Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Μεταμεσονύχτια επιχείρηση των IDF στο Αλ-Σίφα - Επιδρομές και δεκάδες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Live: Μεταμεσονύχτια επιχείρηση των IDF στο Αλ-Σίφα – Επιδρομές και δεκάδες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Live οι εξελίξεις στο in - Νέες συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στην Ντόχα για νέα συμφωνία για ομήρους και κατάπαυση του πυρός - Ο Νετανιάχου λέει «όχι» σε νέες εκλογές

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 31.645 νεκρούς, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με βίντεο και μάρτυρες.

Δεκατρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν με ασφάλεια στην Τζαμπάλια και την πόλη της Γάζας, οι πρώτες αυτοκινητοπομπές που ταξίδεψαν από τον νότο στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας χωρίς επεισόδια εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να υποσχέθηκε στον Όλαφ Σολτς ότι δεν θα γίνει επίθεση στη Ράφα όσο είναι εγκλωβισμένοι οι άμαχοι.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ αναμένεται να βρεθεί στην Ντόχα για να συζητήσει την πρόταση της Χαμάς για ένα σχέδιο τριών σταδίων για τον τερματισμό του πολέμου.

Δείτε live

Όλοι οι εξελίξεις στο in

06:00 «Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή» και όχι «βόμβες»

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν ανάγκη να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες»: ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την Ουάσιγκτον, όπου τίμησε μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

«Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Βαράντκαρ. «Πάνω απ’ όλα, χρειάζονται να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες».

«Οι πόθοι του παλαιστινιακού λαού ν’ αποκτήσει πατρίδα και αληθινό κράτος στην πατρογονική γη του είναι ίσοι μ’ αυτούς του Ισραήλ», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

05:15 Αλ-Σίφα: Στις φλόγες χειρουργείο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Πυρκαγιά ξέσπασε σ’ ένα χειρουργείο στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός δίνει επίσης εντολή σε όλους μέσω μεγαφώνων να εκκενώσουν το νοσοκομείο, ενώ πυροβολισμοί έχουν πέσει μέσα στο συγκρότημα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε ότι δεν θα υπάρχει «καμία υποχρέωση» για τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να εκκενώσουν το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει «ανθρωπιστική βοήθεια» για όσους βρίσκονται μέσα, προσφέροντας τροφή και νερό.

04:30 «Εσκεμμένα» το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κατηγορεί το Ισραήλ πως εμποδίζει «εσκεμμένα» την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, είτε πρόκειται για τρόφιμα είτε για ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, κάτι που θυμίζει ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Παρά τις ευθύνες του ως δύναμης κατοχής, οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ συνεχίζουν να εμποδίζουν και να υπονομεύουν, συστηματικά και εσκεμμένα, οποιαδήποτε μεγάλη διεθνή ανθρωπιστική αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζεται σε έκθεση της ΜΚΟ.

Η Oxfam καταγγέλλει ιδίως τα «αδικαιολόγητα αναποτελεσματικά» πρωτόκολλα επιθεώρησης των φορτίων της βοήθειας, που προκαλούν καθυστερήσεις «είκοσι ημερών κατά μέσο όρο» ως την είσοδο των φορτηγών στον παλαιστινιακό θύλακο, κι ακόμη «τις επιθέσεις εναντίον προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, δομών αρωγής και οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια» (περισσότερα εδώ).

03:27 Κηδεία 13χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Ράμι αλ Χαλχούλι, του 13χρονου Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ έπαιζε με πυροτεχνήματα στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάτ κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πλάνα που πιστοποιήθηκαν από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera δείχνουν πυροτεχνήματα να πυροδοτούνται καθώς μια πομπή μεταφέρει τη σορό του στους δρόμους της πόλης Ανάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν κατασχέσει το σώμα του Ράμι και πίεζαν την οικογένειά του να αποδεχτεί ορισμένους όρους, όπως το πού θα μπορούσε να ταφεί, πριν συμφωνήσουν να το επιστρέψουν.

03:12 Οι IDF διεξάγουν «επιχείρηση υψηλής ακρίβειας» στο νοσοκομείο Al-Shifa

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σύμφωνα με τη Haaretz ότι διεξάγουν επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα μετά από πληροφορίες που έλαβαν σχετικά με την παρουσία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στους χώρους του ιατρικού συγκροτήματος.

«Οι IDF διεξάγουν μια επιχείρηση υψηλής ακρίβειας σε περιορισμένες περιοχές του νοσοκομείου Αλ-Σίφα μετά από συγκεκριμένα στοιχεία που απαιτούσαν άμεση δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF ταξίαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Γνωρίζουμε ότι ανώτεροι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν ανασυγκροτηθεί μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και το χρησιμοποιούν για να διοικούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να εκκενώσουν το νοσοκομείο, αλλά υπάρχει και θα υπάρχει δίοδος για άλλους πολίτες να βγουν από το νοσοκομείο», είπε ακόμα ο Χαγκάρι.

Οι IDF διεξήγαγαν μια μεγάλη επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, τον περασμένο Νοέμβριο.

02:55 Επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και δεκάδες συλλήψεις

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε περίπου 20 Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Αλ Ισαουίγια, βορειοανατολικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι Παλαιστίνιοι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Αλ Ισαουίγια από τη γειτονική πόλη Αλ Ζαΐμ, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιδρομές σε άλλα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν, όπου ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα έγινε στόχος εκρηκτικού μηχανισμού.
  • Τα χωριά και οι πόλεις Αράμπα, Φαχμά, Καφρ Ραΐ, Αλ-Φαντακουμίγια και Τουρά κοντά στην Τζενίν.
  • Η πόλη Αζούν, ανατολικά της Καλκίλια
  • Τα χωριά Αμπού Αντζίμ και Χαρμάλα, ανατολικά της Βηθλεέμ.

Το Wafa ανέφερε επίσης συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων στα χωριά Τζαλμπούν και Φακουά, βορειοανατολικά της Τζενίν, και δήλωσε ότι ένας άλλος Παλαιστίνιος συνελήφθη στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Annab, ανατολικά του Τουλκαρέμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ακόμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Κυριακή, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα από τη Γάζα, ένα παιδί και πρώην κρατούμενους.

Η γυναίκα από τη Γάζα πάσχει από καρκίνο και συνελήφθη καθώς κατευθυνόταν στην Ιερουσαλήμ για να ολοκληρώσει τη θεραπεία της, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο κοινή ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων και της Επιτροπής Κρατουμένων και πρώην κρατουμένων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκτεταμένες παρενοχλήσεις και επιθέσεις, σοβαρούς ξυλοδαρμούς και απειλές κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους, καθώς και λεηλασίες και καταστροφές σε σπίτια πολιτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

02:37 IDF: «Ύποπτο εναέριο αντικείμενο» από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έπεσε στην Εϊλάτ

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι ένα ύποπτο εναέριο αντικείμενο εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος από την Ερυθρά Θάλασσα και έπεσε σε ανοιχτή περιοχή κοντά στην νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, την πόλη Εϊλάτ.

Οι IDF πρόσθεσαν ότι το ύποπτο αντικείμενο παρακολουθήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

02:20 Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την αναχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας για τη Ντόχα για συνομιλίες για τους ομήρους

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την αναχώρηση της ισραηλινής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για τη Ντόχα αργότερα σήμερα Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με την προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Walla, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα έλαβε «γενική εντολή» για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο. Ορισμένα από τα θέματα που σχετίζονται με τις συνομιλίες θα πρέπει να σταθμιστούν και να εγκριθούν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ξεχωριστά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Ynet αναφέρει ότι η διαπραγματευτική ομάδα ζήτησε «ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση της συμφωνίας και να φέρουμε ένα περίγραμμα πίσω από το οποίο μπορούμε να σταθούμε».

Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Ynet αναφέρει: «Πρέπει να αλλάξουμε τη συμφωνία, είναι σημαντικό να φτάσουμε με σημαντική ευελιξία».

02:01 Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για οκτώ επιθέσεις στο Ισραήλ την Κυριακή

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων την Κυριακή με ρουκέτες, πυραύλους και πλήγματα πυροβολικού.

Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι έπληξαν μια «συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών» στην περιοχή Γουαζάνι στο νότιο Λίβανο και στόχευσαν «εξοπλισμό κατασκοπείας» γύρω από την αλ-Άσι.

Η τελευταία επίθεση ήταν ένα χτύπημα σε οχήματα του ισραηλινού στρατού με βλήματα πυροβολικού στην περιοχή αλ-Μαλικίγια.

01:44 Μπάιντεν: Επείγουσα ανάγκη για βοήθεια στη Γάζα και συμφωνία για τους ομρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σε εκδήλωση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στον Λευκό Οίκο την Κυριακή, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί το εύρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» και να εξασφαλιστεί μια συμφωνία που θα σταματήσει τις μάχες και θα απελευθερώσει τους ομήρους που βρίσκονται στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

«Ο Ιρλανδός ηγέτης κι εγώ συμφωνούμε για την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα φέρει τους ομήρους πίσω και θα προχωρήσει προς μια λύση δύο κρατών, η οποία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Ιρλανδία ήταν από τις χώρες της Ευρώπης που άσκησαν σκληρή κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Τι είπε ο Ιρλανδός ηγέτης

Ο Βαράντκαρ αφιέρωσε σημαντικό μέρος των δηλώσεών του στη Γάζα, λέγοντας ότι «ο ιρλανδικός λαός είναι βαθιά προβληματισμένος για την καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα … μάτια μας».

Όπως είπε οι άνθρωποι τον ρωτούν γιατί οι Ιρλανδοί έχουν τέτοια ενσυναίσθηση για τον παλαιστινιακό λαό.

«Βλέπουμε την ιστορία μας στα μάτια τους, μια ιστορία εκτοπισμού, απαλλοτρίωσης, μιας εθνικής ταυτότητας που αμφισβητείται και αρνείται, αναγκαστικής μετανάστευσης, διακρίσεων και τώρα πείνας», είπε.

Τζο Μπάιντεν και Λίο Βαράντκαρ

Είπε στον Μπάιντεν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «υποστηρίζουμε το έργο σας και το έργο της κυβέρνησής σας για την εξασφάλιση μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας ότι «ο λαός της Γάζας χρειάζεται απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και καταφύγιο, και κυρίως, χρειάζεται να σταματήσουν οι βόμβες. Αυτό πρέπει να σταματήσει και από τις δύο πλευρές.Οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αργότερα ο Ιρλανδός ηγέτης απευθύνθηκε ξανά απευθείας στον Μπάιντεν , σημειώνοντας ότι «όπως είπατε, το μόνο ασφαλές μέλλον βρίσκεται σε δύο κράτη, ειρηνικά και κυρίαρχα, δίπλα-δίπλα. Και η Ιρλανδία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, με ομοϊδεάτες εταίρους … Βλέπουμε επίσης την ιστορία του Ισραήλ να αντανακλάται στα μάτια μας».

Ο Ιρλανδός ηγέτης, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τις αμερικανικές μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε ότι «δεν σοκαρίστηκε» από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ.

01:28 Επιδρομή του Ισραήλ στο αλ-Χαντέρ στη Δυτική Όχθη

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει την τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε με πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, έλαβε χώρα στην πόλη αλ-Χαντέρ νότια της Βηθλεέμ.

01:11 Ο στρατός της Ιορδανίας εντόπισε ύποπτες εναέριες κινήσεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Ο στρατός της Ιορδανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σύστημα ραντάρ αεράμυνας του εντόπισε ύποπτες εναέριες κινήσεις από άγνωστη πηγή κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Σύμφωνα με μάρτυρες αεροσκάφη που πιστεύεται ότι ανήκουν στην πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας είχαν ακουστεί να αιωρούνται πάνω από την ιορδανική πόλη Ιρμπίντ και περιοχές κοντά στο συνοριακό πέρασμα με τη Συρία.

Ο στρατός δήλωσε ότι ένα σμήνος της πολεμικής αεροπορίας είχε πετάξει για να διασφαλίσει ότι ο εναέριος χώρος δεν απειλείται. Δεν αναφέρθηκε από πού προέρχονταν οι κινήσεις.

00:55 Τι κάνουν οι ταξιαρχίες Nahal και Givati του ισραηλινού στρατού στη Γάζα;

Η τελευταία έκθεση του think tank Critical Threats Project παρέχει μια επισκόπηση για τις κινήσεις των δύο μεγάλων ταξιαρχιών των χερσαίων δυνάμεων του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Γάζα.

Η ταξιαρχία Nahal, που δραστηριοποιείται στη βόρεια και κεντρική Γάζα, ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 18 Παλαιστίνιους μαχητές με αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και πυρά ελεύθερων σκοπευτών την Κυριακή.

Έχοντας επιχειρήσει στην περιοχή εδώ και εβδομάδες, η ταξιαρχία δραστηριοποιείται ενώ ο στρατός κατασκευάζει τον λεγόμενο «διάδρομο Netzarim» που ουσιαστικά κόβει τη Γάζα στη μέση και εμποδίζει τη μετακίνηση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Παλαιστίνιοι από πολλαπλές ένοπλες παρατάξεις εξακολουθούν να εμπλέκονται σε ανταλλαγές πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες, εξαπολύοντας επιθέσεις με όλμους, ρουκέτες και μικρά όπλα.

Στο Χαν Γιουνίς στα νότια, η Ταξιαρχία Givati εξακολουθεί, μετά από εβδομάδες, να πραγματοποιεί επιδρομές στη γειτονιά Χαμάντ σε κτίρια κατοικιών. Οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται και εκεί.

00:39 Πειρατεία σε αλιευτικό σκάφος της Υεμένης

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναφέρει ότι έλαβε αναφορά ότι ένα αλιευτικό σκάφος της Υεμένης υπέστη πειρατεία στον Κόλπο του Άντεν.

«Το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους επιβιβάστηκε στο Μποσάσο της Σομαλίας. Ένα μέλος του πληρώματος πυροβολήθηκε», αναφέρει η Ambrey, σε συμβουλευτικό σημείωμα.

Η Ambrey δεν εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένη απειλή από αυτό το σκάφος, καθώς πιστεύεται ότι το περιστατικό σχετίζεται με καυγά μεταξύ δύο μερών.

«Η Ambrey αντιλαμβάνεται ότι το περιστατικό δεν είχε σχέση με την πειρατεία της Σομαλίας, αλλά σχετίζεται με μια διαμάχη μεταξύ ψαράδων της Υεμένης και μιας τοπικής ένοπλης ομάδας που δραστηριοποιείται δυτικά του Μποσάσο», ενημέρωσε αργότερα.

«Το μέλος του πληρώματος από την Υεμένη που πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού πέθανε στη συνέχεια στο Μποσάσο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 21 Υεμενίτες, αναμένεται να επιστρέψει στην Υεμένη στις 18 Μαρτίου.

00:22 Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ και των ΗΑΕ συναντήθηκαν στη Ντόχα

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, στη Ντόχα για να συζητήσουν τον πόλεμο.

Όπως και στις περισσότερες πρόσφατες διεθνείς συναντήσεις για τη Γάζα, τα δύο γειτονικά κράτη συζήτησαν «την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα χωρίς εμπόδια».

«Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η επέκταση του κύκλου της βίας στην περιοχή και ο αντίκτυπός της στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

00:05 Al Jazeera: Περισσότερα φορτηγά με βοήθεια κατευθύνονται προς τη βόρεια Γάζα

Οι κάμερες του Al Jazeera κατέγραψαν μια αυτοκινητοπομπή 19 φορτηγών με βοήθεια να εισέρχεται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Τα φορτηγά μεταφέρουν αλεύρι, ρύζι και άλλα τρόφιμα και κατευθύνονται προς ένα κέντρο διανομής της UNRWA, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του αραβικού Μέσου.

Νωρίτερα, το Al Jazeera είχε μεταδώσει ότι 13 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν με ασφάλεια στην Τζαμπάλια και την πόλη της Γάζας, στις πρώτες αυτοκινητοπομπές που ταξίδεψαν από τον νότο στον βορρά της Λωρίδας της Γάζας χωρίς να υπάρξει κάποιο επεισόδιο εδώ και τέσσερις μήνες.

Η βόρεια Γάζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο λιμού, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο σημαντικής βοήθειας στην περιοχή.

23:58 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης ζητά «διεθνή πίεση» για συμφωνία με τη Χαμάς

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε στο Ισραήλ με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι οι Ισραηλινοί είναι ενωμένοι στην έκκληση να επιστραφούν γρήγορα οι όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

«Η ισραηλινή αντιπολίτευση θα υποστηρίξει κάθε κίνηση που προωθεί μια συμφωνία για τους ομήρους», έγραψε στα εβραϊκά στο Χ, με μια φωτογραφία του να σφίγγει το χέρι του Γερμανού ηγέτη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στη Χαμάς και να προωθήσει γρήγορα μια συμφωνία», δήλωσε ο Λαπίντ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:46 Ο επικεφαλής της Χαμάς συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους στην Ντόχα

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, συναντήθηκε με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής ανώτερο διπλωμάτη του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντόχα του Κατάρ το απόγευμα της Κυριακής.

Η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Χανίγια είπε στην αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Κινέζος απεσταλμένος στην Ντόχα, Κάο Σιαολίν ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας χρειάζονται επείγουσα βοήθεια και ότι υφίστανται πείνα και «σφαγές» από τον ισραηλινό στρατό.

Τα αιτήματα της Χαμάς είναι ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει γρήγορα την επίθεση και τις σφαγές, να αποσύρει τον στρατό κατοχής, να επιστρέψει τους εκτοπισμένους, να παράσχει στέγη και τις απαιτήσεις ανοικοδόμησης».

Ο Χανίγια τόνισε ότι η Χαμάς επιδιώκει να πετύχει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να έχει ο παλαιστινιακός λαός το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης.

Κινέζος διπλωμάτης αναφέρθηκε στις συνομιλίες, λέγοντας ότι το Πεκίνο θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και επίσης θεωρεί τη Χαμάς ως «μέρος του παλαιστινιακού εθνικού ιστού» και ως εκ τούτου θέλει να διατηρήσει μια πολιτική σχέση.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κίνας και Χαμάς.

23:37 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τους πιστούς που θέλουν να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τους πιστούς που θέλουν να εισέλθουν στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

23:27 Η επικεφαλής της UNICEF είπε ότι η βοήθεια από τη θάλασσα και τον αέρα στη Γάζα είναι μια «σταγόνα στον κουβά»

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε στη συνέντευξή της στο CBS News, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, ότι το μόνο πράγμα που γνωρίζει σίγουρα η οργάνωση είναι ότι «δεν φτάνει αρκετή βοήθεια» στη Γάζα.

Είπε ότι η βοήθεια που φτάνει από αέρος και από θαλάσσια οδό είναι «σταγόνα στον κουβά και στις δύο περιπτώσεις».

«Έχουμε τόσο μικρή πρόσβαση αυτή τη στιγμή και είναι πολύ δύσκολο. Αντιμετωπίζουμε επίσης πολύ μεγάλες γραφειοκρατικές προκλήσεις για να μεταφέρουμε τα φορτηγά από τη στεριά, που είναι μακράν ο πιο αποδοτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσει η βοήθεια», εξήγησε.

«Εάν τα πράγματα είναι διπλής χρήσης, μερικές φορές απορρίπτονται. Έτσι, δεν μπορούμε να φέρουμε πλαστικούς σωλήνες, δεν μπορούμε να φέρουμε κάποια ιατρικά κιτ αν έχουν μικρά ψαλίδια. Είναι σχεδόν καφκικό μερικές φορές να προσπαθείς να βρεις πώς να φέρεις πράγματα σε αυτό το γραφειοκρατικό χάος», είπε χαρακτηριστικά.

23:18 Αρχηγός IDF: Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους ομήρους πρέπει να συζητηθούν «στους σωστούς χώρους»

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαρλεβί δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός θα κάνει τα πάντα για την επιστροφή των ομήρων και ζήτησε να αφεθούν οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους να συζητηθούν στους «σωστούς χώρους».

Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να πολεμήσουμε όταν δεν τηρούνται η πειθαρχία και οι κανόνες».

Ο ίδιος είπε ότι αν και «είναι σημαντικό» να επιτρέπεται στους αξιωματικούς στο πεδίο της μάχης «η απαιτούμενη ελευθερία για την επίτευξη των στόχων τους», δεν μπορούν «να αγνοήσουν μια διαταγή χωρίς επιβεβαίωση. Οι διοικητές που δεν υπάκουσαν στους κανόνες διερευνήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν άμεσα».

23:08 Τόμας Φρίντμαν: «Ο πόλεμος της Γάζας είναι ο πραγματικός Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος»

Ο αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίνμαν καλύπτει το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για πάνω από 40 χρόνια.

Έχει επισκεφτεί την περιοχή αμέτρητες φορές, ταξιδεύοντας συχνά στο Ισραήλ με ανθρώπους όπως ο Σιμόν Πέρες και ο Άμος Οζ. Πιο πρόσφατα, ο Φρίντμαν ονομάστηκε «ο ψιθυριστής του Μπάιντεν» χάρη στην επιρροή που ασκεί στον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ για το Ισραήλ.

Έτσι, όταν ο Φρίντμαν λέει ότι είναι η πιο δύσκολη περίοδος στην ιστορία του Ισραήλ, μπορούμε να πούμε ότι ξέρει τι λέει, γράφει η Haaretz.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος συνομίλησε με τον αρχισυντάκτη της Haaretz, Άλουφ Μπεν στο πλαίσιο του συνεδρίου Haaretz-UCLA: «Το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου», για να συζητήσουν για τον τρέχοντα πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, τον οποίο ο Φρίντμαν αποκάλεσε «τον πραγματικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

22:59 Παλαιστίνιος διηγείται πώς έχασε την οικογένειά του και το σπίτι του

«Τα παιδιά ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το φούρνο με τη θεία τους και έφτιαχναν γλυκά, και, ξαφνικά, κανείς δεν είδε τίποτα και όλοι πέθαναν μέσα σε δευτερόλεπτα», διηγείται Παλαιστίνιος που έχασε την οικογένειά του και το σπίτι του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

22:49 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι έκανε κι άλλες επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου Χεζμπολάχ δηλώνει ότι πραγματοποίησε δύο ακόμη επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.

Στην πρώτη, η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε στην τοποθεσία αλ-Σαμάκ στους λόφους κοντά στο λιβανέζικο χωριό Κφαρ Σούμπα, το οποίο κατέχει το Ισραήλ.

