52

Ο μοναδικός ενεργός πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ επαναλειτούργησε κανονικά την Παρασκευή το πρωί, ύστερα από επισκευές πέντε μηνών, ανακοίνωσε μηχανικός του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι έως την Κυριακή θα αποκατασταθεί σταδιακά όλη του η ισχύς.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ είχε αρχικά τέσσερις αντιδραστήρες, από τους οποίους ο τέταρτος εξερράγη τον Απρίλιο του 1986, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην παγκόσμια ιστορία.


Η λειτουργία του δεύτερου αντιδραστήρα σταμάτησε το 1991 ύστερα από μια μεγάλη φωτιά, ενώ ο πρώτος αντιδραστήρας δεν λειτουργεί από το 1996 έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ομάδας των Οκτώ (G8), στην οποία προβλέπεται το κλείσιμο του εργοστασίου μέχρι το 2000 με αντάλλαγμα την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα.


Ο τρίτος αντιδραστήρας τέθηκε σε λειτουργία στις 5:30 π.μ. ώρα Ελλάδος, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να απενεργοποιηθεί και τους φόβους που έχουν εκφραστεί σε σχέση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο του ιού της χιλιετίας.

ΜΠΕ