Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκά ομόλογα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκά ομόλογα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Aναμένεται τα νέα ομόλογα να αποτελέσουν ένα ελκυστικό προϊόν τόσο για τους επενδυτές όσο και για εταιρίες που θα θελήσουν να χρηματοδοτηθούν εντός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας την αδυναμία χρηματοδότησης χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης δεν έχουν εκλείψει, έχει αποφασίσει να εισάγει μία νέα αγορά ομολόγων για να κινηθεί σε δύο σημαντικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη και σημαντικότερη θα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν αυτή την στιγμή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να βρουν τις κατάλληλες εξασφαλίσεις, ενώ η δεύτερη και συμπληρωματική θα είναι η χρηματοδότηση των υποδομών, ώστε να επιταχυνθούν έργα ανάπτυξης σε όλη την περιφέρεια.

Αυτή η νέα αγορά που διαμορφώνεται, τα λεγόμενα European Secure Notes θα έχει σίγουρα θετική επίπτωση και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι ήδη αποκλεισμένη από το QE και δεν θα έχει το λεγόμενο waiver για άντληση ρευστότητας, μετά την λήξη του τωρινού προγράμματος.

Τα νέα ομόλογα θα ανήκουν στην κατηγορία των καλυμμένων ομολογιών και θα έχουν διπλή εξασφάλιση, τόσο από την πλευρά του εκδότη όσο και σε αυτήν του ενεχύρου.

Με λίγα λόγια, ο εκάστοτε επενδυτής, αν οι οικονομικές συνθήκες χειροτερεύσουν, θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τόσο μετοχικό κομμάτι της επιχείρησης που εκδίδει το ομόλογο, όσο και το σχετικό ενέχυρο που θα έχει τεθεί για να καλύψει το ομόλογο.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται σύντομα να εκδώσει σχετική οδηγία για τον τρόπο λειτουργίας καθώς και αποτίμησης των εν λόγω ομολόγων, ώστε αφενός να υπάρχει η σωστή διαδικασία επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά και να υπάρχει σαφής συσχέτιση κινδύνου και απόδοσης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται τα νέα ομόλογα να αποτελέσουν ένα ελκυστικό προϊόν τόσο για τους επενδυτές όσο και για εταιρίες που θα θελήσουν να χρηματοδοτηθούν εντός της ΕΕ, γεγονός που θα μειώσει σταδιακά και το ρίσκο των Τραπεζών από δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα επηρεάζει πλέον την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρέπει να αναλύσει διεξοδικά η χώρα μας, ώστε να ενσωματώσει γρήγορα την σχετική οδηγία και μέσω του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, να ενταχθεί ως επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο η αγορά των ESN, με την κατάλληλη και απρόσκοπτη ενημέρωση των επιχειρήσεων με στόχο την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024