
Χρηματοδότηση από τα πετρελαιϊκά έσοδα της περιοχής για ανοικοδόμηση του Αν.Τιμόρ
Σε ένα εγγυητικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του Ανατολικού Τιμόρ θα εναποθέσει η Ινδονησία τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Στενό του Τιμόρ, δήλωσαν τη Δευτέρα υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της πρώην ινδονησιακής επαρχίας.
55
Σε ένα εγγυητικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του Ανατολικού Τιμόρ θα εναποθέσει η Ινδονησία τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Στενό του Τιμόρ, δήλωσαν τη Δευτέρα υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της πρώην ινδονησιακής επαρχίας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τιμημένου με το Νόμπελ Ειρήνης 1996, Χοσέ Ράμος-Ορτα σε συνέντευξη Τύπου, ο λογαριασμός θα ανοιχτεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ράμος-Ορτα, συνοδευόμενος από τον ανεπίσημο ηγέτη του Ανατολικού Τιμόρ, Ξανάνα Γκουσμάο, βρίσκεται στην Τζακάρτα από την Κυριακή ενόψει της συνάντησης που πρόκειται να έχει την Τρίτη με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Αμπτουραχμάν Ουαχίντ.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης στο Τιμόρ (CNRT) δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή και η δημιουργία του εγγυητικού λογαριασμού δεν συνεπάγονται ότι το Ανατολικό Τιμόρ αποδέχεται την ισχύουσα συνθήκη για το Στενό του Τιμόρ.
Την επίμαχη συμφωνία, που ρυθμίζει το καθεστώς που επικρατεί στα χωρικά ύδατα Ινδονησίας και Αυστραλίας και τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου, είχαν υπογράψει η Τζακάρτα και η Καμπέρα στη διάρκεια της κατοχής του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία.
Προς το παρόν, η ημερήσια εξόρυξη πετρελαίου στο Στενό είναι περιορισμένη, φτάνοντας μόλις τα 15.000 βαρέλια, ενώ διεθνής κοινοπραξία έχει αρχίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Οι προοπτικές της περιοχής, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της, είναι θετικές, ιδιαίτερα σε σχέση με το φυσικό αέριο.
Το Ανατολικό Τιμόρ υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά την περίοδο τρομοκρατίας που επικράτησε, όταν φιλοϊνδονήσιοι παραστρατιωτικοί αντιτάχθηκαν στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας του, σκοτώνοντας τους κατοίκους του και λεηλατώντας χωριά και πόλεις.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία κοινοποιήθηκαν προ δεκαπενθημέρου, το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται στα 260-300 εκατ. δολάρια μεσοπρόθεσμα. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού αναμένεται να προσφέρουν δωρητές, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν στο Τόκιο, το Δεκέμβριο.
Reuters
- Πολυτελή ακίνητα: Πωλείται το ιδιωτικό νησί του εκλιπόντος δισεκατομμυριούχου της Swarovski κοντά στη Βενετία
- Συνταγή: Κέικ λεμονιού
- «Άνοιξη της δυσαρέσκειας» στη Ρωσία; – Ο Πούτιν απέναντι σε αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη

