37

Η διακοπή των πετρελαϊκών εξαγωγών του Ιράκ είναι προσωρινή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, καλώντας τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η εξαγωγή πετρελαίου θα ξαναρχίσει μόλις τα Ηνωμένα Εθνη ανανεώσουν για ακόμη έξι μήνες το πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων δήλωσε ο Αμέρ Μοχάμεντ Ρασίντ. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στο Ιράκ να πωλεί πετρέλαιο και με τα έσοδα να αγοράζει προϊόντα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.


Το μέτρο που λάβαμε είναι προσωρινό και θα διαρκέσει μόνο δύο εβδομάδες είπε ο υπουργός στα εγκαίνια μιας έκθεσης για τη βιομηχανία του πετρελαίου. Το Νοέμβριο η παραγωγή μας έφτασε τα 2,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τον ερχόμενο μήνα θα φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια δήλωσε ακόμη ο Ρασίντ.


Το Ιράκ ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα 1275, με το οποίο δινόταν παράταση στο πρόγραμμα πετρέλαιο αντί τροφίμων μόνο για 15 ημέρες, αντί των έξι μηνών που συνηθιζόταν.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέδωσε την αλλαγή αυτή σε διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τους όρους της νέας παράτασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, διεμήνυσαν ότι θα υποβάλουν ξανά την επόμενη εβδομάδα το αίτημα για εξάμηνη, αυτήν τη φορά, παράταση του προγράμματος.



Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuter

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