Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Πληγματα των ΗΠΑ στη Συρία - «Επιτεθήκαμε σε ισραηλινή πόλη» λένε οι Χούθι

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Πληγματα των ΗΠΑ στη Συρία – «Επιτεθήκαμε σε ισραηλινή πόλη» λένε οι Χούθι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στον νότο της Γάζας - Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση για νέα συμφωνία, με το Κατάρ να λέει ότι είναι κατ' αρχάς θετική

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση μετά την υπόσχεση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας να επιτεθεί στη Ράφα, μια περιοχή που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «ασφαλής ζώνη».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 112 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 148 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις ανησυχίες για τη βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους για τον ρόλο τους στην υπονόμευση της «ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Τουλάχιστον 27.131 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 66.287 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αναθεωρημένος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

08:10 Στη Γάζα πεθαίνουν εδώ και 120 ημέρες – Εκδικητικά χτυπήματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, φόβος για κλιμάκωση

Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

04:51 Το Ιράν ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια του τα στοιχεία πρακτόρων της Μοσάντ σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, «κατά τη διάρκεια επιχείρησης εντοπίστηκαν δεκάδες κατάσκοποι και τρομοκρατικά στοιχεία που συνδέονται με το ρατσιστικό σιωνιστικό καθεστώς σε 28 χώρες του κόσμου, σε τρεις ηπείρους: την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη».

Λέγοντας ότι ταυτοποιήθηκε επίσης ο αριθμός των κατασκόπων στην Τεχεράνη και σε διάφορες επαρχίες του Ιράν, το υπουργείο πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν επίσης αρκετοί Ιρανοί κατάσκοποι που ζουν στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επίσης αρκετοί εγκληματίες που συνδέονται με τη Μοσάντ και εμπλέκονται σε ορισμένες τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν.

04:20 Το Βέλγιο κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις μετά την ισοπέδωση βελγικού κρατικού κτιρίου στη Γάζα

Το Βέλγιο κάλεσε την Παρασκευή τον Ισραηλινό πρέσβη μετά τον βομβαρδισμό του κτιρίου μιας προξενικής βελγικής αναπτυξιακής υπηρεσίας στην πόλη της Γάζας, και δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα της αποζημίωσης. «Οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Όλα τα μέρη πρέπει να το τηρούν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Hadja Lahbib στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το βελγικό υπουργείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για θύματα αμάχων και ότι το κτίριο, το οποίο μοιράζεται με τη Handicap International, θα έπρεπε να ήταν άδειο κατά τη στιγμή του βομβαρδισμού. Ένα υπουργείο δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρέσβης είχε υποσχεθεί έρευνα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε: «Το Βέλγιο θα επαναφέρει το θέμα της αποζημίωσης για τις κατεστραμμένες υποδομές των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της στην ημερήσια διάταξη μιας επόμενης ευρωπαϊκής διαβούλευσης».

Δεν ήταν σαφές πότε βομβαρδίστηκε το κτίριο. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Βέλγιο το έμαθε το βράδυ της Πέμπτης και υποψιάζεται ότι είχε συμβεί την Τετάρτη. Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του για μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια λύση δύο κρατών, «τη μόνη διέξοδο από αυτή τη σύγκρουση».

03:50 Οι πρώτες επιθέσεις στη Συρία κατά πάσα πιθανότητα διεξήχθησαν από το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ διέψευσαν επίσημα πως τα πρώτα χτυπήματα κατά συριακών πόλεων προήλθαν από τις δυνάμεις τους. Επιβεβαιώνονται πληροφορίες πολλών μέσων που έκαναν λόγο για ισραηλινή επίθεση.

03:30 Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπορίκ δηλώνει έξω από τον Λευκό Οίκο ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν «δυσανάλογη και παραβιάζει το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο»

Η κυβέρνηση του Μπόριτς ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Ο Μπόριτς συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Αμερικανικής Εταιρικής Σχέσης για την Οικονομική Ευημερία. Οι πρόεδροι δεν μίλησαν δημοσίως για τη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους.

Αλλά μετά, ο Μπόριτς βγαίνει έξω και λέει στα ισπανικά: «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι απλώς απαράδεκτο». Συνέχισε λέγοντας πως «Θέλω να είμαι πολύ σαφής: Ως πρόεδρος της Χιλής , δεν διστάζω να καταδικάσω δυναμικά και κατηγορηματικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Και απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

03:10 Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε επίθεση στη βάση Κονόκο στη Συρία

Λίγο μετά τα χτυπήματα των ΗΠΑ, σημειώθηκε επίθεση στη βάση Κονόκο στη Συρία. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, φωτιά ξέσπασε στο εσωτερικό της αμερικανικής βάσης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Conoco, βορειοανατολικά της Ντέιρ εζ-Ζορ

02:45 Βίντεο δείχνει τις δευτερεύουσες εκρήξεις από εργοστάσιο παρασκευής βομβών στο Ιράκ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει τουλάχιστον ένας επιβεβαιωμένος θάνατος άμαχου Ιρακινού.

02:30 Οι εγκαταστάσεις που στοχοποίησαν οι ΗΠΑ και το περιεχόμενό τους

Οι εγκαταστάσεις που στοχοποιήθηκαν περιλάμβαναν κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας πυρομαχικών, δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι στόχοι επιλέχθηκαν για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και επειδή συνδέονταν με την ενεργοποίηση των επιθέσεων εναντίον των μελών των αμερικανικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει προς το παρόν αν και πόσοι μαχητές μπορεί να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν. Οι αξιωματούχοι δεν θα έλεγαν οριστικά στην επικεφαλής ανταποκρίτρια του ABC News στον Λευκό Οίκο Mary Bruce αν θα υπάρξουν και άλλα πλήγματα το βράδυ της Παρασκευής, αλλά δήλωσαν ότι όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι τα πλήγματα αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες.

02:05 «Πιστεύουμε ότι τα χτυπήματα ήταν επιτυχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι

Το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εκτίμησης των ζημιών της μάχης «αλλά πιστεύουμε ότι τα πλήγματα ήταν επιτυχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, όπως μεταφέρει το ABC News.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι χτυπήσαμε ακριβώς αυτό που θέλαμε να χτυπήσουμε, με έναν αριθμό δευτερευουσών εκρήξεων που σχετίζονται με τα πυρομαχικά και τις τοποθεσίες εφοδιασμού», δήλωσε στην κλήση ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, ο διευθυντής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 30 λεπτών και περιελάμβαναν πάνω από 125 πυρομαχικά ακριβείας. Από τις επτά συνολικά θέσεις κρούσης, οι τρεις ήταν στο Ιράκ και οι τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με τον Σιμς.

01:40 Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος: Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, συνιστούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε ολέθριες συνέπειες. Οι πόλεις Qaim και οι ιρακινές συνοριακές περιοχές υπόκεινται σε αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο υποστράτηγος Yehia Rasool, στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιδρομές «απειλή που θα παρασύρει το Ιράκ και την περιοχή σε απρόβλεπτες καταστάσεις».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι «18 προσκείμενοι στο Ιράν πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ της Συρίας, κοντά στα ιρακινά σύνορα, από ύποπτα ως αμερικανικά πλήγματα».

 01:20 Η al-Nujaba του Ιράκ δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων θα συνεχιστούν

Ο επικεφαλής του κινήματος της Αντίστασης εξήρε τις θυσίες και το θάρρος της Kataib Hezbollah και διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα και να αποχωρήσει η «αμερικανική κατοχή» από το Ιράκ.

Ο γενικός γραμματέας του ιρακινού κινήματος αντίστασης al-Nujaba ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «οι επιχειρήσεις της ομάδας κατά των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα και να αποσυρθεί πλήρως η αμερικανική κατοχή από το Ιράκ».

00:55 Σε 17.000 υπολογίζονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Γάζα σύμφωνα με τον ΟΗΕ – Πολλές χιλιάδες ορφανά και από τους δύο γονείς

Τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μείνει ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα, εκτιμά η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Σχεδόν όλα τα παιδιά στη λωρίδα χρειάζονται επίσης υποστήριξη ψυχικής υγείας, δήλωσε την Παρασκευή η UNICEF.
«Κάθε παιδί έχει μια σπαρακτική ιστορία απώλειας και θλίψης», δήλωσε ο Τζόναθαν Κρικξ, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Αυτός ο αριθμός [των 17.000] αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού εκτοπισμένου πληθυσμού – 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί εκτίμηση, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν οι πληροφορίες υπό τις παρούσες συνθήκες.

00:33 Το θέρετρο Εϊλάτ χτύπησαν οι Χούθι, την αποκαλούν Umm al-Rashrash, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν έπληξαν στόχους ή όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν

Επιβεβαιώθηκε το χτύπημα των Χούθι, οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως κατέρριψαν τους βαλλιστικούς πυραύλους. Στις επιθέσεις στην ίδια πόλη στα τέλη Οκτωβρίου και στις 23 Νοεμβρίου, μέρος των μη επανδρωμένων σμηνών που στόχευσαν την πόλη-λιμάνι, αντιμετωπίστηκαν από γαλλικό πλοίο, την Σαουδική Αραβία και αμερικανικό πλοίο.

