Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδιαβητικά φάρμακα ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού

Αντιδιαβητικά φάρμακα ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού

Το 13% των ληπτών διουρητικών υπέστησαν ακρωτηριασμό ή υποβλήθηκαν σε άλλη ιατρική διαδικασία στο κατώτερο μέρος του ποδιού

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν διουρητικά ενδεχομένως να διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ακρωτηριασμό κάτω άκρου, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, στο Βερολίνο.

Τα διουρητικά χορηγούνται για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και περίσσειας νατρίου και στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακήςε πίεσης.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Bichat στο Παρίσι, όπως εξήγησε ο Δρ Λουις Ποτιερ μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.500 άτομα με διαβήτη τύπου 2 εστιάζοντας κυρίως στους ακρωτηριασμούς κάτω άκρου, καθώς και σε διαδικασίες, όπως η αγγειοπλαστική ή το bypass για αποφραγμένα ή κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Οι προαναφερόμενες επεμβάσεις διενεργούν συνήθως για τη βελτίωση του κυκλοφορικού και την πρόληψη ακρωτηριασμού κάτω άκρου.

Οι συμμετέχοντες στο δείγμα είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση έως να πεθάνουν ή να υποβληθούν σε κάποια ιατρική διαδικασία που αφορούσε τα πόδια τους. Σχεδόν 700 άτομα ελάμβαναν διουρητικά.

Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης, το 13% των ληπτών διουρητικών υπέστησαν ακρωτηριασμό ή υποβλήθηκαν σε άλλη ιατρική διαδικασία στο κατώτερο μέρος του ποδιού, συγκριτικά με το 7% αυτών που δεν έπαιρναν διουρητικά.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες δείχνει ότι η λήψη διουρητικού αυξάνει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού ή αγγειοπλαστικής/bypass κατά 75% ή και παραπάνω, συγκριτικά με τη μη λήψη διουρητικών.

«Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη των διουρητικών, χωρίς φυσικά να σπεύσουν να διακόψουν τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων πριν συμβουλευθούν τον γιατρό τους», υπογράμμισε ο Γάλλος ερευνητής.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024