Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων προσέφυγαν κατά της διάταξης που βγάζει «λάδι» τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων προσέφυγαν κατά της διάταξης που βγάζει «λάδι» τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα

Όπως είχε γράψει το in, που αποκάλυψε την απόρριψη μήνυσης συγγενή θύματος στα Τέμπη κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, χωρίς να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή, οι οικογένειες έκαναν το επόμενο βήμα

Συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη έκαναν πράξη την απόφασή τους να προσφύγουν κατά της διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, που έχει στα χέρια του και αποκάλυψε το in στις 5 Απριλίου, η οποία αφορούσε στη μήνυση που είχαν υποβάλει κατά των υφυπουργών, Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη, για τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος – το λεγόμενο «μπάζωμα».

Υπενθυμίζεται πως βάσει της εισαγγελικής διάταξης, απορρίπτεται η μήνυση συγγενών θυμάτων σε ό,τι αφορά τους δύο υφυπουργούς, ενώ δεν παραπέμφηκε αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ωστόσο, οι οικογένειες των θυμάτων ήταν εξαρχής αποφασισμένοι να μην σταματήσουν και να προχωρήσουν σε προσφυγή, όπως είχε δηλώσει στο in ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος των Τεμπών και εις εκ των εγκαλούντων.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε και σήμερα στο in πως ο δικηγόρος του υπέβαλε προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο της Λάρισας, με την οποία ζητεί, καθώς και άλλοι συγγενείς θυμάτων, να επανεξεταστεί η εισαγγελική απόφαση, με την οποία είχε απορριφθεί η μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και του μπαζώματος του χώρου στα Τέμπη.

Η επίμαχη εισαγγελική διάταξη που έβγαζε «λάδι» τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Τι ανέφερε η εισαγγελική διάταξη

Στην επίμαχη εισαγγελική διάταξη, εναντίον της οποίας προσέφυγαν συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, αναγράφεται συγκεκριμένα: «επειδή, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στο χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».

Νομικοί κύκλοι, αλλά και η πλευρά του Παύλου Ασλανίδη, εστίασαν ακριβώς στο γεγονός ότι, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η έγκληση σε ό,τι αφορά τους δύο υφυπουργούς έπρεπε να παραπεμφθεί στη Βουλή.

Τι υποστήριξαν οι συγγενείς των θυμάτων

Να σημειωθεί ότι η μήνυση συγγενών των θυμάτων κατατέθηκε στις 8/12/2023, με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει από την έρευνα των πραγματογνωμώνων τους οποίους όρισαν οι συγγενείς και το οπτικοακουστικό υλικό που βγαίνει στο φως, να έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά σε αριθμό, ποιότητα και εγκυρότητα.

Η εισαγγελική διάταξη αναφέρει ότι πρόκειται για συμπληρωματική έγκληση, μετά από αυτή που κατατέθηκε εναντίον του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος φέρεται να είπε ότι την εντολή για το μπάζωμα στα Τέμπη πήρε από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, δήλωση που μετά ανακάλεσε μιλώντας για εντολή από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, έριξε τις ευθύνες στην Πυροσβεστική.

«Οι εγκαλούντες ισχυρίζονται με την υπό κρίση έγκληση τους ότι υπέβαλαν την από 10/8/2023 έγκληση εις βάρος του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τα διερευνώμενα αδικήματα συνιστάμενα στην από πρόθεση αλλοίωση του χώρου που συνέβη το δυστύχημα […] με σκοπό να συγκαλύψει τους δράστες, ότι ο πρώην περιφερειάρχης απαντώντας στο από 1.8.2023 εξώδικο του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απάντησε με την από 18.8.2023 εξώδική απάντηση αποκαλύπτοντας ότι την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων και ιχνών του εγκλήματος στο χώρο της πολύνεκρης τραγωδίας μεθόδευσε πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και υλοποίησε ο ίδιος, καθόσον κατά την συνεδρίαση κατά την οποίαν λήφθηκε η απόφαση αλλοίωσης του τόπου του ατυχήματος παρίσταντο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς […] και ζητά την ποινική δίωξή τους και την ποινική δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν παρών και συντόνιζε το σύνολο των δράσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατά την πρώτη εβδομάδα μετά το συμβάν και της υφυπουργού Ζωής Ράπτη η οποία βρισκόταν σύμφωνα με δημοσιεύματα στην περιοχή του συμβάντος από την επόμενη μέρα», αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024