
Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν τη Ρωσία
Τα Ηνωμένα Εθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης καλούν, με κοινή τους ανακοίνωση, τη Ρωσία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία.
37
Τα Ηνωμένα Εθνη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης καλούν, με κοινή τους ανακοίνωση, τη Ρωσία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία.
Ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα αποστολή στην Τσετσενία, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό αυτό οργανισμό, αν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τσετσενίας.
Ο Λευκός Οίκος, επίσης, κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς εναντίον Τσετσένων αμάχων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Γκρόζνι.
Πηγές των Τσετσένων ανταρτών δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία φάλαγγα προσφύγων που επιχείρησε την Τρίτη να εγκαταλείψει το προάστειο του Γκρόζνι, Πριγκορόντνογιε, σφυροκοποήθηκε από τη ρωσική αεροπορία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση των Τσετσένων αυτονομιστών είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις προτάσεις ξένων κρατών για βοήθεια στις προσπάθειες εκκένωσης του Γκρόζνι που πολιορκείται στενά από τις ρωσικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, αναφέρει ότι η πόλη Ουρούς-Μαρτάν περιήλθε υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Στη Γερμανία, τέλος, ο πρωθυπουργός Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι έστειλε μήνυμα στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ζητεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν να απειλούν τους άμαχους κατοίκους του Γκρόζνι. Κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας εκτιμούν ότι είναι αδύνατη η χορήγηση οποιουδήποτε δανείου στη Ρωσία για όσο διάστημα κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φωτιά σε αγροτοδασική περιοχή στον Κολινδρό Πιερίας
- Η Ευρώπη ίσως κινδυνεύει με κλιματική κατάρρευση – Ερευνητές σπεύδουν στη Γροιλανδία για μετρήσεις
- Επίσημο: Στην ΑΕΚ μέχρι το 2028 ο Γκατσίνοβιτς (vid)
- Η ΚΕΔΕ στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη
- Λαγονήσι: Άνδρας συνελήφθη μετά από καταγγελία για απόπειρα βιασμού μέσα σε κατάστημα
- Διπλή παρέμβαση εισαγγελέα για την πολυκατοικία στα Πετράλωνα και τις ρωγμές σε κτίρια στην Κυψέλη