00:19 Ο Μπάιντεν λέει ότι η αντίδραση στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συνεχιστεί «σε χρόνους και τόπους της επιλογής μας»

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του Τζο Μπάιντεν μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία και το Ιράκ ως απάντηση στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Κυριακή σε αμερικανική στρατιωτική βάση, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Ο κ. Μπάιντεν είναι ο επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών στρατιωτών που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

Την περασμένη Κυριακή, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιορδανία από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσαν μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Νωρίτερα σήμερα, παρευρέθηκα στην αξιοπρεπή επιστροφή αυτών των γενναίων Αμερικανών στην αεροπορική βάση του Ντόβερ και μίλησα με καθεμιά από τις οικογένειές τους.

Σήμερα το απόγευμα, κατόπιν δικής μου εντολής, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν το IRGC και οι συνεργαζόμενες με αυτό πολιτοφυλακές για να επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις. Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και τόπους της επιλογής μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

00:03 Αναφορές για δέκα νεκρούς μετά από σειρά χτυπημάτων σε πόλεις της Συρίας

Μια σειρά επιθέσεων σε πόλεις της ανατολικής Συρίας αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Sky News.

Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 18.

Εν τω μεταξύ, τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν χτυπήματα στην επαρχία Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, μια μεγάλη περιοχή που συνορεύει με τη Συρία και την Ιορδανία.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια υπολογισμένη απάντηση – έρχεται έξι ημέρες μετά από εκείνη την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 22 του Πύργου», αναφέρει ο ανταποκριτής του Sky News.

«Είχαν χρόνο να σκεφτούν τους στόχους και το μήνυμα που θα θέσει κάθε χτύπημα».

23:53 Οι βομβαρδισμοί θα συνεχίσουν για αρκετές ημέρες – Πιθανή εμπλοκή και του Ισραήλ

Σύμφωνα με αναλυτές δεν πρόκειται για μία επίθεση που σταματά εδώ αλλά εντάσσεται σε αυτό που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως συνεχιζόμενη εκστρατεία εναντίον φιλο-ιρανινικών στόχων.

Ο ανταποκριτής του Sky News στις ΗΠΑ, Μαρκ Στόουν, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες από αυτές τις επιθέσεις στη Συρία σήμερα πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ.

Οι εκρήξεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα έγιναν στην ανατολική Συρία, 300 μίλια βόρεια του Πύργου 22, όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε ο Στόουν.

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι «αυτό που θα δούμε τις επόμενες ημέρες είναι μια κλιμακωτή αντίδραση».

«Αλλά δεν πρόκειται, όπως ήθελαν να δουν κάποιοι εδώ στην Αμερική, και μάλιστα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, για ένα χτύπημα στο ίδιο το Ιράν. Αυτό προς το παρόν δεν είναι στα χαρτιά» , ανέφερε ο Στόουν ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια στιγμή πολύ λεπτών ισορροπιών».

Από τη μεριά της η ανταποκρίτρια του AJ στις ΗΠΑ Ροζαλιντ Τζόρνταν αναφέρει: «Οι ΗΠΑ είχαν πει από τη στιγμή που συνέβη η επίθεση ότι θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση και Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Λόιντ Όστιν είπαν ότι η απάντηση θα έρθει με πολλαπλούς τρόπους. Έτσι, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη φάση, αλλά αυτές οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ για αντίποινα έχουν πλέον αρχίσει»

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, δεν νομίζω ότι θα είναι το τελευταίο», πρόσθεσε.

23:44 ΗΠΑ: Πραγματοποιήσαμε αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία κατά του του IRGC – Πάνω από 85 πλήγματα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. CENTCOM) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δυνάμεις τις  «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της δύναμης Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων παραστρατιωτικών ομάδων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χτύπησαν περισσότερους από 85 στόχους με με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες πυραύλων και βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής που στηρίζονται από το IRGC και διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

22:34 Έκρηξη στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambery.

Ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας έπαψε να μεταδίδει πληροφορίες εντοπισμού μετά τις εκρήξεις κοντά στη νήσο Ζουμπάιρ, ανέφερε.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί συχνά σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς – αν και δεν έχει γίνει ακόμη σύνδεση με τους μαχητές της σε αυτή την περίπτωση.

23:28 Η Συρία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την επίθεση – «Υπάρχουν απώλειες»

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την «αμερικανική επιθετικότητα» για τις επιθέσεις, οι οποίες, όπως λένε, στόχευσαν τις περιοχές της ερήμου της Συρίας και εκείνες γύρω από τα σύνορα Συρίας-Ιράκ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές απώλειες.

23:22 Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τα «αντίποινα» κατά φιλοϊρανικών στόχων στη Μέση Ανατολή

Τα αντίποινα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών άρχισαν στη Συρία και το Ιράκ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ABC News. Νωρίτερα αναφέρθηκαν επιθέσεις στο έδαφος της Συρίας.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν μία πολυήμερη εκστρατεία εναντίον ιρανικών στόχων ως απάντηση στον θάνατο των τριών στρατιωτικών σε βάση στην Ιορδανία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

23:12 Αναφορές για πλήγματα σε φιλοϊρανικές θέσεις στη Συρία

Τοποθεσίες που ανήκουν σε φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές δέχθηκαν επίθεση στη Συρία, αναφέρουν το ABC και το Sky News. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα απαντήσουν στον θάνατο των τριών στρατιωτών τους με επιθέσεις σε φιλο – ιρανικούς στόχους στην περιοχή.

22:53 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταγγέλλει αναφορές για τη δολοφονία αμάχων και ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο al-Amal

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus καταδίκασε τις αναφορές για τη δολοφονία αμάχων και εργαζομένων της PRCS στο νοσοκομείο al-Amal από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν θέσει την εγκατάσταση υπό πολιορκία, όπως την περιγράφει η PRCS, εδώ και 12 ημέρες.

«Τρομοκρατημένος από τις αναφορές σχετικά με τη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της @PalestineRCS, στο συγκρότημα του νοσοκομείου Al Amal σήμερα και τις δύο τελευταίες ημέρες στο Khan Younis, #Gaza», ανέφερε ο Ghebreyesus σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν μπορούμε να το πούμε πιο δυνατά: τα νοσοκομεία ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται, να μην δέχονται επιθέσεις ούτε να στρατιωτικοποιούνται. Κατάπαυση του πυρός!»

22:39 Al Jazeera: Η επιστολή Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που καταγγέλλει τον πόλεμο στη Γάζα ασκεί «πίεση» στις δυτικές κυβερνήσεις

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι περισσότεροι από 800 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολή προς τις κυβερνήσεις τους με την οποία καταγγέλλουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ως «μία από τις χειρότερες ανθρώπινες καταστροφές αυτού του αιώνα».

Αντιδρώντας στην επιστολή, ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, λέει ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα για τους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης να ενωθούν με άλλα τμήματα της κοινωνίας στη Δύση που ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου.

«Διανύουμε ήδη τον τέταρτο μήνα αυτού του πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει τόσους πολλούς ανθρώπους – παιδιά, ηλικιωμένους, νέους», δήλωσε. «Το γεγονός ότι και αυτοί οι υπογράφοντες την επιστολή συμμετέχουν … συσσωρεύει πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει εξαιρετικά υποκριτικές».

Επιπλέον, ο Bishara δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα πιθανότατα έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της επιστολής.

«Νομίζω ότι μόλις το δικαστήριο [ΔΔΔ] βγήκε με την απόφασή του να επιβάλει έξι προσωρινές διαταγές, ενθάρρυνε με πολλούς τρόπους πολλούς ανθρώπους να αρχίσουν να μιλούν όλο και περισσότερο για τη δικαιοσύνη στη Γάζα».

22:28 Η Χαμάς λέει ότι μαχητές της σκότωσαν 15 Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη της Γάζας

Το Reuters μετέδωσε ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι μαχητές της σκότωσαν 15 ισραηλινούς στρατιώτες σε μάχες δυτικά της πόλης της Γάζας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με προηγούμενους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι υποδομές της οργάνωσης είχαν διαλυθεί στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την απώλεια, αλλά έχει καταγράψει περισσότερους από 200 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

22:17 Δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από το ΔΠΔ η Νότια Αφρική γιατί δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, αναφέρει ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Karim Khan σχετικά με το ερώτημά της σχετικά με το γιατί εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά όχι κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

22:00 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ισραηλινής πόλης

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ νωρίτερα την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί ισραηλινές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες αναχαιτίστηκε πύραυλος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επιχείρηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

21:42 Οι IDF φοβούνται ότι η αναφορά του ΟΗΕ για τη βόρεια Γάζα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πολεμική τους προσπάθεια

Καθώς μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επισκέπτεται τη βόρεια Γάζα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του πολέμου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι μη κολακευτικές αναφορές για την τεράστια καταστροφή εκεί θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πολεμική τους προσπάθεια, αναφέρει το Κανάλι 12.

Το Ισραήλ ενέκρινε την επίσκεψη της ομάδας του ΟΗΕ μετά από αμερικανικές πιέσεις, αναφέρουν οι Times of Israel. Τις τελευταίες ημέρες περιόδευσε στο νότιο Ισραήλ για να δει τα αποτελέσματα των φονικών επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πριν εισέλθει στη Γάζα για να δει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

21:34 «Πρόσωπο της Χρονιάς στα Μέσα Ενημέρωσης» ο Wael Dahdouh του Al Jazeera

Η εδρεύουσα στην Ινδία Ακαδημία Μέσων Ενημέρωσης της Κεράλα (KMA) ψήφισε τον επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, Wael Dahdouh, νικητή του βραβείου «Πρόσωπο της Χρονιάς στα Μέσα Ενημέρωσης», ανέφερε το ινδικό μέσο ενημέρωσης The Hindu.

Ο Dahdouh θα λάβει βραβείο 100.000 ινδικών ρουπιών (1.204 δολάρια ΗΠΑ) στο πλαίσιο του βραβείου, ανέφερε η Hindu.

Ο 53χρονος, ο οποίος υπήρξε το πρόσωπο της κάλυψης του Al Jazeera Arabic για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ για ιατρική περίθαλψη.

Ο Dahdouh έχασε τη σύζυγό του Amna, τον γιο του Mahmoud, την κόρη του Sham και τον εγγονό του Adam τον Οκτώβριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι στο οποίο βρίσκονταν προστατευμένοι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, αφού εκτοπίστηκαν από το σπίτι τους στην πόλη της Γάζας.

Τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος γιος του βετεράνου δημοσιογράφου, Χαμζά, επίσης δημοσιογράφος του Al Jazeera, σκοτώθηκε από ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

21:26 ΗΠΑ: Η πρόταση της Αλγερίας στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός θέτει σε κίνδυνο της διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Το ψήφισμα που παρουσίασε η Αλγερία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, λέει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη μεσολάβηση για την παύση των μαχών στη Γάζα.

«Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις – εκτροχιάζοντας τις εξαντλητικές, συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και την εξασφάλιση μιας εκτεταμένης παύσης που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι πολίτες και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

21:19 Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο επίσκεψης στη Μέση Ανατολή που θα ξεκινήσει την Κυριακή.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Μίλερ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και θα περιλαμβάνει ανθρωπιστική παύση που θα επιτρέπει τη συνεχή, αυξημένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα».

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι ο Μπλίνκεν «θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους εταίρους για το πώς θα δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη, ειρηνική περιοχή που θα περιλαμβάνει διαρκή ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Αυτή θα είναι η πέμπτη περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέμου.

21:00 Κάμερον: Ο Νετανιάχου δεν απέκλεισε τη λύση των δύο κρατών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «αρχίσει να μιλάει για τα πράγματα που μπορούν να γίνουν όπως ένα παλαιστινιακό κράτος και όχι για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», επαναλαμβάνοντας τη βρετανική θέση για μια λύση δύο κρατών.

Σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο LBCI που μεταδόθηκε σήμερα, ο Κάμερον λέει ότι μέρος της βρετανικής πολιτικής είναι να πει ότι θα έρθει η στιγμή που η Βρετανία θα επιδιώξει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, μεταξύ άλλων και στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Κάμερον, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λίβανο στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας, λέει ότι ο Νετανιάχου «δεν απέκλεισε συνολικά μια λύση δύο κρατών».

20:45 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος στον ΟΗΕ του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συναντήθηκε με τον Γκουτέρες κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ήταν μέρος των «συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων του γενικού γραμματέα με την ηγεσία του Κατάρ» και οι δύο τους «συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό των μαχών, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων και τη διασφάλιση της υποστήριξης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Dujarric.

Ο Γκουτέρες «ενημερώθηκε» επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την παύση των μαχών στη Γάζα.

20:31 Ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ σε αμάχους στη Γάζα (βίντεο)

Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων στη Γάζα καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Χαν Γιουνίς σήμερα, στη κεντρική Γάζα.

20:22 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση θα απαντήσει «πολύ σύντομα» στην πρόταση για συμφωνία

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει ότι η οργάνωση θα απαντήσει «πολύ σύντομα» σε μια πρόταση που περιλαμβάνει παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα και σταδιακή ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ

20:17 Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία αναστέλλει τα δρομολόγιά της στην Ερυθρά

Η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM ανέστειλε τις επιχειρήσεις μέσω του στενού Bab al-Mandab εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Χούθι.

Είναι η τελευταία εταιρεία που διακόπτει τη χρήση της ναυτιλιακής οδού, καθώς οι Χούθι δηλώνουν ότι ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου για να ασκήσουν πίεση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

19:58 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς υποστηρίζουν ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν 10 ισραηλινούς στρατιώτες στη Χαν Γιουνίς

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο κανάλι της στο Telegram ότι έπληξε με βλήμα σπίτι στη συνοικία al-Amal της Χαν Γιουνίς στο οποίο βρίσκονταν 10 στρατιώτες.

19:52 Τα σχόλια του Γκάλαντ για τη Ράφα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βόλκερ Τερκ εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα σχόλια του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα προωθηθούν στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, ο Τερκ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «ανησυχεί βαθύτατα από τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας σχετικά με τη στρατιωτική ώθηση στη Ράφα. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές απώλειες αμάχων και περαιτέρω εκτοπισμό σε άγνωστη τοποθεσία για πάνω από 1,5 εκατ. ήδη ευάλωτους Παλαιστίνιους που διατάχθηκαν να πάνε στη Ράφα», από τον ισραηλινό στρατό.

19:37 WPF: Οι παραδόσεις τροφίμων μπλοκάρονται συστηματικά στη Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι οι αυτοκινητοπομπές που παραδίδουν επισιτιστική βοήθεια εμποδίζονται να φθάσουν στη βόρεια Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η προοπτική λιμού παραμονεύει στη λωρίδα. Αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι οι ισραηλινές αρχές απορρίπτουν σε συντριπτικό βαθμό τις προσπάθειες παράδοσης βοήθειας, ιδίως στη βόρεια Γάζα.

«Στη Γάζα, όπου το WFP εργάζεται καθημερινά σκληρά για να παραδώσει τρόφιμα σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που πεινούν, είναι απελπισμένοι, προσπαθούν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Matthew Hollingworth, διευθυντής του WFP για την Παλαιστίνη, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

«Για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, οι αυτοκινητοπομπές που προορίζονταν για τη βόρεια Γάζα δεν μπόρεσαν να φτάσουν. Χρειαζόμαστε ταχύτερη και σταθερή πρόσβαση για να αποτρέψουμε τον λιμό».

19:31 Επιμένει η Χαμάς ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ziad al-Nakhala, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, μίλησε με τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το γραφείο του Haniyeh, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους πρέπει να περιλαμβάνει «τον τερματισμό των μαχών [στη Γάζα], συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης του Ισραήλ από τη Λωρίδα, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την αποκατάσταση της Λωρίδας, την παράδοση βοήθειας και την απελευθέρωση των κρατουμένων [που κρατούνται στο Ισραήλ] σε αντάλλαγμα για τους ομήρους».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο al-Nakhala δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα αποδεχθεί τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και αποκατάστασή της, πλήρη εκεχειρία και «μια πολιτική δέσμευση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

19:20 Ταυτοποιήθηκε γυναίκα υπάλληλος της PRCS που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ταυτοποίησε τη γυναίκα υπάλληλο που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό ως την Hidaya Hamad, διευθύντρια του Τμήματος Νεολαίας και Εθελοντών στη Γάζα.

Η ιατρική οργάνωση ανέφερε νωρίτερα ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου της στο Χαν Γιουνίς.

19:12 Και ο Καναδάς μετά τις ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε εποίκους της Δυτικής Όχθης

Ο Καναδάς εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε «εξτρεμιστές» εποίκους στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Εξετάζουμε πώς θα διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι για την εξτρεμιστική βία των εποίκων στην (κατεχόμενη) Δυτική Όχθη θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό», δήλωσε ο Τριντό σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση κυρώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος τεσσάρων Ισραηλινών ανδρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε βιαιοπραγίες στα κατεχόμενα εδάφη.

19:05 Τα μέλη του προσωπικού της ΕΕ ανησυχούν ότι η υποστήριξη της εκστρατείας του Ισραήλ υπονομεύει την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου

Ο πρώην Ολλανδός διπλωμάτης Berber van der Woude δήλωσε ότι οι διπλωματικοί υπάλληλοι στην Ευρώπη ελπίζουν να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» διαφωνίας όσον αφορά την πολιτική των κυβερνήσεών τους για τον πόλεμο στη Γάζα, υπογράφοντας μια επιστολή διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι διπλωμάτες έχουν παρατηρήσει ότι, σε αυτό το θέμα, η λήψη αποφάσεων βρίσκεται υπό υψηλή πολιτική πίεση», δήλωσε ο van der Woude στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι είναι «βαθιά ανήσυχοι» για το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το Ισραήλ μειώνει την παγκόσμια αξιοπιστία σε θέματα διεθνούς δικαίου.

«Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν, φυσικά, και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την περασμένη εβδομάδα που αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αυτή τη στιγμή μπορεί να ισοδυναμεί με γενοκτονία. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια ακραία κατάσταση», πρόσθεσε

18:58 ΟΗΕ: Το 30% της Γάζας έχει καταστραφεί

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι το 30% των κτιρίων της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από την επίθεση του Ισραήλ στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Συνολικά, έχουν πληγεί εντυπωσιακά 69.147 κτίσματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνόλου των κτισμάτων της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε το Δορυφορικό Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών, UNOSAT.

