθισε στο καθιερωμένο γεύμα.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μετά το γεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της χώρας του σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για όλο τον κόσμο. Δήλωση που είχε κάνει και νωρίτερα κατά την άφιξή του στο Ελσίνκι, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή συναντιέται η Ευρώπη με την Ασία.


Απαντώντας σε ερώτηση για την τύχη του καταδικασμένου σε θάνατο Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα επιδιώξει την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα του το ταχύτερο δυνατόν, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν αρεστή από όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Τουρκία.


Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα, είχε δηλώσει ότι ο όρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για εξεύρεση λύσης στις ελληνοτουρκικές διαφορές ή την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αργότερο έως το 2004, είναι απαράδεκτος για την Τουρκία. Δεν παρέλειψε επίσης να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καμφθεί η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου.


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η απόφαση θα εμποδίσει τις συνομιλίες στο μέλλον, και τόνισε ότι η ΕΕ στηρίζει τους Ελληνοκυπρίους στο νησί αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους.


Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης χαιρέτισε την απόφαση της Ενωσης για την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να εναρμονίζει σε αυτά τη νομοθεσία και τους θεσμούς της.


Associated Press, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies