Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γυμναστική: Ποια είδη καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Γυμναστική: Ποια είδη καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Νέα επιστημονική μελέτη προτείνει ότι η γυμναστική θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική θεραπεία για την κατάθλιψη.

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική μας ωφελεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη προτείνει ότι πολλές κοινές μορφές άσκησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο BMJ, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το περπάτημα, η γιόγκα, το τζόκινγκ και η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις, ειδικά εάν εκτελούνται έντονα.

«Αυτές οι μορφές άσκησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά ως βασικές θεραπείες για την κατάθλιψη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Η κατάθλιψη πρόκειται για μια κοινή ψυχική διαταραχή, που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Χαρακτηρίζεται από την «πεσμένη» διάθεση ή την απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που διαφέρει από τις απλές αλλαγές στην διάθεση ή τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν διαταραγμένο ύπνο, αλλαγές στην όρεξή τους, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κούραση, ακόμα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Γυμναστική VS κατάθλιψης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 218 μελέτες για την κατάθλιψη και την άσκηση, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 14.000 άτομα.

‘Τα οφέλη της άσκησης για ολόκληρο το σώμα, σε συνδυασμό με δεδομένα που υποδηλώνουν ότι βοηθά στην κατάθλιψη, αποτελούν μια ισχυρή θεραπευτική επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Στην μελέτη είδαμε ότι η περισσότερη άσκηση και η υψηλότερη ένταση προπόνησης ήταν πιο αποτελεσματικές, αλλά δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε σαν επαγγελματίες αθλητές για να δείτε αποτελέσματα» συμπληρώνει ο ίδιος.

Πώς αλλιώς μας ωφελεί

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου, να συμβάλλει στην πιο εύκολη διαχείριση του βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, να ενισχύσει τα οστά και τους μύες και να αυξήσει συνολικά την ποιότητα της καθημερινότητας, αφού θα μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα καθημερινές δραστηριότητες.

Ορισμένα μάλιστα από τα οφέλη της γυμναστικής εμφανίζονται αμέσως μετά από μια προπόνηση μέτριας έως υψηλής έντασης.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιωμένη σκέψη ή γνωστική ικανότητα για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και μειωμένα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα άγχους για τους ενήλικες.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα προλαμβάνει την γνωστική εξασθένιση καθώς μεγαλώνουμε, ενισχύει τις δεξιότητες σκέψης και κρίσης ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και του άγχους, συμβάλλοντας και στον πιο ποιοτικό ύπνο, που είναι κομβικής σημασίας για την καλύτερη διάθεση και συγκέντρωση.

Πηγή: Vita

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024