Είπε ότι 22.131 δομές στον θύλακα έχουν αναγνωριστεί ως κατεστραμμένες, ενώ επιπλέον 14.066 θεωρούνται σοβαρά κατεστραμμένες και 32.950 έχουν υποστεί μέτριες ζημιές. Εκτιμάται ότι 93.800 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές.

Η UNOSAT ανέφερε ότι οι περιοχές της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιουνίς είχαν υποστεί τη σημαντικότερη αύξηση των ζημιών από την προηγούμενη ανάλυσή της τον Νοέμβριο.

18:43 Ο αρχηγός Άμυνας του Ισραήλ αφήνει υπονοούμενα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει ότι τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι «αν η Χεζμπολάχ νομίζει ότι όταν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο νότο θα σταματήσουμε να της επιτιθόμαστε – κάνει μεγάλο λάθος».

«Το λέω αυτό ρητά: Δεν θα σταματήσουμε όσο οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

18:26 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος καταγράφει τα συντρίμμια της Χαν Γιουνίς

Ο Amr Tabash δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram σκηνές από διάφορες γειτονιές της πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού εκεί. Το Al Jazeera έχει επαληθεύσει το εν λόγω υλικό.

Ο Tabash δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν χθες από τις περιοχές αυτές.

18:10 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναχαιτίστηκε πύραυλος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε πύραυλος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Το σύστημα αεράμυνας «Arrow» αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο που προσέγγισε το ισραηλινό έδαφος στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας πριν από λίγο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Channel 12 και Times of Israel μετέδωσαν προηγουμένως ότι ο πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

Ένας δημοσιογράφος του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Channel 13 δημοσίευσε σκηνές από την αναχαίτιση στο X. Η μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera επαλήθευσε το υλικό αυτό.

17:55 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Qarawat Bani Hassan στη Salfit, όπως φαίνεται σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο που επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να κατάσχουν μια μοτοσικλέτα.

Σχεδόν 6.500 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

17:45 Ισραηλινός αξιωματούχος: Η Γάζα να δοθεί στην Αίγυπτο και η Δυτική Όχθη στην Ιορδανία

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν πρότεινε να ελέγξει η Αίγυπτος τη Λωρίδα της Γάζας και η Ιορδανία την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα λύσης δύο κρατών έχει εξαφανιστεί.

Ο Λίμπερμαν, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Yisrael Beitenu (Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας), δήλωσε στην Jerusalem Post ότι η λύση του είναι ρεαλιστική. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ιδέα της λύσης των δύο κρατών [στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση] έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει», δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε μια άλλη προσέγγιση», είπε. «Όλη η περιοχή Α και ένα μικρό τμήμα της Β» θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας μέσω μιας συνομοσπονδίας, ενώ το Ισραήλ θα πρέπει να εφαρμόσει κυριαρχία στο υπόλοιπο της περιοχής Β και σε όλη την περιοχή Γ.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο του 1995, η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χωρίστηκε σε τρεις περιοχές: Περιοχή Α, Β και Γ, με την περιοχή Γ να τελεί πλήρως υπό ισραηλινό έλεγχο.

17:26 Διαδηλωτές στην Αυστραλία εμποδίζουν την πρόσβαση σε εργοστάσιο όπλων που προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό

Διαδηλωτές στη Μελβούρνη απέκλεισαν την πρόσβαση σε εργοστάσιο που ανήκει στην αυστραλιανή κατασκευάστρια εταιρεία HTA, η οποία παράγει εξαρτήματα για τα στρατιωτικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στην αεροπορική του επίθεση στη Γάζα.

Στη Μελβούρνη πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

17:05 Υπουργός του Νετανιάχου στρέφεται κατά του Κάμερον για την ιδέα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Υπουργός του Νετανιάχου κατακεραυνώνει τον Κάμερον του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σκέψη αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς Amichai Chikli συνέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Νεβίλ Τσαμπερλάιν, τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό για την εξωτερική πολιτική του κατευνασμού και την παραχώρηση της περιοχής Sudetenland της Τσεχοσλοβακίας στη χιτλεροκρατούμενη ναζιστική Γερμανία.

«Χαιρετίσματα στον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θέλει να φέρει την «Ειρήνη στην εποχή μας» και να παραχωρήσει στους Ναζί που διέπραξαν τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου ένα βραβείο με τη μορφή ενός παλαιστινιακού κράτους ως ένδειξη αναγνώρισης για τη δολοφονία μωρών στις κούνιες τους, τους μαζικούς βιασμούς και την απαγωγή μητέρων με τα παιδιά τους. Η πορεία της ανοησίας'», έγραψε στο Χ, αναρτώντας φωτογραφίες του Κάμερον και του Τσάμπερλεϊν αντιπαρατιθέμενους ο ένας δίπλα στον άλλον.

16:53 Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο προετοιμάζονται για τις περικοπές της χρηματοδότησης της UNRWA

Η ζωή είναι δύσκολη για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο και περιμένουν να χειροτερέψει. Πολλοί φοβούνται για το μέλλον τους καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τις δωρεές τους προς την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας Fadi Stati δήλωσε στο Al Jazeera ότι η κοινότητά του στερείται δικαιωμάτων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης στο Λίβανο. «Χωρίς την UNRWA, δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να βάλω τα τέσσερα παιδιά μου στο σχολείο», είπε.

Σχεδόν σε 40.000 παιδιά παρέχεται εκπαίδευση μέσω της υπηρεσίας.

Ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας Alaa Abu Libdeh δήλωσε ότι η UNRWA ήταν σανίδα σωτηρίας για την οικογένειά του. «Είμαι ένας από τους πολλούς που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά την υγειονομική περίθαλψη. Η γυναίκα μου θα πέθαινε, έχει καρκίνο και προβλήματα στα νεφρά», είπε.

Ο Fadi Tayyar, εκπρόσωπος της UNRWA στο Λίβανο, δήλωσε ότι η απόφαση θα έχει «καταστροφικές ανθρώπινες επιπτώσεις». Ο οργανισμός είναι επίσης ο μεγαλύτερος εργοδότης προσφύγων στο Λίβανο, καθώς απασχολεί περίπου 3.000 άτομα.

16:35 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε «αδιανόητες συνθήκες».
  • Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, λέει ότι η πρόταση πολλαπλών φάσεων που κατέθεσαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαράδεκτη επειδή δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
  • Εκατοντάδες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν επιστολή προς τις κυβερνήσεις τους καταγγέλλοντας τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα ως «μία από τις χειρότερες ανθρώπινες καταστροφές αυτού του αιώνα».
  • Οι συνάδελφοί μας στο Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη συνοικία Al-Nasr, ανατολικά της Ράφα.
  • Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι 25 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

16:21 Συνεχίζονται οι επιθέσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού με στόχο τις πόλεις Tayr Harfa και τα περίχωρα του Wadi Hassan Majdel Zoun, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NNA του Λιβάνου.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν επίσης τα περίχωρα των νότιων πόλεων Marwahin, Zibqin και Jabal Balat.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι οι σειρήνες ήχησαν σε τέσσερις πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Kiryat Shmona, Tel Hai, Kfar Yuval και Ma’ayan Baruch – προειδοποιώντας για δύο κύματα εισερχόμενων πυραύλων.

Οι κοινότητες αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό εκκενωθεί από αμάχους από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ο ισραηλινός στρατός άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά.

16:07 Συγκέντρωση και πορεία υπέρ της Παλαιστίνης στην Υεμένη

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network.

15:54 ΠΟΥ: «Εξουθενωμένοι, πεινασμένοι και τραυματισμένοι» οι άνθρωποι στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε «αδιανόητες συνθήκες».

Μια εκτοπισμένη μητέρα μίλησε για τον «εφιάλτη» που ζει, καθώς παλεύει να επιβιώσει χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ή φαγητό και νερό.

15:38 Χαμάς: Η συμφωνία για τη Γάζα πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση πυρός

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η επιμονή στην απελευθέρωση κρατουμένων μεγάλης κλίμακας και στον τερματισμό των μαχών στη Γάζα φέρνει την ομάδα σε αντίθεση με την πρόταση που κατέθεσαν αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την αντίσταση», δήλωσε ο Χαμντάν στην τηλεόραση LBC του Λιβάνου, αναφερόμενος στις προτεινόμενες διαδοχικές παύσεις των μαχών. Οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι να συντριβεί η Χαμάς, ακόμη και αν συμφωνούν σε μακρές παύσεις που συνοδεύονται από την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Χαμντάν δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς επιδιώκει την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται για πράξεις που σχετίζονται με τη σύγκρουση με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Ανέφερε ονομαστικά δύο, συμπεριλαμβανομένου του Marwan Barghouti, ενός δημοφιλούς ηγέτη της παλαιστινιακής εξέγερσης που θεωρείται ενωτική φιγούρα.

