Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναμάς: Οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά μεταναστών ξεπερνούν αυτές σε εμπόλεμες ζώνες

Παναμάς: Οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά μεταναστών ξεπερνούν αυτές σε εμπόλεμες ζώνες

Τους τελευταίους έξι μήνες έχει καταγραφεί δραματική αύξηση των επιθέσεων, οι οποίες είναι οργανωμένες και εξαιρετικά σκληρές

Δραματικά έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά μεταναστών που για να φτάσουν στις ΗΠΑ διασχίζουν την ζούγκλα του Νταριέν, φυσικό σύνορο μεταξύ Κολομβίας και Παναμά, φτάνοντας σε επίπεδα και συχνότητα που σπάνια παρατηρείται έξω από εμπόλεμες ζώνες.

Σχεδόν όλες οι επιθέσεις σημειώνονται από την πλευρά του Παναμά, λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Οι μετανάστες βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας ευαλωτότητας, όπως πείνα, έλλειψη καταλυμάτων και νερού, παραπληροφόρηση και εξαπάτηση, ξενοφοβία και σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ολιβιέ Ντιμπουά, της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Δραματική αύξηση

Οι επιθέσεις, οι ληστείες και οι βιασμοί αποτελούν εδώ και πολύ καιρό μεγάλο κίνδυνο των μεταναστευτικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Όμως ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στη ζούγκλα Νταριέν έχουν καταγράψει μια δραματική αύξηση των επιθέσεων, με μοτίβα και συχνότητες που σπάνια παρατηρούνται εκτός εμπόλεμων ζωνών.

Σχεδόν όλες οι επιθέσεις, λένε, σημειώνονται από την πλευρά του Παναμά.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στην περιοχή επί μακρόν, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της UNICEF, με εμπειρία σε συγκρούσεις, λένε ότι οι επιθέσεις είναι οργανωμένες και εξαιρετικά σκληρές.

Οι δράστες χτυπούν τα θύματα και παίρνουν τρόφιμα, ακόμη και βρεφικά γάλατα, αφήνοντας τους ανθρώπους κακοποιημένους και πεινασμένους στο δάσος.

Και οι επιθέσεις συχνά αφορούν περιπτώσεις στις οποίες δεκάδες γυναίκες βιάζονται παράλληλα.

«Σου κάνουν κάθε είδους κακό», δήλωσε μια 40χρονη γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών που ζούσε στη Χιλή. Όπως είπε στους ΝΥΤ, την περικύκλωσαν μισή ντουζίνα μασκοφόροι άνδρες και τη βίασαν, αφού η ομάδα με την οποία ταξίδευε την άφησε μόνη της στη ζούγκλα.

Ακραίο επίπεδο βιαιότητας

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν 328 περιστατικά σεξουαλικής βίας, σε σύγκριση με 676 σε όλο το 2023. Φέτος, οι 113 υποθέσεις ήρθαν μέσα σε μία μόνο εβδομάδα τον Φεβρουάριο.

«Το επίπεδο βιαιότητας είναι ακραίο», δήλωσε ο Λουίς Εγκιλούζ, διευθυντής της οργάνωσης στην Κολομβία και τον Παναμά.

Αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Watch, κατηγορούν τη συνοριακή αστυνομία του Παναμά, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια στη ζούγκλα και διαθέτει αστυνομικούς που περιπολούν στο δάσος, ότι δεν προστατεύει τους μετανάστες και επιτρέπει στους δράστες να διαπράττουν εγκλήματα ατιμώρητα.

Αξιωματούχοι της χώρας, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο περιγράφουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι μετανάστες και τα σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον τους έχουν μειωθεί.

Οι κατηγορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που κορυφαίοι αξιωματούχοι του Παναμά εκφράζουν αυξανόμενη απογοήτευση για το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που έχει προκαλέσει η μετανάστευση στο μικρό έθνος και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων μεταξύ των πολιτικών ηγετών – συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές – να σταματήσουν τις ροές.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024