Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ράφα: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός - Συνεχίζει την επιχείρηση

Ράφα: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζει την επιχείρηση

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ απέρριψε την κατάπαυση του πυρός παρά τη θετική ανταπόκριση της Χαμάς, αναφέροντας πως δεν είχε εγκρίνει ποτέ τη συμφωνία που προτάθηκε στη Χαμάς.

Μετά την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ενημερώσουν στα δίκτυα Kan, 12 και 13 ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ. Το ίδιο δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Παρότι ο διαμεσολαβητής της Αιγύπτου είναι ο «ανώτατος πράκτορας» της χώρας, ο υπουργός Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, πρόσωπο αποδεκτό στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, δήλωσε αργά το απόγευμα πως τόσο η κυβέρνησή του όσο και το Ισραήλ εξετάζουν το περιεχόμενο της συμφωνίας που προτάθηκε στη Χαμάς και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις το αποδέχθηκαν.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει τους πολίτες από τα ανατολικά τμήματα της νότιας πόλης της Γάζας, εν όψει μιας επαπειλούμενης επίθεσης, ταξιδεύουν με όχημα, στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας 6 Μαΐου 2024. REUTERS/Ramadan Abed

Ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε πως οι δύο συμφωνίες στον πυρήνα του είναι ίδιες

Σύμφωνα με μια ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στη Haaretz, το περίγραμμα του σχεδίου που αποδέχθηκε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση την οποία το Ισραήλ έχει ήδη εγκρίνει.

Από την Κυριακή, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις, κατά τις οποίες επιτεύχθηκε ένα περίγραμμα με βάση την υπάρχουσα πρόταση και αυτό ήταν που επέτρεψε την υπέρβαση στην αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς.

Ένας άλλος διπλωμάτης που έχει στενή γνώση της πρότασης δήλωσε στη Haaretz ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου». Τόσο η Χαμάς όσο και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, με δηλώσεις τους εανέφεραν πως «η επόμενη κίνηση ανήκει στο Ισραήλ», δηλαδή να επιβεβαιώσει πως η συμφωνία μπορεί να μπει σε ισχύ.

Η πρώτη απάντηση ήρθε με βόμβες

Την ώρα που συνεδρίαζε το Ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Ανατολικής Ράφα.

Αρχικά οι IDF έκαναν μια πρώτη δήλωση μέσω του εκπροσώπου τους Ντάνιελ Χαγκάρι λέγοντας πως «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τη στρατιωτική πίεση». Την ίδια στιγμή το πολεμικό συμβούλιο ακόμα εξέταζε την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση οι IDF πάλι μέσω του εκπροσώπου τους Ντάνιελ Χαγκάρι, έκαναν λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις στην Ανατολική Ράφα εις βάρος τρομοκρατικών ομάδων».

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα την εκκίνηση της επιχείρησης στη Ράφα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα «προκειμένου να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τελευταία προσφορά εκεχειρίας της Χαμάς «απέχει πολύ από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ». Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ στέλνει επίσης ομάδες για συνομιλίες με διαμεσολαβητές σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν το ξημέρωμα της Τρίτης, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως το ισραηλινό πυροβολικό βομβαρδίζει τις γειτονιές Al Jineinah και Al Tanour στην ανατολική Ράφα. Ουσιαστικά, οι επιθέσεις γίνονται την δεδομένη στιγμή από αέρος και με βολές πυροβολικού. Όμως με την φυγή από τη Γάζα του μεγαλύτερου μέρους των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, δεν είναι γνωστό πότε θα είναι σε θέση για χερσαία επέμβαση.

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024