15:33 Περισσότερα από 11,500 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

15:20 Νεκρή υπάλληλος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου από ισραηλινά πυρά

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επιβεβαίωσε τη δολοφονία μιας γυναίκας υπαλλήλου από ισραηλινά πυρά προς το κτίριο της οργάνωσης στη Χαν Γιουνίς.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σήμερα, ανάμεσά τους και μια υπάλληλος της PRCS.

Η ιατρική οργάνωση ανέφερε ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές συνεχίζουν να πυροβολούν το κτίριο, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους. Είπε ότι οι ομάδες της δεν μπορούν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο κοντινό νοσοκομείο Al-Amal λόγω των συνεχιζόμενων πυροβολισμών.

15:04 Οι συριακές δυνάμεις «απέκρουσαν ισραηλινή επίθεση» με στόχο τη Δαμασκό

Οι συριακές δυνάμεις απέκρουσαν ισραηλινή επίθεση με στόχο τοποθεσίες στη νότια Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.

Το κρατικό Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) αναφέρει ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων «περιορίστηκε σε υλικές απώλειες».

«Οι δυνάμεις αεράμυνας απέκρουσαν την Παρασκευή μια ισραηλινή επίθεση που στόχευσε ορισμένα σημεία νότια της Δαμασκού και κατέρριψαν έναν αριθμό από τους εχθρικούς πυραύλους», ανέφερε το πρακτορείο.

«Οι δυνάμεις αεράμυνας του στρατού απάντησαν στην πυραυλική επίθεση και κατέρριψαν ορισμένους από αυτούς».

15:00 Συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Αμμάν κρατώντας πανό και σημαίες για να διαμαρτυρηθούν για την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA από διάφορες δυτικές χώρες και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

14:31 «Φοβηθήκαμε ότι τα καύσιμα δεν θα μας έφταναν. Ο δρόμος ήταν έρημος»

Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το «πολύ επικίνδυνο» ταξίδι που ξεκίνησαν για να διαφύγουν από τον εμπόλεμο θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Φοβηθήκαμε ότι τα καύσιμα δεν θα ήταν αρκετά. Ο δρόμος ήταν έρημος. Σε όλη τη διαδρομή βλέπαμε κατεστραμμένα σπίτια», δήλωσε η 30χρονη Fatima, μιλώντας με ψευδώνυμο.

Η ίδια δήλωσε ότι ανακρίθηκε από τον ισραηλινό στρατό. «Με ρώτησαν για την άποψή μου για την 7η Οκτωβρίου, για τον σύζυγό μου και τη δουλειά του. Με διέταξαν να ανοίξω το τηλέφωνό μου για να εξετάσουν τις φωτογραφίες, τις κλήσεις και τα μηνύματά μου», είπε.

Η Hanan, 37 ετών, έκανε το ίδιο ταξίδι με τη Fatima, μαζί με τη μητέρα της. Είπε ότι το ταξίδι, που διακόπτονταν από βομβαρδισμούς, «ήταν τρομακτικό».

Στο Εϊλάτ, «οι νέοι σε ηλικία ερευνήθηκαν τρεις φορές…μετά άρχισαν να μας ανακρίνουν έναν έναν» συμπλήρωσε η Hanan. «Υπήρχε ψυχολογική πίεση, αλλά ήμουν ψύχραιμη γιατί δεν είχα καμία σχέση με αυτό που συνέβη» στις 7 Οκτωβρίου.

14:22 Οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν την τελευταία ημέρα, δύο από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz που επικαλείται στοιχεία του στρατού.

Τρεις από τους τραυματίες χτυπήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

14:05 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – 122 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 27.131 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι 66.287 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου θύλακα.

Πρόσθεσε ότι 112 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 148 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

13:55 Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Οι ΗΠΑ παίζουν με τα παλαιστινιακά και ισραηλινά συναισθήματα για πολιτικό όφελος

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα επιτέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση και δήλωσε ότι «πρώτα ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει τους οικισμούς και ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να πάρουν τον έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και στη συνέχεια εκδίδουν διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά των Εβραίων εποίκων.

Αυτή η αδιάκοπη χειραγώγηση αποτελεί έκφραση εθνικισμού και ξενοφοβίας, όταν η αμερικανική κυβέρνηση παίζει με τα συναισθήματα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, αναλόγως για πολιτικό όφελος. Αυτή είναι η αιματηρή υποκρισία της Ουάσινγκτον!».

13:46 OCHA: «Ωρολογιακή βόμβα» η Ράφα – Όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν εκεί για να γλιτώσουν

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του καθώς οι εχθροπραξίες στη Χαν Γιούνις αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταφύγουν στη Ράφα, πιο νότια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλω να υπογραμμίσω τη βαθιά μας ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Χαν Γιούνις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Ocha.

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν στον νότο, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας (…) Η Ράφα είναι μια ωρολογιακή βόμβα απελπισίας και φοβόμαστε για τα όσα θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε.

Πρόσφατη ανάρτηση της OCHA που διεκδικεί ειρήνη:

13:36 Δημοσκόπηση: Το 50% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λέει ότι το Ισραήλ «το παρατράβηξε» στον πόλεμο κατά της Γάζας

Δημοσκόπηση του Associated Press – NORC Center for Public Affairs Research δείχνει ότι μόλις το 31% των ενηλίκων των ΗΠΑ εγκρίνει τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ πιστεύουν πλέον ότι η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια που θα έπρεπε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αυτό είναι αυξημένο από το 40% σε δημοσκόπηση του AP-NORC που διεξήχθη τον Νοέμβριο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ανησυχούν «εξαιρετικά ή πολύ» ότι ο πόλεμος θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί όλο και περισσότερο στην υποστήριξή τους προς το Ισραήλ, καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ξεπεράσει τις 27.000, με τα δύο τρίτα των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι διαχωριστικές γραμμές αυξάνονται στη βάση των Δημοκρατικών του Μπάιντεν, με ορισμένα βασικά τμήματα της που πιθανώς θα χρειαστεί αν πρόκειται να κερδίσει μια δεύτερη θητεία να είναι δυσαρεστημένα με τους χειρισμούς του στη σύγκρουση.

13:27 Ο βουλευτής χρησιμοποίησε την ασυλία του για να διαβάσει τα ονόματα όσων σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια προκειμένου να διαβάσουν τα ονόματα των δολοφονηθέντων και των απαχθέντων κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η αστυνομία στο σημείο κατάσχεσε ένα μεγάφωνο από τους διαδηλωτές, ισχυριζόμενη ότι κάνει αδικαιολόγητο θόρυβο.

Σε απάντηση, το μέλος της Κνεσέτ, Γκιλάντ Καρίβ των Εργατικών, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε τέτοια διαδήλωση, χρησιμοποίησε την κοινοβουλευτική του ασυλία για να πάρει ένα μεγάφωνο και να πει τα ονόματα, σύμφωνα με τη Haaretz.

13:17 Τουλάχιστον 89 ώρες μετά αγνοούνται ακόμη η εξάχρονη Χιντ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου της PRCS

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δηλώνει ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου που είχε ξεκινήσει να διασώσει ένα 6χρονο κορίτσι στη Γάζα, την Χιντ, καθώς και το ίδιο το κορίτσι, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η οργάνωση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «για άμεση παρέμβαση ώστε να πιέσει τις κατοχικές αρχές να αποκαλύψουν την τύχη του παιδιού, της Χιντ, και του πληρώματος της PRCS που πήγε να τη σώσει».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:07 Η Σουηδία ερευνά περιστατικό στην ισραηλινή πρεσβεία ως τρομοκρατικό έγκλημα

Η αστυνομία ασφαλείας της Σουηδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη την Τετάρτη ερευνάται τώρα ως «ύποπτο τρομοκρατικό έγκλημα».

12:58 Ισραηλινός αξιωματούχος: Είναι «50-50» αν θα υπάρξει νέα συμφωνία για ομήρους, κατάπαυση του πυρός

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στο NBC ότι δεν είναι σαφές αν θα καρποφορήσει η πρόταση για παύση των μαχών στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.

«Δεν νομίζω ότι είναι πάνω από 50/50 ότι θα υλοποιηθεί», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπουργοί, που επίσης δεν κατονομάζονται, δηλώνουν επίσης στο δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12 ότι μια συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι σίγουρη.

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου περιμένει επί του παρόντος την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το προσχέδιο προσφέρει τη δυνατότητα παύσης των μαχών στη Γάζα για έξι εβδομάδες, για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου, και την απελευθέρωση και των 136 ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί.

Άλλες αναφορές, ωστόσο, ανέφεραν ότι το πλαίσιο προβλέπει την απελευθέρωση μόνο 35 ομήρων – γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών – κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας 35 ημερών, με το ενδεχόμενο για άλλη μια εβδομάδα παύσης των μαχών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για περαιτέρω απελευθερώσεις.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο διαφορετικούς όρους στην ανεπιβεβαίωτη συμφωνία-πλαίσιο.

