
Το Βατικανό θα ανοίξει τα αρχεία του εβραϊκού Ολοκαυτώματος
Την εξέταση των έως τώρα μυστικών αρχείων του Βατικανού για τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος από επιτροπή καθολικών και Εβραίων μελετητών, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η ηγεσία του Βατικανού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τρίτης της εφημερίδας The Jerusalem Post.
52
Την εξέταση των έως τώρα μυστικών αρχείων του Βατικανού για τη δράση της Καθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος από επιτροπή καθολικών και Εβραίων μελετητών, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η ηγεσία του Βατικανού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τρίτης της εφημερίδας The Jerusalem Post.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στις υποψίες κάποιων Εβραίων, που υποστηρίζουν ότι ο Πάπας Πίος ο ΧΙΙ, ο οποίος ηγούνταν της Καθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν επέδειξε τη σωστή στάση, προκειμένου να σώσει τον εβραϊκό λαό από τη γενοκτονία που υπέστη από τους Ναζί.
Οι συζητήσεις για τη σύσταση της επιτροπής ξεκίνησαν για πρώτη φορά πριν από 18 μήνες μετά από τις επικρίσεις της εβραϊκής κοινότητας σε δημοσίευμα του Βατικανού για το Ολοκαύτωμα, στο οποίο δεν γινόταν καθόλου λόγος για τη στάση που τήρησε η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και ειδικότερα για το ρόλο του Πάπα Πίου του ΧΙΙ.
Η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής ελήφθη τη Δευτέρα και η επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Βατικανό διατηρεί το δικαίωμά του να μη δώσει τα αρχεία αυτά στη δημοσιότητα, αλλά μόνο στην εν λόγω επιτροπή.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ακόμη και μετά την εξέταση των αρχείων θα αιωρείται το ερώτημα αν θα υπήρχε διαφορετική εξέλιξη σε περίπτωση διαφορετικής στάσης του Πάπα Πίου του ΧΙΙ στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
ΜΠΕ
- Ηλεκτρικά πατίνια: «Μπήκαν αδόμητα, μας αιφνιδίασαν» – Τι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αλ Τσαντίρι Νιουζ: Επιστρέφει στις 13 Μαΐου με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
