Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας Γάλλος στην Ουάσιγκτον

Ένας Γάλλος στην Ουάσιγκτον

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο 40άρης μορφωμένος Γάλλος με τον 71χρονο Τραμπ, τον πρόεδρο βγαλμένο από ριάλιτι

Εκείνο ήταν μιούζικαλ. Η ταινία του Βινσέντε Μινέλι «Ενας Αμερικάνος στο Παρίσι» το 1951 είχε χορούς και τραγούδια. Από σήμερα βλέπουμε μια άλλη ταινία: «’Ενας Γάλλος στην Ουάσιγκτον». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στις ΗΠΑ, ως η πρώτη επίσημη επίσκεψη επί προεδρίας Τραμπ.

Πολλοί ηγέτες πήγαν και ήρθαν τον τελευταίο χρόνο στο Λευκό Οίκο, όμως ο Τραμπ επέλεξε τον Μακρόν για να αποδώσει όλες τις τιμές. Απόψε τα δύο ζευγάρια δειπνούν στο Μάουντ Βερνον, την οικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσιγκτον και έπεται συνέχεια για τα πολλά θέματα που έχουν να συζητήσουν.

Ο Μακρόν μίλησε σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, έντυπα και τηλεοπτικά. Την πιο προσωπική  συνέντευξη την έδωσε στο περιοδικό Vanity Fair, στο γραφείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο ίδιο γραφείο όπου ο ντε Γκολ υπέγραψε τη δημιουργία της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958. Ο δημοσιογράφος θαύμασε τα έργα τέχνης – Πικάσο, Αλεσινσκί και Ντιμπιφέ – όλα επιλογή της Μπριζίτ Μακρόν.

Και ο πρόεδρος αντί να μιλήσει για εμπορικές συμφωνίες, για τις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του ή για την πορεία της Ευρώπης επέλεξε να μιλήσει για την «εμμονή» του, όπως την λέει, την ενασχόλησή του με την τέχνη. Και για έναν μυστικό κήπο.

«Κάποιοι συγγραφείς όπως ο Σταντάλ, ο Ζιντ και συνθέτες όπως ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ, ο Σούμπερτ αποτελούν τον προσωπικό μου μυστικό κήπο», είπε. Ως πρόεδρος θεωρεί την κουλτούρα ως «κομμάτι του σχεδίου χειραφέτησης της χώρας. Επειδή η τέχνη με αισθήσεις και συναισθήματα, καταλύει όλα τα εμπόδια μεταξύ των ανθρώπων και μεταμορφώνει ζωές».

Βέβαια κάποιοι στη Γαλλία όπως ο διανοούμενος Αλεν Μαμπανκού τον επικρίνουν για αποικιοκρατική αντίληψη, καθώς θελει να απορροφήσει στη «μεγαλειώδη γαλλική κουλτούρα» την τέχνη των μεταναστών.

Όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ο 40χρονος Μακρόν είναι εξαιρετικά μορφωμένος και αναφέρει Χέγκελ στις ομιλίες του.

Ο 71χρονος Τραμπ είναι φτιαγμένος για ριάλιτι σόου. Ο Μακρόν κοιμάται 4 ώρες και τις υπόλοιπες εργάζεται. Ο Τραμπ παρακολουθεί 4 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Ο ένας είναι παντρεμένος με μια δασκάλα 24 χρόνια μεγαλύτερή του. Ο άλλος είναι παντρεμένος με ένα μοντέλο 24 χρόνια νεότερό του.

Ο Μακρόν λέει ότι θα ήθελε να κάνει το ταξίδι που κάνει ο πρωταγωνιστής στην ταινία Εasy Rider, να καταλάβει την «αληθινή Αμερική», αλλά φυσικά δεν θα προλάβει.

Η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι road movie, αλλά ούτε και μιούζικαλ όπως η ταινία του Μινέλι. Μένει να δούμε που θα πρέπει να την κατατάξουμε.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024