12:55 132 όμηροι φαίνεται ότι παραμένουν υπό κράτηση

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις κρατούν 132 από τους 253 ομήρους που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς επίθεσης σοκ, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, μετά από μια συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου, η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα και κατά την οποία απελευθερώθηκαν 105 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 29 από τους 132 είναι νεκροί, επικαλούμενοι πληροφορίες και ευρήματα που απέκτησαν τα στρατεύματα που επιχειρούν στη Γάζα. Ένα ακόμη άτομο καταγράφεται ως αγνοούμενο από τις 7 Οκτωβρίου και η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Η Χαμάς κρατά επίσης τις σορούς των πεσόντων στρατιωτών των IDF Ορόν Σαούλ και Χαντάρ Γκολντίν από το 2014, καθώς και δύο Ισραηλινούς πολίτες, την Αβέρα Μενγκίστου και τον Χισάμ αλ-Σαγέντ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί αφού εισήλθαν στη Λωρίδα με δική τους πρωτοβουλία το 2014 και το 2015 αντίστοιχα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Οι συγγενείς των ομήρων ζητούν να υπάρξει νέα συμφωνία εδώ και τώρα.

12:49 Η ισραηλινή Σιν Μπετ δημοσίευσε φωτογραφίες πρακτόρων που μεταμφιέζονται πριν πάρουν μέρος στην επιχείρηση στο νοσοκομείο της Τζενίν

Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, Σιν Μπετ δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram φωτογραφίες μεταμφιεσμένων πρακτόρων να ετοιμάζονται πριν πάρουν μέρος στη φονική επιχείρηση στο νοσοκομείο της Τζενίν την Τρίτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι.

Στην ανάρτηση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει νέα μέλη στην οργάνωση, αναγράφεται: «Έχετε ήδη δει το τέλος αυτής της ταινίας».

Δείτε την ανάρτηση στο Instagram:

12:39 Οι συνθήκες στη Γάζα «παγωμένες» και «σκληρές»

Ο Χουσαΐν αλ-Ραμλάουϊ, Παλαιστίνιος που απομακρύνθηκε από τη βόρεια Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η χειμερινή περίοδος είναι τιμωρητική για τους εκτοπισμένους στον βροχερό θύλακα με θερμοκρασίες κάτω από 9 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Είναι τόσο παγωμένα. Ακόμα και τα παιδιά μου δεν μπορούν να κοιμηθούν. Μία με δύο κουβέρτες δεν είναι καθόλου αρκετές. Έχω ένα νεογέννητο μωρό. Φοβάμαι ότι θα αρρωσταίνει κάθε δεύτερη μέρα. Αυτό είναι τόσο σκληρό», δήλωσε ο αλ-Ραμλάουϊ από την κεντρική περιοχή της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Στιγμιότυπο με εκτοπισμένους στη Γάζα.

12:30 Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press ότι η οργάνωση θα απαντήσει «πολύ σύντομα» στην πρόταση για νέα συμφωνία

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα απαντήσει «πολύ σύντομα» σε πρόταση που περιλαμβάνει εκτεταμένες παύσεις στις μάχες στη Γάζα και σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα και Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι η διαρκής κατάπαυση του πυρός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη Χαμάς και ότι όλα τα υπόλοιπα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η πρόταση πολλαπλών σταδίων συντάχθηκε πριν από αρκετές ημέρες από ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και αναμένεται η απάντηση της Χαμάς.

Στο Κάιρο, ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος με άμεση γνώση των επαφών λέει ότι η Χαμάς δεν έχει υποβάλει επίσημη απάντηση, αλλά ότι έχει στείλει θετικά μηνύματα. Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι έμμεσες συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

12:20 Ένα εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη

Η UNICEF αναφέρει ότι περίπου 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σχεδόν όλα τα παιδιά στον θύλακα χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εξαιρετικά υψηλά επίπεδα επίμονου άγχους, απώλεια όρεξης. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα ή πανικοβάλλονται κάθε φορά που ακούνε έναν βομβαρδισμό», δήλωσε ο Τζόναθαν Κρικξ, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Πριν από αυτόν τον πόλεμο, η UNICEF θεωρούσε ήδη ότι 500.000 παιδιά είχαν ήδη ανάγκη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη Γάζα. Σήμερα, εκτιμούμε ότι σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από αυτή την υποστήριξη, δηλαδή περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά».

Οι συνθήκες στη Γάζα είναι δραματικές, ειδικά για τα παιδιά.

12:11 Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τρεις οι φιλοϊρανοί μαχητές που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι «τρία μέλη φιλοϊρανικών ομάδων, μεταξύ των οποίων ένας Ιρανός και ένας Ιρακινός υπήκοος» σκοτώθηκαν σε «ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές» νότια της συριακής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.

«Δεν σχολιάζουμε τις αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός μετά τα τελευταία πλήγματα.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ζημιές από «ισραηλινές» αεροπορικές επιδρομές νότια της Δαμασκού, αλλά δεν ανέφεραν θύματα.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας και πλέον εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη χώρα, με στόχο κυρίως τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις καθώς και θέσεις του συριακού στρατού, αλλά οι επιθέσεις αυτές έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

12:02 Η Αλγερία πιέζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Αλγερία συνέταξε ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να απαιτήσει άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται οι Ηνωμένες Πολιτείες – που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο – επειδή λένε ότι θα ωφελούσε μόνο τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Το σχέδιο, το οποίο είδε το Reuters την Πέμπτη, «απορρίπτει επίσης τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί και πάλι από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και ζητά πλήρη, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και σε όλο το μήκος της.

Η Αλγερία μοιράστηκε το σχέδιο με το 15μελές συμβούλιο την Τετάρτη, δήλωσαν διπλωμάτες. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πότε ή αν το σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα ή τη Ρωσία για να εγκριθεί.

11:52 Περισσότερα για τις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν επτά ανθρώπους που είναι ύποπτοι για την πώληση πληροφοριών στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, σε σχέση με τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τοπικών στόχων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:43 Η ένοπλη οργάνωση αλ-Νουτζάμπα υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά των αμερικανικών στρατευμάτων

Το φιλοϊρανικό κίνημα αλ-Νουτζάμπα του Ιράκ δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, παρά την απειλή της Ουάσινγκτον να ανταποδώσει τα χτυπήματα μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών της στην Ιορδανία.

«Οποιοδήποτε (σ.σ. αμερικανικό) χτύπημα θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάλληλη απάντηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο ηγέτης της αλ-Νουτζάμπα, Άκραμ αλ-Κααμπί.

Η ένοπλη ομάδα θα συνεχίσει τις ενέργειές της μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Πού έχουν σημειωθεί χτυπήματα κατά και από τα αμερικάνικα στρατεύματα σε Ιράν, Ιράκ και Συρία.

11:33 Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του ισραηλινο-παλαιστινιακού κινήματος βάσης, Standing Together

Περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν σήμερα Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο του Standing Together, ενός ισραηλινο-παλαιστινιακού κινήματος βάσης, στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

«Είμαστε το στρατόπεδο της ζωής ενάντια στο στρατόπεδο του θανάτου… Ενάντια σε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχουν αθώοι άνθρωποι στη Γάζα… Καλούμε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι τώρα, να φύγουν από τη Γάζα και να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και η κατοχή. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ για να μείνουν. Υποστηρίζουμε κάθε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό των δολοφονιών αθώων πολιτών στη Γάζα», δήλωσε ο συν-επικεφαλής Άλον-Λι Γκριν.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν προηχογραφημένα μηνύματα από τους Αμερικανούς βουλευτές Μπέρνι Σάντερς και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

«Είμαι περήφανος που στέκομαι μαζί σας για να φέρουμε μαζί Παλαιστίνιους και Εβραίους για ένα μέλλον που δεν θα είναι πόλεμος και μίσος», είπε ο Σάντερς.

«Αυτή είναι η στιγμή που ο ρόλος σας είναι πιο επιδραστικός. Στεκόμαστε μαζί σας στον αγώνα για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών», είπε η Οκάσιο-Κορτέζ.

Πηγή φωτογραφίας: Standing Together

11:24 Παιδιά μεταξύ αυτών που περιμένουν σε μεγάλες ουρές για φαγητό στη Γάζα

Παιδιά σχηματίζουν μεγάλες ουρές για φαγητό στη Γάζα, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μα’ άν Αμπού Ταχά.

Τα παιδιά φαίνονται ανάμεσα σε πλήθος πεινασμένων Παλαιστινίων που περιμένουν για ένα γεύμα, κρατώντας κατσαρόλες, κουβάδες και διάφορα σκεύη.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η πολιορκημένη Λωρίδα αντιμετωπίζει συνθήκες λιμού με τους ανθρώπους να καταφεύγουν στη χρήση ζωοτροφών για τροφή λόγω του πολέμου του Ισραήλ που καταστρέφει το επισιτιστικό σύστημα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:14 Συνάντηση του Τούρκου αναπληρωτή ΥΠΕΞ με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ Λιβάνου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ συναντήθηκε με τον Χάνι Τσεμετέλι, γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Λιβάνου, σύμφωνα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:04 Σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν φαίνεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Το Reuters γράφει ότι σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν φαίνεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό.

Το πρακτορείο επικαλείται ημιεπίσημο ιρανικό ιστότοπο.

10:54 Επτά συλλήψεις στην Τουρκία επειδή οι κατηγορούμενοι φαίνεται να πούλησαν πληροφορίες στη Μοσάντ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή επτά άτομα ως ύποπτα για πώληση πληροφοριών στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ύποπτοι, οι οποίοι φέρονται να έδωσαν λεπτομέρειες στη Μοσάντ μέσω ιδιωτών ντετέκτιβ, συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση με την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας ή MIT.