Στη δεύτερη επίθεση, οχήματα του ισραηλινού στρατού έγιναν στόχος βλημάτων πυροβολικού «καθώς εισέρχονταν στην τοποθεσία αλ-Μαλικίγια».

22:40 Συνομιλία Μπλίνκεν με Ιορδανό ΥΠΕΞ

Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ιορδανό ομόλογό του, Άιμαν Σαφάντι, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας στο X.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και την παροχή επαρκούς και βιώσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου.

Η Ιορδανία υπήρξε βασικός εταίρος των ΗΠΑ στις πρόσφατες προσπάθειές τους να ρίξουν από αέρος βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

22:30 UNICEF: Πάνω από 13.000 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Γάζας, πολλά άλλα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά αναφέρει ότι πάνω από 13.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και δεν έχουν «ούτε καν την ενέργεια να κλάψουν».

«Χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί ή δεν μπορούμε καν να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται. Μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από χαλάσματα… Δεν έχουμε δει τέτοιο ποσοστό θανάτων μεταξύ των παιδιών σχεδόν σε καμία άλλη σύγκρουση στον κόσμο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News την Κυριακή.

«Έχω βρεθεί σε θαλάμους με παιδιά που πάσχουν από σοβαρή αναιμία και υποσιτισμό, όλος ο θάλαμος είναι απολύτως ήσυχος. Επειδή τα παιδιά, τα μωρά δεν έχουν καν την ενέργεια να κλάψουν», είπε χαρακτηριστικά η Ράσελ.

Η επικεφαλής της UNICEF τόνισε ότι υπήρξαν «πολύ μεγάλες γραφειοκρατικές προκλήσεις» στη μεταφορά φορτηγών στη Γάζα για βοήθεια και συνδρομή.

22:17 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει αυτή του συμβουλίου ασφαλείας

Το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του για να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ στις συνομιλίες στην Ντόχα για την εξασφάλιση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Το πιο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται τώρα να συνεδριάσει για να αποφασίσει για το θέμα.

Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να ταξιδέψει αύριο τελικά στην Ντόχα για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία και για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους, καθώς και για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

22:07 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κάρντιν λέει ότι «εναπόκειται στους Ισραηλινούς να καθορίσουν τους ηγέτες τους»

Οι επιπτώσεις από την ομιλία του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ και την έκκλησή του για πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ συνεχίζουν να διευρύνονται, με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν να δηλώνει ότι «εναπόκειται στους Ισραηλινούς να καθορίσουν τους δικούς τους ηγέτες».

Ο Εβραίος γερουσιαστής από το Μέριλαντ δήλωσε στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπιζε προβλήματα με την ηγεσία του πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά «τώρα υπάρχει ενότητα λόγω του πολέμου».

«Μόλις υπάρξει ασφάλεια στη Γάζα και υπάρξει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, οι Ισραηλινοί πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιος θέλουν να είναι ο ηγέτης τους», σημείωσε ο ίδιος.

21:57 Χέρτσογκ στον Σολτς: «Πρωταρχικός στόχος» του πολέμου στη Γάζα είναι η απελευθέρωση των ομήρων

Ο «πρωταρχικός στόχος» του πολέμου στη Γάζα είναι να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στον Γερμανό καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Ιερουσαλήμ.

«Πρόκειται για μια ύψιστη ανθρωπιστική πρόκληση. Έχουμε ανθρώπους από 1 έτους μέχρι 85 ετών, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Έχουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή φυσική κατάσταση. Έχουμε νεαρούς στρατιώτες και νεαρές γυναίκες και ανησυχούμε εξαιρετικά για τον καθένα από αυτούς, κάθε στιγμή της ημέρας», ανέφερε ο Χέρτσογκ σε δήλωσή του.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τη σύγκρουση, την οποία αποκαλεί «πόλεμο που διεξάγεται από τους πληρεξουσίους του Ιράν στην περιοχή μας».

«Επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά στον κόσμο, λόγω της διαταραχής που προκαλούν οι Χούθι στην ανοικτή θάλασσα και στη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή. Φυσικά έχει να κάνει με την κατάστασή μας, απέναντι στον Λίβανο και κατά κύριο λόγο, είναι ένας πόλεμος που διεξήχθη από τον συνασπισμό του Ιράν. Και γι’ αυτό ο συνασπισμός που αντιτίθεται στο Ιράν πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ στην επίτευξη πλήρους νίκης», είπε.

Ελπίζει για θετικά νέα από το Κατάρ ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ για την εξασφάλιση προσωρινής εκεχειρίας και συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων θα αποδώσουν καρπούς.

«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η απελευθέρωση των ομήρων είναι το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, οπότε ελπίζω ότι θα έχουμε κάποια πρόοδο με τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Κατάρ και ότι αυτή είναι μια ευκαιρία, οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Πάρα πολλοί υπέφεραν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα – μια πολύ, πολύ δύσκολη ζωή και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να βγουν από εκεί», σημείωσε.

Ο Σολτς ανέφερε επίσης «την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία νομίζω ότι βελτιώνεται, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εκεί».

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος που πρέπει να είναι ασφαλές και θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ που ζει ειρηνικά και θα εργαστούμε για την ασφάλεια του Ισραήλ όσο μπορούμε», πρόσθεσε.

Ισαάκ Χέρτσογκ και Όλαφ Σολτς.

21:48 Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο του Ντάνιελ Πέρεζ, 22 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε και απήχθη στις 7 Οκτωβρίου

Οι IDF ανακοινώνουν το θάνατο του λοχαγού Ντάνιελ Πέρεζ, 22 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε και απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Πέρεζ, από τη Γιαντ Μπινιαμίν, υπηρετούσε ως διοικητής διμοιρίας στο 77ο Τάγμα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και η σορός του μεταφέρθηκε από τα σύνορα της Γάζας, μετά από μάχη κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Ο θάνατός του κηρύχθηκε πρόσφατα από το Στρατιωτικό Ραβινιτάτο με βάση τα ευρήματα και τις νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Τα ευρήματα επιτρέπουν ο Πέρεζ να ταφεί σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, αλλά η σορός του παραμένει στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

21:39 Διαδηλωτές εμποδίζουν την είσοδο στο γραφείο του Νετανιάχου

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνία (Kann) αναφέρει ότι διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αποκλείσει τον δρόμο, αναγκάζοντας αρκετούς Ισραηλινούς πολιτικούς να βρουν άλλη διαδρομή για να μπουν στο κτίριο.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν την είσοδο του υπουργού Γεωργίας Αβί Ντίχτερ, της υπουργού Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γκίντεον Σά’αρ, αναφέρει το Kann.

Η οργή κατά του Νετανιάχου, των χειρισμών του στον πόλεμο κατά της Γάζας και της αποτυχίας του να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα αυξάνεται μεταξύ του πληθυσμού του Ισραήλ, με μαζικές εβδομαδιαίες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που απαιτούν πρόωρες εκλογές, σχολιάζει το Al Jazeera.

21:29 UNRWA: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού

Η οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, τόνισε και πάλι τη δεινή θέση των κατοίκων της Γάζας που βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.

«Η ασφαλής, ανεμπόδιστη και διαρκής πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X.

21:20 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 239 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Γάζα

Ο Συντονισμός Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) της ισραηλινής κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι διευκόλυνε σήμερα την είσοδο 239 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω των χερσαίων διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ και Νιτζάνα.

Η COGAT υποστήριξε επίσης ότι 179 δέματα με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσαν από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:10 Αμερικανός γερουσιαστής λέει ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί για την UNRWA είναι «ξεκάθαρα ψέματα»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Κρις Βαν Χόλερ λέει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είναι δορυφόρος της Χαμάς «είναι ξακάθαρα ψέματα».

«Αν κοιτάξετε το άτομο που είναι υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις στη Γάζα για την UNRWA, είναι περίπου 20 χρόνια βετεράνος του αμερικανικού στρατού, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν συνεργάζεται με τη Χαμάς», δήλωσε στο αμερικανικό κανάλι CBS News.

«Ο Νετανιάχου ήθελε να απαλλαγεί από την UNRWA τουλάχιστον από το 2017, αυτός ήταν ο στόχος του όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και σε άλλα μέρη», σημείωσε ο ίδιος.

«Ο Νετανιάχου ήθελε να απαλλαγεί από την UNRWA επειδή την έβλεπε ως μέσο για να συνεχίσει τις ελπίδες του παλαιστινιακού λαού για μια δική του πατρίδα και ήταν αντίθετος σε μια λύση δύο κρατών», εξήγησε,

Ο γερουσιαστής αυτή την εβδομάδα έγραψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση και τη μεταφορά στρατιωτικών όπλων σε οποιοδήποτε έθνος περιορίζει την παράδοση αμερικανικής βοήθειας.

20:58 Ο αρχηγός των IDF λέει ότι η Χαμάς προσπαθεί να αποκρύψει την τύχη του Μαρουάν Ίσα

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Χαμάς προσπαθεί να αποκρύψει την τύχη του Μαρουάν Ίσα, του αναπληρωτή διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της ένοπλης οργάνωσης που έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος την περασμένη εβδομάδα, ενώ δηλώνει ότι ο στρατός ετοιμάζεται να επιχειρήσει στη Ράφα, νότια της Γάζας.

«Διεξάγουμε έναν δίκαιο, πολυμέτωπο και πολύπλοκο πόλεμο, με πολλά επιτεύγματα, τα οποία διευρύνονται. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου», είπε, προσθέτοντας ότι «στη Λωρίδα της Γάζας εκπλήσσουμε τον εχθρό, δρομολογούμε και εμβαθύνουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα».

Ο Χαλέβι τόνισε ότι στη βόρεια Γάζα, οι IDF «επιστρέφουν και εισβάλουν σε περιοχές όπου επιχειρούσαμε, με νέες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους, επεκτείνοντας τις ζημιές στη Χαμάς, σκοτώνοντας μαχητές και καταστρέφοντας υποδομές με στοχευμένο και ποιοτικό τρόπο».

Στη Χαν Γιουνίς, ο Χαλέβι είπε ότι οι IDF συνεχίζουν να διαλύουν την ταξιαρχία της Χαμάς στην πόλη στη νότια Γάζα.

«Σκοτώσαμε πολλούς τρομοκράτες και συλλάβαμε πολλούς ανώτερους τρομοκράτες για ανάκριση. Όσοι παραμένουν ζωντανοί, κρύβονται, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, θα τους φτάσουμε και αυτούς», υποσχέθηκε.

Μιλώντας για την αεροπορική επιδρομή της περασμένης εβδομάδας εναντίον του Ίσα και άλλων μαχητών στη Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, ο Χαλέβι είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι IDF «επιτέθηκαν σε ανώτερους διοικητές της Χαμάς, των οποίων την τύχη η Χαμάς προσπαθεί πολύ σκληρά να κρύψει».

20:48 Ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ – Αναφορές για θύματα

Πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera δείχνουν τα επακόλουθα ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

20:39 Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις στο Τελ Αβίβ

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση που ζητά νέα συμφωνία για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins

20:29 Διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για τους ομήρους καθώς συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας

Δεκάδες διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν αποκλείσει την οδό Μπεγκίν του Τελ Αβίβ.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει τη θέση του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις.

Διαδηλώσεις γίνονται και στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε βίντεο:

20:20 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνιους σε χωριό κοντά στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με το Quds News Network, νεαροί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στο χωριό Αλ-Ισαβίγια κοντά στην Ιερουσαλήμ από ισραηλινές δυνάμεις.

20:10 Ο αμερικανικός στρατός έριξε ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τη 13η ρίψη βοήθειας από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα, όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τρίτο των παλαιστινιακών βρεφών είναι εκτεθειμένα σε σοβαρό υποσιτισμό.

Καθώς τα χερσαία περάσματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένα από τον ισραηλινό στρατό, δύο μεγάλα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 Globemaster III έριξαν 28.000 γεύματα και 34.500 μικρά μπουκάλια νερού μισού λίτρου πάνω από την περιοχή.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) υποσχέθηκε να συνεχίσει τις ρίψεις από αέρος, τις οποίες αναλαμβάνουν και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:57 Ο Τραμπ λέει ότι θα έλεγε στον Νετανιάχου να τερματίσει «γρήγορα» τον πόλεμο και να επιστρέψει στην ειρηνική επίλυση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θα έλεγε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα «γρήγορα και να επιστρέψει στον κόσμο της ειρήνης».

Ο Τραμπ δεν έφτασε στο σημείο να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αλλά με τα σχόλιά του σε συνέντευξή του στο Fox News είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί η δυσφορία του για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

19:47 Καταγγελία ότι drone στοχοποίησε σκηνή εκτοπισμένων στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ισραηλινό drone στοχοποίησε σκηνή εκτοπισμένων δυτικά της Ράφα, στη νότια Γάζα.

19:38 Σμότριχ: Οι συνομιλίες για τους ομήρους απλώς «διευρύνουν τα χάσματα»

Ενώ το υπουργικό συμβούλιο πολέμου πρόκειται να συνεδριάσει για να εγκρίνει τη θέση του Ισραήλ στις συνεχιζόμενες συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις «μόνο διευρύνουν τα χάσματα».

Μιλώντας στο Κανάλι 12, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η «διακοπή των επαφών» και η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης στη Χαμάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουν οι πάνω από 100 όμηροι που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου.

Εκφράζει επίσης την υποστήριξή του για την έναρξη ισραηλινής επιχείρησης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παράκτιου θύλακα βρίσκουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.

19:28 Βίντεο αποτυπώνει τη μεγάλη καταστροφή στην ιστορική αγορά της πόλης της Γάζας

Μεγάλη είναι η καταστροφή στην ιστορική αγορά Αλ-Ζαουίγια της πόλης της Γάζας, όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω πλάνα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

19:19 Η Χεζμπολάχ έριξε δύο αντιαρματικούς πυραύλους προς τη Μετούλα του Ισραήλ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στην πόλη Μετούλα «με κατάλληλα όπλα».

Η οργάνωση δήλωσε ότι χτύπησε τον στόχο «άμεσα» στις 12:50 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) χωρίς να διευκρινίσει τα αποτελέσματα του χτυπήματος.

Νωρίτερα, το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη Μετούλα.

Δεν έχουν γίνει γνωστές απώλειες ή ζημιές, ανέφερε το ρεπορτάζ.

19:09 Παλαιστίνιοι με σκίτσο καταγγέλλουν τη λιμοκτονία στη Γάζα – Κάτι που επηρεάζει και τους Ισραηλινούς ομήρους

19:00 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πύραυλος έπεσε σε ανοιχτή περιοχή κοντά στα λιβανέζικα σύνορα στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπεσε κοντά στη βόρεια κοινότητα Χανίτα που βρίσκεται δίπλα στα λιβανέζικα σύνορα.

18:50 Reuters: Διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ισραηλινή επίθεση στην Ράφα όσο ο πληθυσμός παραμένει εγκλωβισμένος έδωσε ο Νετανιάχου στον Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ζήτησε σήμερα «συμφωνία για τους ομήρους και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στην Λωρίδα της Γάζας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα όσο «ο πληθυσμός παραμένει εγκλωβισμένος» εκεί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

«Χρειάζεται μία συμφωνία για τους πρόσφυγες και μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος λέγοντας ότι κατανοεί «τις οικογένειες των ομήρων που λένε ότι ήρθε η ώρα για μία συμφωνία για να σωθούν οι άνθρωποι που κρατούνται».

