
διαψεύστηκαν όλα…
H CIA ετοίμασε, το Νοέμβριο του 1990, μια εμπιστευτική ανάλυση για λογαριασμό του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους και του υπουργείου Αμυνας στην οποία παρουσίαζε τις προοπτικές του ερχόμενου χρόνου για τη Σοβιετική Ενωση. Η έκθεση περιελάμβανε τέσσερα σενάρια και έδινε πιθανότητες για την πραγματοποίηση του καθενός.
67
H CIA ετοίμασε, το Νοέμβριο του 1990, μια εμπιστευτική ανάλυση για λογαριασμό του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους και του υπουργείου Αμυνας στην οποία παρουσίαζε τις προοπτικές του ερχόμενου χρόνου για τη Σοβιετική Ενωση. Η έκθεση περιελάμβανε τέσσερα σενάρια και έδινε πιθανότητες για την πραγματοποίηση του καθενός.
Τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης είχε ένα ενδεχόμενο που η CIA ονόμαζε επιδείνωση της κατάστασης προς την αναρχία. Ανάμεσα στους παράγοντες που θα οδηγούσαν εκεί, ήταν η εντεινόμενη οικονομική κρίση, η αποτυχία του Κρεμλίνου και των ομόσπονδων δημοκρατιών να συνάψουν αμοιβαία αποδεκτές σχέσεις μεταξύ τους και η αναποτελεσματικότητα των νεοεκλεγμένων ηγετών, ανέφερε η CIA.
Τα άλλα τρία σενάρια είχαν μία προς πέντε, ή λιγότερες, πιθανότητες επαλήθευσης. Ηταν τα εξής:
* Πλήρης αναρχία, η οποία -κατά τη CIA- θα ήταν το αποτέλεσμα οικονομικού κραχ, μαζικών κοινωνικών διαμαρτυριών ή της δολοφονίας του Σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ή του Ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν.
* Στρατιωτική επέμβαση που θα μπορούσε να είναι πραξικόπημα ή στρατιωτικός νόμος που θα επέβαλαν οι πολιτικοί.
* Υπήρχε μια κατηγορία, που η CIA χαρακτήριζε φως στην άκρη του τούνελ, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε πρόοδος προς ένα σταθερό νέο σύστημα που θα επιτάχυνε την κατάρρευση του παλαιού.
Οποιοδήποτε σενάριο και να επικρατήσει, η ΕΣΣΔ θα παραμείνει τον επόμενο χρόνο εσωστρεφής με μειωμένη ικανότητα να διατηρήσει τη θέση της ως υπερδύναμη.
Στην πραγματικότητα, τον επόμενο χρόνο συνέβησαν τα ακόλουθα: μία προς μία οι σοβιετικές δημοκρατίες κήρυξαν ανεξαρτησία και μετά τη διάσωση από πραξικόπημα εναντίον του, η ισχύς του Γκορμπατσόφ μειώθηκε σταθερά.
Ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1991 και η Σοβιετική Ενωση έπαψε να υφίσταται έξι μέρες αργότερα.
Associated Press
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (5/5): Πού θα δείτε Μονακό – Ολυμπιακός και τον ημιτελικό Άρσεναλ – Ατλέτικο
- Η Κάμερον Ντίαζ μητέρα ξανά στα 53 της – «Αγαπάμε τη ζωή» λένε με τον Μπέντζι Μάντεν
- Ιαπωνία: Παρέλαβε ρωσικό πετρέλαιο μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Μέση Ανατολή – «Αναθέρμανση σχέσεων με Μόσχα»
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Ο Ολυμπιακός θέλει να καθαρίσει τη σειρά στο Μονακό και να κλείσει θέση στο Final Four
- H Άρσεναλ είναι ξανά το φαβορί για τον τίτλο: Το πρόγραμμα των «κανονιέρηδων» και της Σίτι μέχρι το φινάλε της Premier League
- Ο Κένεθ Μπράνα θέλει να επιστρέψει στον κόσμο του Thor
- Θεσσαλονίκη: Παρανάλωμα του πυρός μοτοσικλέτα – Ζημιές σε δύο αυτοκίνητα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442