Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
MH-60 ROMEO – Οι κυνηγοί υποβρυχίων

MH-60 ROMEO – Οι κυνηγοί υποβρυχίων

Ποιες οι δυνατότητες του νέου αποκτήματος της ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας

«Καλό κυνήγι, καλές προσγειώσεις και καλές προσνηώσεις» ήταν η ευχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχου, Ελευθέριου – Δημήτριου Κατάρα κατά την τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων ελικοπτέρων MH -60 ROMEO, την Τετάρτη.

«Καλό κυνήγι» για τα ROMEO, χαρακτηρίζονται «κυνηγοί υποβρυχίων»

Πρόκειται για άλλη μία έκδοση του επιτυχημένου δικινητήριου (με κινητήρες Τ700) ελικοπτέρου S-70 της Sikorsky που εισήλθε σε υπηρεσία για πρώτη φορά στον Αμερικανικό Στρατό πριν από 45 σχεδόν χρόνια ώς Blackhawk και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και από τη Ναυτική Αεροπορία των ΗΠΑ σε ανθυποβρυχιακό κυρίως ρόλο, ως SH-60 (Submarine Hunter) Sea Hawk.

Πολλαπλοί ρόλοι

Το MH-60R είναι η τελευταία έκδοση του SΗ-60 που καλύπτει ρόλους ναυτικής συνεργασίας. Δεν έχει μόνο ανθυποβρυχιακό ρόλο δηλαδή. Ξεκινώντας από το ρύγχος του ελικοπτέρου προεξέχει σε ειδική βάση, ο πυργίσκος των ηλεκτροοπτικών AAS-44.

Περιλαμβάνει κάμερα υπερύθρων (FLIR) υψηλής ευκρίνειας για τον εντοπισμό στόχων ημέρα και νύχτα, που χρησιμοποιείται και για την καθοδήγηση των πυραύλων Hellfire. Στον ίδιο πυργίσκο υπάρχει και καταδείκτης λέιζερ που χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση και πυραύλων Hellfire (εκδόσεις με κεφαλή αναζήτησης ακτινοβολίας λέιζερ), αλλά και ρουκετών APKWS.

Τα ROMEO χαρακτηρίζονται κυνηγοί υποβρυχίων

Πλατφόρμα προσβολής στόχων

Επομένως το MH-60R μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα προσβολής στόχων στο έδαφος και την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κοιλιά της ατράκτου, στον στρογγυλό θόλο που διακρίνεται, φέρει ένα ραντάρ έρευνας επιφανείας (AN/APS-153).

Μέσω του συστήματος αυτού μπορεί να εντοπίζει στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας (σκάφη και πλοία), σε μεγάλες αποστάσεις και να εκτοξεύει εναντίον τους πυραύλους αέρος – επιφανείας.

Ο πιο γνωστός τέτοιος πύραυλος στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, είναι ο Exocet. To ΜΗ-60R μπορεί να φέρει τον νέας γενιάς αντιπλοϊκό πύραυλο NSM (Naval Strike Missile), ακτίνας 200 περίπου χιλιομέτρων (ωστόσο δεν παραγγέλθηκε μαζί με τα ελικόπτερα).

Το MH-60R είναι η τελευταία έκδοση του SΗ-60 που καλύπτει ρόλους ναυτικής συνεργασίας

Ραντάρ και Σόναρ

Το δε ραντάρ έρευνας επιφανείας, μπορεί να εντοπίσει μέχρι και περισκόπια υποβρυχίων σε σημαντικά μεγάλες αποστάσεις.

Το κύριο σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων όμως, είναι το ποντιζόμενο SONAR (Sound Navigation And Ranging) τύπου AN/AQS-22 ή ALFS.

Πρόκειται για ηχοβολιστικό σύστημα που κατεβαίνει με καλώδιο από το ελικόπτερο και βυθίζεται στο νερό για να εντοπίσει υποβρύχια. Πλαισιώνεται δε και από παθητικούς ηχοσημαντήρες (sonobuoys).

Πλευρικά του ελικοπτέρου, πίσω από  την θύρα της αριστερής πλευράς υπάρχουν οι θύλακες εκτόξευσης των ηχοσημαντήρων. Πρόκειται για κυλινδρικές συσκευές μίας χρήσης που μετά την εκτόξευσή τους από το MH-60R, πέφτουν στη θάλασσα με τη χρήση αλεξιπτώτου.

Παραμένουν στην επιφάνεια και στο επάνω μέρος τους ενεργοποιείται ένας πομπός. Στο κάτω μέρος τους, αυτό που βρίσκεται κάτω από  την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει ένα υδρόφονο. Αυτό καταγράφει ήχους που παράγονται από την περιστροφή της έλικας των υποβρυχίων και έτσι η θέση τους μεταδίδεται στο ελικόπτερο MH-60R, μέσω του πομπού στο επάνω τμήμα.

Από την τελετή υποδοχής και ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων ελικοπτέρων MH -60 ROMEO

Συστήματα αυτοπροστασίας

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά MH-60R παραλαμβάνονται εξοπλισμένα με πλήρη συστήματα αυτοπροστασίας (προειδοποίηση εντοπισμού από εχθρικά ραντάρ, προειδοποίηση επερχόμενων πυραύλων και παραπλάνησή τους) και ηλεκτρονικού πολέμου (ESM ALQ-210 εντοπισμού συστημάτων ραντάρ μέσω της εκπομπής τους), καθώς και ζεύξης δεδομένων (Link 16). Ανταλλαγής στοιχείων και εικόνας δηλαδή με άλλες πλατφόρμες (πλοία, αεροπλάνα, σταθμούς εδάφους).

Tο MH-60R επομένως που  εντάχθηκε επίσημα σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο ελικοδρόμιο του Ναυτικού Οχυρού στο Κοτρώνι, είναι μία ιπτάμενη πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων στο έδαφος (άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα Πυροβολικού, εγκαταστάσεις ραντάρ, αποβατικές δυνάμεις), στην επιφάνεια της θάλασσας (πλοία – ΑSUW- AntiSurface Warfare) και εναντίον υποβρυχίων (ASW – AntiSubmatine Warfare) .

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024