Όλαφ Σολτς και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18:41 Η φον ντερ Λάιεν λέει ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με λιμό και ότι απαιτείται ταχεία κατάπαυση του πυρός

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Κυριακή ότι η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό και ότι πρέπει να υπάρξει ταχεία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους, μιλώντας στο Κάιρο μετά την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί γρήγορα τώρα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», τόνισε.

18:31 Παλαιστινιακή οικογένεια βρήκε καταφύγιο μέσα στα ερείπια ενός τζαμιού

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ναχίντ Χατζάτζ δείχνει μια οικογένεια στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, να έχει βρει καταφύγιο στα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν τζαμί.

Η Ράφα φιλοξενεί σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα εισβάλει στην πόλη, την τελευταία όπου δεν έχει γίνει χερσαία επίθεση, αλλά ο στενότερος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ, έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει αυτά τα σχέδια χωρίς μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των αμάχων εκεί.

Αν και η χερσαία επίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει την πόλη.

Αυτό το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

18:22 Ο Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι ζήτησε εκλογές στο Ισραήλ για να δείξει ότι μπορείς να είσαι «κατά του Νετανιάχου και υπέρ του Ισραήλ»

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ ανέλυσε την πρόσφατη ομιλία του κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον αρθρογράφο της Washington Post, EJ Ντιον Jr. λέγοντας: «Πέρασα δύο μήνες σκεπτόμενος και παλεύοντας με αυτό».

«Πάρα πολλοί άνθρωποι στρέφονται εναντίον του Ισραήλ λόγω της αντιπάθειάς τους για τον Νετανιάχου», είπε. «Και αισθάνθηκα την επιτακτική ανάγκη να δείξω ότι μπορείς να είσαι εναντίον του Νετανιάχου και ταυτόχρονα να είσαι πολύ υπέρ του Ισραήλ, κάτι που φυσικά είμαι», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν καθορίζουμε ποιον θα πρέπει να επιλέξει το Ισραήλ», συνέχισε ο Σούμερ.

«Απλώς ζητάμε να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι απλώς αναστατωμένοι με την κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης στο Ισραήλ».

18:12 Άλλος ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος πέθανε υπό ισραηλινή κράτηση – Ο 14ος από την 7η Οκτωβρίου

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Αμπού Σνέινα, Παλαιστίνιος κρατούμενος από την Ιερουσαλήμ, πέθανε στο νοσοκομείο Χαντάσα του Ισραήλ.

Είναι ο δέκατος τέταρτος Παλαιστίνιος κρατούμενος που πεθαίνει υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση.

18:03 Οι Ταξιαρχίες Κουντς λένε ότι ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε Ισραηλινό στρατιώτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Κουντς, του ένοπλου τμήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε Ισραηλινό στρατιώτη νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

17:53 Πού βρίσκεται η Χανίτα όπου ακούγονται σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Όπως προαναφέρθηκε σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στη Χανίτα, ενώ προηγήθηκαν επιθέσεις και σε άλλα σημεία του βορείου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Δείτε πού βρίσκεται η Χανίτα:

17:44 Η οικογένεια 86χρονου ομήρου ζητά από τους πολίτες να φάνε παγωτό για τα γενέθλιά του

Ο όμηρος Σλόμο Μανσούρ, ο μεγαλύτερος από τους πάνω από 100 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, γιορτάζει σήμερα τα 86α γενέθλιά του ενώ βρίσκεται σε ομηρία.

Ο γεννημένος στο Ιράκ Μανσούρ απήχθη από το κιμπούτς Κισουφίμ στις 7 Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι τον μετέφεραν με αυτοκίνητο στη Γάζα.

Η Μαζάλ, η επί 60 χρόνια σύζυγος του Μανσούρ, κατάφερε να διαφύγει.

Ο Μανσούρ διαχειριζόταν το κοτέτσι του κιμπούτς για πολλά χρόνια.

Η οικογένεια του Μανσούρ γιορτάζει τα γενέθλιά του ζητώντας από τους πολίτες να φάνε παγωτό προς τιμήν του παππού 12 παιδιών, λάτρη του παγωτού και να βγάλουν μια φωτογραφία και να την αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λεζάντα Bring.Shlomo.Home.

Ο όμηρος Σλόμο Μανσούρ γιορτάζει σήμερα τα 86α γενέθλιά του.

17:34 Βίντεο αποτυπώνει τη μαζική καταστροφή στην πόλη Χαμάντ

Βίντεο αποτυπώνει τη μαζική καταστροφή στην πόλη Χαμάντ, που είχε χρηματοδοτηθεί από το Κατάρ, μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

17:24 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στη Χανιτά στο βόρειο Ισραήλ, δίπλα τα σύνορα με τον Λίβανο.

17:14 Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε Ισραηλινούς στρατιώτες με πυραύλους κοντά στους στρατώνες Μιτάτ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι στόχευσε με πυραύλους συγκέντρωση Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στους στρατώνες Μιτάτ, κοντά στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα.

Η Χεζμπολάχ δεν αναφέρεται στο αποτέλεσμα της επίθεσης που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

17:07 Σίσι: Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του.

Ο Σίσι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σίσι τόνισε την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και επιβεβαίωσε την απόρριψη από την Αίγυπτο του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων εκτός της γης τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:58 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν τμήμα από ένα από τα μακρύτερα δίκτυα τούνελ της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Οι IDF κατέστρεψαν πρόσφατα αυτό που λένε ότι είναι μέρος ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα τούνελ της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Μηχανικοί μάχης της 162ης Μεραρχίας, μαζί με την επίλεκτη μονάδα Γιαχαλόμ, κατέστρεψαν περίπου 2,5 χιλιόμετρα του δικτύου τούνελ, σύμφωνα με τις IDF.

Οι IDF λένε ότι οι σήραγγες συνδέουν διάφορα τάγματα και ταξιαρχίες της Χαμάς στη βόρεια και νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:49 Παιδιά και ηλικιωμένοι σε ουρές για να πάρουν ένα πιάτο φαΐ στη Ράφα

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

16:39 Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έθεσε προθεσμία για την απάντηση της κυβέρνησης στις προσφυγές κατά των αποφάσεων για την επιστράτευση στον στρατό

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ παρέτεινε την προθεσμία της κυβέρνησης για την απάντησή της στις προσφυγές κατά των εξαιρέσεων που δόθηκαν σε υπερορθόδοξους Εβραίους σπουδαστές από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Το δικαστήριο όρισε τη νέα προθεσμία για την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει τη στράτευση των φοιτητών.

Οι δικαστές ξεκαθάρισαν ότι θα καθυστερήσουν περαιτέρω την προθεσμία και ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τις πληροφορίες που έχει σήμερα στη διάθεσή του το δικαστήριο, εάν η απάντηση της κυβέρνησης δεν υποβληθεί εντός της τρέχουσας προθεσμίας.

16:30 Η ισραηλινή κυβέρνηση όρισε ημερομηνία μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου

Η ισραηλινή Κνέσετ όρισε την 24η Τισρέι (σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο) ως εθνική ημέρα μνήμης για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι η 24η Τισρέι πέφτει Σάββατο το 2024, η φετινή ημέρα μνήμης ορίστηκε για τις 25 του μήνα. Επιπλέον, κατ’ εξαίρεση, ορίστηκε ημέρα μνήμης και για τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ομόφωνα εγκριθείσα πρόταση, η επίσημη τελετή μνήμης θα χωριστεί σε δύο εκδηλώσεις: μία για τους πεσόντες στρατιώτες και μία για τους πεσόντες πολίτες.

