Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ESM : Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ - Το μήνυμα Ρέγκλινγκ

ESM : Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ – Το μήνυμα Ρέγκλινγκ

Τα 9,5 δισ. θα διοχετευτούν στο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που συγκροτεί η κυβέρνηση, ενώ τα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση χρέους. Ορόσημο το τέλος του προγράμματος, τονίζει ο Ρέγκλινγκ. Ζητά από την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, ύψους 15 δισ. ευρώ, εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα 9,5 δισ. θα διοχετευτούν στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που συγκροτεί η κυβέρνηση για την μετα-μνημονιακή περίοδο, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση χρέους.

Στην ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει πως με την ένεση των 9,5 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» θα ανέλθει σε περίπου 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, προσθέτει, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για περίπου 22 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου.

Ρέγκλινγκ: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη δήλωσή του τονίζει πως «η τελευταία εκταμίευση και η θετική κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία τρία χρόνια του προγράμματος του ESM. Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς. Η τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα περιλάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεταρρύθμισης των δημοσίων εσόδων και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Από το 2012, οι EFSF και ESM έχουν στηρίξει τους Έλληνες στις προσπάθειές τους, προσφέροντας πρωτοφανείς ποσότητες μακροπρόθεσμων δανείων σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια.»

» Το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι δεσμευμένη να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος και να επιδιώξει τις βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να γίνει μια πιο ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» καταλήγει.

Μετά από την τελευταία αυτή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η συνολική χρηματοδότηση μέσω ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος φτάνει τα 61,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ, που ήταν αρχικά διαθέσιμα.

Συνολικά, ο ESM και το EFSF έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Πού πήγαν τα λεφτά του τρίτου μνημονίου

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024