Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ. Το Ισραήλ μόλις απέρριψε την πρόταση του Καΐρου και προχωρά στην επιχείρηση στη Ράφα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς αρχικά και ύστερα ο Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ πριν αποχωρήσουν οι παλαιστίνιοι διαμεσολαβητές για το Κατάρ το Σάββατο 4 Μαϊου, ώστε να συσκευθούν με τα ανώτατα στελέχη.

Η Χαμάς εκ μέρους όλων των Παλαιστινιακών οργανώσεων εξέδωσε επίσημη πρώτη ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει την αποδοχή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός. O δρόμος για την αποδοχή της συμφωνίας άνοιξε όταν η Χαμάς ανακοίνωσε χθες, πως η τελική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μπορεί να συμβεί και κατά το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας.

Ουσιαστικά κάνοντας πίσω σε μια «κόκκινη γραμμή», η Χαμάς και οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, έδωσαν περιθώριο στους διαπραγματευτές, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι και τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, να πιέσουν το Ισραήλ να γεφυρώσουν τις διαφορές με την Χαμάς με την βοήθεια του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ – Μπιλ – Μπερνς. Ταυτόχρονα οι χθεσινές δηλώσεις του Οσάμα Χαμντάν, έδειχναν πως έχουμε ένα θετικό σενάριο εν όψει. Το οποίο εν τέλει ήρθε.

Ολόκληρη η δήλωση της Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός

«Ο αδελφός μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Μπορείτε να δείτε δηλώσεις και τους αυθόρμητους πανηγυρισμούς των πολιορκημένων κατοίκων της Γάζας ζωντανά από το βίντεο του Al Jazeera.

Οι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Ο Θεός είναι Μεγάλος» με τους πανηγυρισμούς σε Ράφα, Ραμάλα και ολόκληρη τη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμα σε δηλώσεις

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν σύμφωνα με τους Times of Israel, να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι λένε στα δίκτυα Kan, 12 και 13 ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ. Το ίδιο δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Όμως ο διαμεσολαβητής της Αιγύπτου είναι ο «ανώτατος πράκτορας» της χώρας, ο υπουργός Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ.

Ισραηλινά μέσα διατείνονται πως στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί οι όροι. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί μια συμφωνία, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει η Χαμάς, που θα εξαρτά την απελευθέρωση των ομήρων από το τέλος του πολέμου. Το Σάββατο, εξάλλου, επίσημη πηγή που θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε εξουσιοδοτήσει τους διαμεσολαβητές να δώσουν εγγυήσεις ούτε για τον τερματισμό του πολέμου.

Τι περιελάμβανε η συμφωνία των τριών σημείων

Διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο διαπραγματεύονται με τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση τριών φάσεων, η οποία έχει εγκριθεί από το Ισραήλ. Η πρόταση δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων -γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών- κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Σύμφωνα με το αναφερόμενο κείμενο της προσφοράς, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου την 16η ημέρα της εκεχειρίας, προκειμένου να καθοριστεί μια ρύθμιση για την αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας στη Γάζα κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση της συμφωνίας.

Είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισραήλ να μην περίμενε την αποδοχή της πρότασης από πλευράς Χαμάς, παρότι είχε δώσει την έγκριση στους διαπραγματευτές. Αναμένεται η επιβεβαίωση της αποδοχής της από πλευράς Ισραήλ, ώστε να θεωρείται η κατάπαυση του πυρός σε ισχύ. Σε όλες τις διαβουλεύσεις ήταν παρών ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ – Μπιλ – Μπερνς, ως διαμεσολαβητής σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ έλαβε απάντηση της Χαμάς τα τελευταία 30 λεπτά

Οι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα υπέβαλαν την επίσημη απάντηση της Χαμάς στο Ισραήλ μέσα στο τελευταίο μισάωρο, σύμφωνα με το CNN. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ «είναι ενήμερες εδώ και 1-1μιση ώρα», εννοώντας περίπου από τις 20:00 το βράδυ Δευτέρας ώρα Ελλάδας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέταζε ήδη την πρόταση την ώρα των δηλώσεων Μίλερ. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει την απάντηση της Χαμάς σε αυτό το στάδιο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως πριν σχολιάσει πρέπει να μιλήσουν με τους εταίρους τους στην περιοχή.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν επίγνωση πως για να σταματήσει η επίθεση απαιτείται επίσης η επίσημη αποδοχή της συμφωνίας από πλευράς Ισραήλ και το έκαναν γνωστό με ανακοινώσεις τους οι Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα την εκκίνηση της επιχείρησης στη Ράφα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα «προκειμένου να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τελευταία προσφορά εκεχειρίας της Χαμάς «απέχει πολύ από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ στέλνει επίσης ομάδες για συνομιλίες με διαμεσολαβητές σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Sports in

Φοβερό comeback και πρόκριση στους τελικούς της Δύσης για τους Μάβερικς (117-116)

Οι Ντάλας Μάβερικς με φοβερό comeback νίκησαν με σκορ 117-116 σε ματς θρίλερ τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, πήραν τη σειρά με 4-2 και προκρίθηκαν στους τελικούς της Δύσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024