16:20 Χώρος του Λονδίνου ακυρώνει την προβολή της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ

Ο κινηματογράφος Rio Cinema στο Λονδίνο ακύρωσε το «μεγαλύτερο πάρτι προβολών» της πόλης, όπως αναφέρει το περιοδικό Variety, για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον επόμενο μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει τη δύναμη να φέρει τους ανθρώπους κοντά σε όλο τον κόσμο και όταν οι βασικές του αξίες της συμμετοχικότητας, της ισότητας και της οικουμενικότητας υποστηρίζονται, μπορεί να είναι μια πραγματική δύναμη για το καλό», γράφει ο χώρος σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter.

Σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με φιλοπαλαιστινιακές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι διοργανωτές της Eurovision ενέκριναν την αναθεωρημένη συμμετοχή του Ισραήλ στο φετινό διαγωνισμό, αφού απέκλεισαν μια προηγούμενη εκδοχή, εξασφαλίζοντας τη θέση της χώρας στο διαγωνισμό εν μέσω ενός κύματος εκκλήσεων για μποϊκοτάζ.

16:10 Ο Νετανιάχου λέει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν το Ισραήλ να χάσει τον πόλεμο

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε επανειλημμένα να δεσμευτεί για εκλογές μετά τον πόλεμο κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι είναι γελοίο να μιλάμε γι’ αυτό.

«Αυτό θα το αποφασίσει ο ισραηλινός λαός», λέει.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου θα ήταν μια νίκη για τη Χαμάς, καθώς θα πάγωναν τον πόλεμο για έξι μήνες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ο Νετανιάχου απάντησε επίσης στην έκκληση του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ για την αντικατάστασή του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο Εβραίος πολιτικός «δεν αντιτίθεται σε μένα, αντιτίθεται στον λαό του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε την ομιλία του Σούμερ «εντελώς ανάρμοστη».

«Δεν το κάνεις αυτό σε μια αδελφή δημοκρατία», είπε ο Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στη Γάζα, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι μόλις φτάσουν τα φορτηγά, λεηλατούνται από τη Χαμάς και τις συμμορίες».

Εμφανιζόμενη στο CNN μετά τον Νετανιάχου, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι είπε ότι η απάντηση του Νετανιάχου «αποδεικνύει την αναγκαιότητα» της ομιλίας του Σούμερ. Η ίδια είπε ότι η ομιλία αυτή ήταν μια «πράξη θάρρους, μια πράξη αγάπης».

16:00 Η Αίγυπτος προειδοποιεί για τους κινδύνους εισβολής στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καλεί τις διεθνείς δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διεξαγωγή οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην πόλη Ράφα.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα «τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα υποστούν οι Παλαιστίνιοι πολίτες που έχουν καταφύγει στη Ράφα ως το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο» στη Γάζα, αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Τόνισε ότι η έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο, θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η Αίγυπτος απαίτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις πολιτικές συλλογικής τιμωρίας κατά του λαού της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκίας, της πείνας, της αδιάκριτης στοχοποίησης αμάχων και της καταστροφής των υποδομών, κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνει η Αίγυπτος.

15:32 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει τη δίψα του Ισραήλ για «τυφλή εκδίκηση»

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι συνεχείς απειλές του Νετανιάχου για εισβολή στη Ράφα «αποτελούν κατάφωρη πρόκληση για τη διεθνή και αμερικανική συναίνεση σχετικά με την προστασία των αμάχων».

Σε ανακοίνωσή του στο X αναφέρει ότι «η τυφλή εκδίκηση κυριαρχεί στην ισραηλινή κυβέρνηση και απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου».

14:54 Το Ισραήλ έχασε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, λέει πρώην στρατιωτικός διοικητής

Το Ισραήλ έχασε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πρώην ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής.

«Δεν μπορείς να λες ψέματα σε πολλούς ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γιτζάκ Μπρικ σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv. «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα σκάσει στα μούτρα μας αργά ή γρήγορα».

Ο Μπρικ είπε ότι το ισραηλινό εσωτερικό μέτωπο «δεν είναι προετοιμασμένο για έναν περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα είναι χιλιάδες φορές πιο δύσκολος και σοβαρός από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας».

14:23 Ο γερμανός καγκελάριος λέει ότι η επίθεση στη Ράφα θα καταστήσει «πολύ δύσκολη» την τοπική ειρήνη

Ο μεγάλος αριθμός απωλειών μεταξύ των αμάχων που θα μπορούσε να προκύψει από μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα καθιστούσε την περιφερειακή ειρήνη «πολύ δύσκολη», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά από συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

«[Μια μακράς διάρκειας κατάπαυση του πυρός] θα μας επέτρεπε να αποτρέψουμε μια τέτοια χερσαία επίθεση», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου για να σταματήσει μια τέτοια επίθεση, ο Σολτς είπε ότι είναι «πολύ σαφές ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η κατάσταση να μην γίνει χειρότερη από ό,τι είναι ήδη».

«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του… Ταυτόχρονα, δεν μπορεί όσοι στη Γάζα κατέφυγαν στη Ράφα να απειλούνται άμεσα από τις όποιες στρατιωτικές ενέργειες και επιχειρήσεις γίνονται εκεί», είπε.

14:16 Έξι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη βόρεια Γάζα

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, Mahmoud Basal, μίλησε στο Al Jazeera για την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξής του:

  • Έξι φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα και έχουν ασφαλιστεί σε κέντρα της UNRWA.
  • Η διανομή σακουλών με αλεύρι έχει αρχίσει, αλλά δεν επαρκούν για την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα.
  • Περιμένουμε να μπαίνει βοήθεια κάθε μέρα, αλλά τα μέτρα των ισραηλινών δυνάμεων το εμποδίζουν.
  • Αυτοί που διανέμουν τη βοήθεια είναι μέλη κάποιων γνωστών οικογενειών και φυλών.
  • Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί περιμένοντας βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

13:46 Η Αμνηστία καλεί τον Μπάιντεν να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθύμισε στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής για να σκοτώσει πολλούς από τους περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η οργάνωση για τα δικαιώματα κάλεσε τον Μπάιντεν να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ.

13:34 Ο Νετανιάχου λέει ότι οι σύμμαχοί του έχουν «μικρή μνήμη» σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν βραχεία μνήμη σε ό,τι αφορά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και πως το Ισραήλ θα επιμείνει με την επίθεσή του στη Γάζα παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση.

«Προς τους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα λέω: είναι η μνήμη σας τόσο μικρή; Τόσο γρήγορα ξεχάσατε σχετικά με την 7η Οκτωβρίου, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε ποτέ εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα;» είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του.

«Τόσο γρήγορα είσαστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στα τέρατα της Χαμάς;»

Ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ θα επιμείνει με την επίθεσή του στη Γάζα, περιλαμβανομένης της πόλης Ράφα, ενώ θα απομακρύνει αμάχους από τις ζώνες μάχης.

13:00 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 18 παλαιστίνιους μαχητές στην κεντρική Γάζα

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 18 Παλαιστίνιους μαχητές στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός στο Χ.

Είπε ότι οι σκοτωμοί προήλθαν από «πυρά ελεύθερων σκοπευτών, οβίδες και επιτυχή συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία».