Ενεργώντας βάσει ενταλμάτων που εκδόθηκαν από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιδρομές στην Κωνσταντινούπολη και στην πόλη Σμύρνη της δυτικής ακτής, ανέφερε το Anadolu.

Δύο άλλοι ύποπτοι για την έρευνα πιστεύεται ότι είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Τον περασμένο μήνα, 34 άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που περιλάμβαναν αναγνώριση και «καταδίωξη, επίθεση και απαγωγή» ξένων υπηκόων που ζούσαν στην Τουρκία.

10:45 IDF: Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην Κιριάτ Σμόνα

Νωρίτερα, όπως είχαν ανακοινώσει οι ισραηλινές δυνάμεις, σειρήνες ακούγονταν στην Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την πόλη.

10:35 Ραϊσί: Το Ιράν θα απαντήσει σθεναρά σε όποιον το εκφοβίζει

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει «σθεναρά» σε όποιον την εκφοβίζει.

Ο Ραΐσι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε τηλεοπτικό διάγγελμα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης δεν αποτέλεσε και δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία χώρα στην περιοχή, είπε επίσης ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ισχύς του Ιράν δημιουργεί ασφάλεια μόνο για τις χώρες γύρω του.

10:26 «Οι κυρώσεις του Μπάιντεν στους Ισραηλινούς εποίκους είναι άχρηστες»

Οι κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι κάτι «πολύ λίγο και πολύ αργά», λέει ο Μπαζίλ Φαράτζ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ.

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε πάνω από 700.000 εποίκους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ είναι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης και άλλα κράτη βοηθούν και υποθάλπουν το καθεστώς των εποίκων», δήλωσε ο Φαράτζ στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κατασκευής των παράνομων οικισμών.

Ο ίδιος είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να αποτρέψουν τους εποίκους που διαπράττουν βίαιες πράξεις, οι οποίες σπάνια διώκονται ποινικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να απευθυνθεί στην παλαιστινιακή και αραβική κοινότητα των ΗΠΑ, αλλά η κίνηση αυτή είναι τελικά «άχρηστη», τονίζει ο ίδιος.

Οι επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων έχουν αυξηθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.

10:17 Η UNRWA προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε σήμερα ένας Νορβηγός βουλευτής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:07 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους πολεμούν τη Χαμάς σε όλες τις περιοχές της Γάζας – Το Iron Dome αναχαίτισε «ύποπτο εναέριο στόχο» από τη Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματά τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς οι μάχες συνεχίζονται σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Στη δυτική Χαν Γιουνίς, η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών σκότωσε περίπου 20 ενόπλους, κυρίως σε μάχες από κοντά, σύμφωνα με τις IDF. Οι αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν επίσης επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες της Χαμάς στην περιοχή, κατάσχοντας όπλα.

Επίσης στη δυτική Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Γκιβάτι διέταξε αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, καθώς και σε έναν πυρήνα που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Σε ένα άλλο περιστατικό, στρατιώτες της Γκιβάτι εξολόθρευσαν έναν άλλο πυρήνα της Χαμάς και κατάσχεσαν μια κρύπτη με RPG.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική Γάζα, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε πλήγματα κατά μήκος της ακτής της Λωρίδας, βοηθώντας τις χερσαίες δυνάμεις της Ταξιαρχίας Ναχάλ που επιχειρεί στην περιοχή, αναφέρουν οι IDF.

Στον καταυλισμό Σάτι της βόρειας Γάζας, οι IDF λένε ότι η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περισσότερους από δέκα ενόπλους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Γάζα.

09:58 Haaretz: Η άρνηση του Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις θα είναι θανατική καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα

Η Haaretz αναφέρεται με σκληρό τρόπο στη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με τις νέες συνομιλίες για νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός καιο απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Στο editorial της η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η άρνηση του Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις θα είναι θανατική καταδίκη για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ‘εικόνα νίκης’ χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Η εγκατάλειψη μιας συμφωνίας, όσο επώδυνοι και αν είναι οι όροι της, και μια ακόμη εγκατάλειψη όσων είναι ακόμη ζωντανοί θα εμποδίσει την ισραηλινή κοινωνία να επουλώσει τις πληγές της 7ης Οκτωβρίου», γράφει χαρακτηριστικά η Haaretz.

09:49 Ο συριακός στρατός λέει ότι κατέρριψε μια σειρά από ισραηλινές ρουκέτες

Σύμφωνα με το Reuters, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα συστήματα αεράμυνάς του κατέρριψαν μια σειρά από ισραηλινές ρουκέτες.

09:39 Σειρήνες ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και στις τριγύρω περιοχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF και ισραηλινά ΜΜΕ, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Κιριάτ Σμόνα και τις κοντινές περιοχές στο Ισραήλ.

09:29 Η Ιορδανία συνέλαβε τέσσερις Ισραηλινούς για παράνομη διέλευση των συνόρων

Ο ιορδανικός στρατός συνέλαβε τέσσερις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους και στρατιώτες, για παράνομη διέλευση των συνόρων, όπως μεταδίδει ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 14.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από αρκετές ώρες με τη βοήθεια «πολιτικής παρέμβασης».

09:19 Τρεις μέρες συμπληρώνονται χωρίς νέα από την εξάχρονη Χιντ και την ομάδα που έσπευσε να τη διασώσει

Οι Times of Gaza αναφέρουν ότι συμπληρώνονται τρεις ημέρες χωρίς νέα από την εξάχρονη Χιντ και την ομάδα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που έσπευσε να την απομακρύνει με ασφάλεια από το σημείο της φονικής επίθεσης στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της στην πόλη της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:10 UNICEF: Η κατάσταση για τα παιδιά της Γάζας γίνεται καθημερινά όλο και πιο ζοφερή

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Καθρίν Ράσελ σημειώνει ότι «η κατάσταση για τα παιδιά στη Γάζα γίνεται καθημερινά όλο και πιο ζοφερή».

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αφήσει τα παιδιά του εμπόλεμου θύλακα να απογοητευτούν.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να τα εγκαταλείψει», έγραψε στο Χ, κοινοποιώντας μια δήλωση της UNICEF από τις αρχές της εβδομάδας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:00 Το «επίπεδο πανικού» αυξάνεται μετά την υπόσχεση του Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο την πόλη Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα μεταδίδει ότι: «Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα στιγμή για μια τέτοια δήλωση. Τα σχόλια του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σχετικά με την επέκταση της επίθεσης του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα εγείρουν πολλά ερωτήματα.

Ο Γκάλαντ λέει ότι ‘η νίκη δεν θα ολοκληρωθεί αν ο στρατός δεν προωθηθεί στη Ράφα’ – μια πόλη που έχει κηρυχθεί «ασφαλής ζώνη». Για τους Παλαιστίνιους, αυτό σημαίνει άλλη μια γενοκτονία. Το γεγονός είναι ότι η πόλη αυτή είναι υπερπλήρης με 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι στριμωγμένοι σε αυτόν τον μικρό χώρο, στερούμενοι βασικών εφοδίων για την επιβίωση.

Η δήλωση του Γκάλαντ δείχνει μια παντελή έλλειψη φροντίδας για αυτούς τους ανθρώπους. Για πολλούς αύξησε το επίπεδο του πανικού. Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο τα αιγυπτιακά σύνορα».

08:51 Συριακή αντιπολίτευση: Το Ισραήλ επιτίθεται σε ιρανικές πολιτοφυλακές κοντά στη Δαμασκό

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικές πολιτοφυλακές κοντά στη Δαμασκό, στην πόλη Σαγιντά Ζαϊνάμπ.

08:41 Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να δεχθεί «πολιτική δέσμευση» από το Ισραήλ για το παλαιστινιακό κράτος

Το Ριάντ είναι πρόθυμο να δεχθεί μια πολιτική δέσμευση από το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους – και όχι κάτι πιο δεσμευτικό – καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα αμυντικό σύμφωνο με την Ουάσινγκτον ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μήνες διπλωματίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ φάνηκε σαν να πήγαν χαμένοι τον Οκτώβριο, καθώς ο θυμός στον αραβικό κόσμο αυξήθηκε λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να ενισχύσει την κατάσταση της ασφάλειάς της μπροστά στις απειλές του Ιράν, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώνυμες περιφερειακές πηγές.

Το Ριάντ προσπαθεί τώρα να παράσχει περιθώριο για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, μην επιμένοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, είπαν οι ανώνυμες πηγές στο Reuters.

08:32 Ο Μπάιντεν στην τελετή παραλαβής των σορών των τριών νεκρών στρατιωτών στην Ιορδανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιβλέψει την επιστροφή των σορών τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία σε αμερικάνικο έδαφος.

Οι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση στην Ιορδανία, για την οποία η Ουάσινγκτον κατηγόρησε μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αυτοί ήταν οι πρώτοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σοροί των Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, Κένεντι Λάντον Σάντερς και Μπριόνα Αλεξόντρια Μόφετ θα φτάσουν σε αεροπορική βάση στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ.

