Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
weather-icon 24o
in.gr

O OHE επιπλήττει την Ε.Ε. για την πολιτική της στα Βαλκάνια

Εκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εκδόθηκε στη Χάγη, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στα Βαλκάνια, περιοχή την οποία περιγράφει ως αχανές πολιτικό εργαστήριο στην κορυφή ενός μαζικού τάφου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

52

Εκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εκδόθηκε στη Χάγη, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στα Βαλκάνια, περιοχή την οποία περιγράφει ως αχανές πολιτικό εργαστήριο στην κορυφή ενός μαζικού τάφου.

Στην έκθεση ασκείται κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για την άρνηση παροχής άμεσης βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία και εκτιμάται ότι η παράκαμψη της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

Η παροχή βοήθειας μέσω των τοπικών αρχών, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς η άμεση στήριξη των κοινοτήτων, μπορεί να αποδυναμώσει το κεντρικό κράτος και, στις περιοχές όπου κυριαρχούν οι μειονότητες, να ζητηθεί περισσότερη αυτονομία, αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανάλυση είναι αντίθετη με τη στάση της Ε.Ε., που υποστηρίζει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως εγκληματίας πολέμου, θα πρέπει να απομονωθεί. Εκφράζεται ακόμη αντίθεση στην απόφαση που πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης πριν από τέσσερις μέρες στο Λουξεμβούργο, να προμηθεύσουν πετρέλαιο σε δύο πόλεις της Σερβίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, τη Νις και το Πιρότ, παρά το γενικό εμπάργκο στη χώρα.

Στην έκθεση προτείνεται να δοθεί βοήθεια στη Σερβία, αλλά σε περιορισμένες ποσότητες και μόνο με την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, όπως, π.χ. τη συμφωνία στη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη την προειδοποίηση ότι τα Βαλκάνια θα παραμείνουν σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη. Το 70% του πληθυσμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσει, επισημαίνεται και προστίεται ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ένα εκατομμύριο Σέρβοι θεωρούν ως καλύτερη επιλογή να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Στην έρευνα που διεξήχθη από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής το Βούλγαρο Ιβάν Κρατέφ, υποστηρίζεται ότι η μόνη πραγματική εγγύηση για σταθερότητα και ευημερία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι η ενσωμάτωσή της στην Ε.Ε., και τονίζεται ότι δεν πρόκειται να επιτύχει κανένα σχέδιο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στην περιοχή, εάν αποκλειστεί η Σερβία.

Συγχρόνως, εκτιμάται ότι το Μαυροβούνιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστό κράτος και να μην εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο Βελιγράδι. Για το Κοσσυφοπέδιο απευθύνεται η προειδοποίηση ότι η Ε.Ε. θα βρεθεί στη θέση τής de facto ημιαποικιακής δύναμης.

ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
Cookies