12:36 Μέλος της Ερυθράς Ημισελήνου απελευθερώθηκε μετά από εβδομάδες κράτησης στο Ισραήλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένας από τους εθελοντές της απελευθερώθηκε μετά την κράτησή του κατά τη διάρκεια της επιδρομής του Ισραήλ στο νοσοκομείο Al-Amal στη Khan Younis πριν από ένα μήνα.

Ο Tamer Fouad Salim al-Qarm πέρασε 36 ημέρες υπό κράτηση.

«Εν τω μεταξύ, η [ισραηλινή] κατοχή συνεχίζει να κρατάει 13 μέλη και εθελοντές της PRCS, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή», ανέφερε η ιατρική οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

12:23 Το Ισραήλ βομβαρδίζει τις πόλεις Naqoura, Hamoul του νότιου Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού στο νότιο Λίβανο, με στόχο τα περίχωρα των πόλεων Naqoura και Hamoul, σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές σχετικά με τις απώλειες.

11:57 Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν τρεις πόλεις στο νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Aitaroun, Ayta ash-Shab και Marwahin του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι καμία από τις επιθέσεις δεν προκάλεσε θύματα.

11:42 «Δεν είναι δικό μου πρόβλημα» το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι «το κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

Έκανε το σχόλιο αυτό όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν υποσχέσεις από αραβικά κράτη για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρει το δημοσίευμα.

10:23 Στις 31.645 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 31.645 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.676 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

10:08 Οι γιατροί στη Ράφα αγωνίζονται να παράσχουν περίθαλψη στους ασθενείς

Εθελοντές γιατροί λένε ότι αγωνίζονται να παράσχουν ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα μετά τις έντονες επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Η Ράφα δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να περιθάλψει τόσους πολλούς ανθρώπους και η έλλειψη φαρμάκων και προμηθειών επιδεινώνει τα δεινά.

«Είναι αδύνατο για τις ιατρικές εγκαταστάσεις να φιλοξενήσουν αυτόν τον αριθμό ασθενών. Λειτουργούμε σε έναν καταυλισμό που στεγάζει περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Λαμβάνουμε φάρμακα για να καλύψουμε μια εβδομάδα, αλλά εξαντλούνται σε μία μόνο ημέρα», δήλωσε ο Ahmed Saad, εθελοντής στο ιατρικό σημείο στη Ράφα.

Ο Samar Gregea, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος από την πόλη της Γάζας, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε φάρμακα, ειδικά στα παιδιατρικά. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς στον καταυλισμό, με όλα τα παιδιά να υποφέρουν από υποσιτισμό και την εκτεταμένη παρουσία ηπατίτιδας Α. Τα παιδιά χρειάζονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως χουρμάδες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες».

09:12 «Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί»

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί – αυτό ήταν το αίτημα χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ το Σάββατο.

Οι Ισραηλινοί είναι οργισμένοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον πόλεμο κατά της Γάζας και την αποτυχία της να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα.

Ενώ ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ αναμένεται σήμερα στο Κατάρ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, πολλοί Ισραηλινοί έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους με τον πόλεμο που διανύει πλέον την 163η ημέρα του.

«Θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να μας πάρει στα σοβαρά και να παραιτηθεί. Η χώρα μας θα είναι για τον λαό και όχι για μια μικρή ομάδα δικτατόρων που νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου», δήλωσε ο Γκάι Γκινάτ, ένας διαδηλωτής.

«Πίσω από κάθε απαχθέντα που εξακολουθεί να υποφέρει στην αιχμαλωσία της Χαμάς, υπάρχουν οι αγαπημένοι του, οι οποίοι δεν κοιμούνται, δεν τρώνε και δεν μπορούν να αναπνεύσουν».

09:00 Οκτώ Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν οκτώ Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφεραν τοπικές πηγές ειδήσεων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλκίλια, τη Χεβρώνα και την Τζενίν, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στις πόλεις και έκαναν έφοδο σε σπίτια Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει περίπου 7.605 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

08:56 Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις στη Συρία

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες, βάζοντας στο στόχαστρο δυο εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων και πυρομαχικών, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση, κι ένας στρατιωτικός τραυματίστηκε στην επίθεση, σύμφωνα με συριακό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

08:48 Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν drone των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέρριψε χθες Σάββατο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως ακόμη ένα πιστεύεται ότι συνετρίβη στο νερό.

«Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς» εξαιτίας των συμβάντων αυτών, διαβεβαίωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ακόμη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στο έδαφος της Υεμένης, «σε νόμιμη άμυνα», πρόσθεσε η CENTCOM.

08:37 Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο σε «πολλαπλά μέτωπα»

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο σε «πολλαπλά» μέτωπα, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα είναι αλληλένδετες, οποιοδήποτε μείζον συμβάν στο ένα προκαλεί αντιδράσεις στα άλλα, τόνισε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού.

Οι δηλώσεις αυτές, τις οποίες έκανε προχθές Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μέλη της συνοριοφυλακής στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος που κυρίευσε το Ισραήλ το 1967, δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Σάββατο από τις υπηρεσίες του.

08:16 Ο επικεφαλής της Μοσάντ αναμένεται στο Κατάρ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, αναμένεται σήμερα στο Κατάρ για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τους διαμεσολαβητές, οι οποίες επαναλαμβάνονται μετά από νέα πρόταση της Χαμάς.

Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός του Κατάρ και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και θα επικεντρωθούν στα εναπομείναντα κενά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για τις απελευθερώσεις κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς πρότεινε εκεχειρία την οποία το Ισραήλ απέρριψε ως «μη ρεαλιστική». Τα αιτήματα περιλάμβαναν τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στον θύλακα, την αποχώρηση των δυνάμεών του, την εξασφάλιση ελεύθερης εισόδου για την παροχή βοήθειας, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα με παλαιστίνιους κρατούμενους.

08:04 Μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους του Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Χιλιάδες διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Τελ Αβίβ και άλλες ισραηλινές πόλεις, για να απαιτήσουν να επιστρέψουν οι όμηροι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ή εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγγενείς ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας για 163η ημέρα απαίτησαν να συναφθεί συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν.

07:28 Γυναίκες και παιδιά τα περισσότερα θύματα της επίθεσης στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης σε  κτίριο κατοικιών στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ ήταν γυναίκες και παιδιά. Είπε ότι η επίθεση είχε στόχο το σπίτι της οικογένειας Thabet στη συνοικία Bishara της πόλης.

Επικαλούμενο ιατρικές πηγές ανέφερε ότι έχουν γίνει επτά ισραηλινές επιθέσεις σε οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 63 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 112.

Ορισμένα θύματα βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, ανέφερε.

07:04 Ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν σε χωριά κοντά στη Ναμπλούς

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει επιδρομές ισραηλινών εποίκων σε χωριά κοντά στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Ναμπλούς.

Στο χωριό Duma, έποικοι απείλησαν τους κατοίκους με έξωση, ενώ στο χωριό Burin, έποικοι πέταξαν πέτρες στους κατοίκους και πυροβόλησαν με πραγματικά πυρά στον αέρα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ανέφερε το πρακτορείο.

06:24 Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει δάνεια και επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων για την Αίγυπτο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει επιχορηγήσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αίγυπτο, εν μέσω οικονομικών δυσχερειών που επιδεινώνονται από τους πολέμους στη γειτονική Γάζα και το Σουδάν.

Την Κυριακή αναμένεται στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Mohamed Maait δήλωσε ότι η χώρα αναμένει χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 5-6 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ ), η οποία εξαρτήθηκε από απαιτήσεις όπως η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτες, δήλωσε ότι η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου έχει υπογραμμιστεί από τη σύγκρουση στο γειτονικό Σουδάν, η οποία έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, και τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία συνορεύει με την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024