08:22 Διαδηλωτές υπέρ της κατάπαυσης του πυρός συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν

Διαδηλωτές υπέρ της κατάπαυσης του πυρός συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη σε συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και ενάντια στην αμερικάνικη εμπλοκή στον πόλεμο στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:13 Η αυστραλιανή αστυνομία λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «εξαϋλώστε τους Εβραίους»

Η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η εγκληματολογική ανάλυση δεν βρήκε αποδείξεις ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές φώναζαν «εξαϋλώστε τους Εβραίους» έξω από την Όπερα του Σίδνεϊ πέρυσι, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν αντισημιτικά συνθήματα.

Περίπου 1.000 φιλοπαλαιστίνιοι υποστηρικτές διαδήλωσαν τον Οκτώβριο στο κέντρο του Σίδνεϊ προς την εμβληματική Όπερα της πόλης, την οποία η κυβέρνηση είχε φωτίσει στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ανεπιβεβαίωτο υλικό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μια μικρή ομάδα να ανάβει φωτοβολίδες και να φωνάζει κάποιες λέξεις με τον υπότιτλο «εξαϋλώστε τους Εβραίους». Η αστυνομία είχε προσλάβει έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα στη βιομετρική επιστήμη για να εξετάσει τα οπτικοακουστικά αρχεία.

«Η φράση που φωνάχτηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαμαρτυρίας ήταν «Πού είναι οι Εβραίοι;» και όχι μια άλλη φράση, όπως κατά τα άλλα αναφέρεται ευρέως», δήλωσε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάλκολμ Λάνιον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης.

Ο Λάνιον είπε ότι υπήρχαν στοιχεία για άλλες «προσβλητικές και εντελώς απαράδεκτες» αντισημιτικές δηλώσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές. «Αλλά νομίζω ότι η κύρια διαφωνία αφορούσε τη φράση που φωνάχτηκε», δήλωσε ο Λάνιον, προσθέτοντας ότι τα ηχητικά και οπτικά αρχεία που επιθεώρησε η αστυνομία δεν ήταν παραποιημένα.

Οι άνθρωποι που έδωσαν καταθέσεις στην αστυνομία ότι άκουσαν προσβλητικά συνθήματα δεν μπορούσαν να τα αποδώσουν σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Η αστυνομία θα συνεχίσει να ερευνά αν διαπράχθηκαν αδικήματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δήλωσε ο Λάνιον.

08:03 Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θέλουν εκλογές μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την εφημερίδα Maariv, δείχνει ότι το 49% των ερωτηθέντων επιθυμεί την προκήρυξη εκλογών μόλις συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο υπουργός πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ είναι καταλληλότερος για να ηγηθεί της χώρας από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έλαβε μόνο 32% στη δημοσκόπηση.

Η δημοτικότητα του Νετανιάχου έχει πέσει κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στον πόλεμο κατά της Γάζας και την αποτυχία του να εξασφαλίσει την επιστροφή Iσραηλινών om;hrvn από τα παλαιστινιακά εδάφη.

07:54 Δικαστής καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξετάσει την υποστήριξη για «πιθανή γενοκτονία» στη Γάζα

Αν και αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή που κατηγορούσε τον πρόεδρο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους ότι είναι συνένοχοι στην καταγγελλόμενη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, δικαστής κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάσει την «αδιάλειπτη υποστήριξή» της προς το Ισραήλ.

«Το δικαστήριο αυτό καλεί τους εναγόμενους να εξετάσουν τα αποτελέσματα της αδιάλειπτης υποστήριξής τους στη στρατιωτική πολιορκία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζέφρι Γουάιτ.

07:44 Σπάνιες φωτογραφίες Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες Παλαιστίνιων μαχητών στη Γάζα. Οι μαχητές του ένοπλου τμήματος της Χαμάς φαίνεται να στοχεύουν ισρηαλινά άρματα μάχης.

Πηγή φωτογραφίας: Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ / Reuters

07:35 Κατακόρυφη μείωση της κυκλοφορίας τάνκερ

«Εξαφανίστηκαν» και τα δεξαμενόπλοια, μετά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, από την Ερυθρά Θάλασσα μετά την πυραυλική επίθεση των Χούθι την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία έβαλε φωτιά σε πλοίο που διαχειρίζεται η Trafigura, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:26 ISW και CTP για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

Μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο πραγματοποίησαν έξι διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας την Πέμπτη, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Επίσης, την Πέμπτη, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα – ενώ μάχονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις στις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές της επικράτειας της Λωρίδας – εκτόξευσαν ρουκέτες και έριξαν όλμους στο νότιο Ισραήλ.

Στην τελευταία τους εκτίμηση του πεδίου μάχης για τον πόλεμο στη Γάζα, οι δύο αμερικανικές δεξαμενές σκέψης αναφέρουν ακόμη ότι αξιωματούχοι των ισραηλινών και αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια Γάζα, η οποία φέρεται να έχει ως επόμενο στόχο τη Ράφα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συνωστιστεί στη Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα να γλιτώσουν από την ένταση των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ σε άλλα σημεία της παλαιστινιακής επικράτειας.

«Η Αίγυπτος έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι μια επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ροή Παλαιστινίων προσφύγων προς τη χερσόνησο του Σινά», αναφέρουν τα ISW/CTP.

«Το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει πού θα εκκενώσει τον άμαχο πληθυσμό», σημειώνουν οι δεξαμενές σκέψης, επικαλούμενες ανταποκριτή του ραδιοφώνου του ισραηλινού στρατού.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

07:17 Το Βέλγιο θα καλέσει για εξηγήσεις την Ισραηλινή πρέσβη μετά την «πλήρη καταστροφή» της αναπτυξιακής του υπηρεσίας στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου δηλώνει ότι θα καλέσει για εξηγήσεις την Ισραηλινή πρέσβη μετά την «πλήρη καταστροφή» των γραφείων της αναπτυξιακής υπηρεσίας του Βελγίου στη Γάζα από επίθεση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

07:07 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς υποφέρουν από «σοβαρή έλλειψη οξυγόνου» για τη θεραπεία των ασθενών
  • Παράνομοι Ισραηλινοί έποικοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν ένα αυτοκίνητο στα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης αλ-Σαουίγια, νότια της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Η επίθεση έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά από εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιτρέπει τη λήψη μέτρων κατά «προσώπων που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Τα πτώματα 12 ανθρώπων βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε «πριν από εβδομάδες» από ισραηλινό χτύπημα στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης

06:58 Ο Τριντό λέει ότι η ισλαμοφοβία δεν έχει θέση στον Καναδά

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε την επίθεση σε τζαμί στην καναδική πόλη Μισισάουγκα «δειλή, ανησυχητική και απαράδεκτη».

«Η ισλαμοφοβία δεν έχει θέση σε καμία από τις κοινότητές μας», έγραψε στο Χ.

Οι δράστες πέταξαν πέτρες από το παράθυρο του τζαμιού την Κυριακή.

Η επίθεση διερευνάται ως έγκλημα μίσους και υποστηρικτές των δικαιωμάτων λένε ότι αποτελεί μέρος της αύξησης της ισλαμοφοβίας στον Καναδά.

06:48 Γερουσιαστής των ΗΠΑ: Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει τους «εξτρεμιστές εποίκους»

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξήρε το «σημαντικό» εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επιβάλλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους.

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει τους εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη που επιτίθενται και σκοτώνουν Παλαιστίνιους. Όποιος διευκολύνει τη βία των εποίκων πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε στο Χ.

Το εκτελεστικό διάταγμα της κυβέρνησης Μπάιντεν θα επιβάλει κυρώσεις σε μόλις τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τον ρόλο τους σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων που υπονομεύουν «την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη».

06:39 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά επιδρομές στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ένοπλες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ενώ έφοδοι σε σπίτια έγιναν και στις τρεις πόλεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης επιδρομές και συλλήψεις στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Στην πόλη αλ-Μαζρά αλ-Σαρκίγια’α, βόρεια της Ραμάλας
  • Στις πόλεις Μπακάτ αλ-Χατάμπ και Χατζάχ, ανατολικά της Καλκίλια
  • Στην πόλη Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Αζούν, ανατολικά της Καλκίλια
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στο χωριό Μπακάτ αλ-Χατάμπ, ανατολικά της Καλκίλια

Δείτε σχετικό βίντεο από την περιοχή της Καλκίλια:

06:30 ΟΗΕ: Τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ και υποφέρουν από «σοβαρή έλλειψη οξυγόνου»

Οι συνεχιζόμενες σφοδρές μάχες κοντά στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια» του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών και των εσωτερικά εκτοπισμένων που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στις εγκαταστάσεις, αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA, στην καθημερινή της ενημέρωση.

Και τα δύο νοσοκομεία υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη οξυγόνου» για τη θεραπεία των ασθενών, προσθέτει η υπηρεσία.

Η OCHA αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να καταφεύγουν στη Ράφα, λέγοντας ότι η νότια πόλη φιλοξενεί πλέον περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 118 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 190 τραυματίστηκαν μεταξύ των απογευμάτων της 31ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου.

06:20 Συνεχίζεται για 119 ημέρες η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και σε όλη τη Μέση Ανατολή που «βράζει» με τον κίνδυνο περιφερειακού πολέμου να είναι μεγάλος.

Διαβάστε ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024