Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Δύο μήνες κατάπαυση πυρός προτείνει το Ισραήλ στη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων

Live: Δύο μήνες κατάπαυση πυρός προτείνει το Ισραήλ στη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων

Δείτε τις εξελίξεις στο in - Τα σχέδια για ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, θα συζητήσουν σήμερα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ - Θα συναντηθούν και με τους ομολόγους τους Ισραήλ, Παλαιστίνης.

Συνεχίζονται για 108η μέρα, οι ανηλεείς επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη από τον Λίβανο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία  κατάπαυσης του πυρός, με την ΕΕ να πιέζει για τη λύση των δύο κρατών. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν και τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τουλάχιστον 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63.000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 190 νεκρούς και 340 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες.

«Στη Γάζα έχει σκοτωθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού από ό,τι στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ», λέει ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Ψηφίστε «κατάπαυση του πυρός»

Ακτιβιστές καλούν τους αμερικανούς ψηφοφόρους να γράψουν σήμερα «κατάπαυση του πυρός» στα ψηφοδέλτια στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ, προκειμένου να εγκαλέσουν με αυτό τον τρόπο τον δημοκρατικό πρόεδρο για την υποστήριξή του στο Ισραήλ, παρά την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ψηφίστε κατάπαυση του πυρός»: συλλογικότητα οργανώσεων που εναντιώνονται στον πόλεμο βλέπει στη χειρονομία αυτή τρόπο ν’ αναγκαστεί ο Τζο Μπάιντεν να πάρει θέση εναντίον της συνέχισης της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο, με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς «περισσότερα εδώ».

04:45 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός (Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν) και ο πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) υπογράμμισαν τη βαθιά και διαρκή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τις κοινές αξίες που έχουν ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων.

Επίσης, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός μίλησαν για τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων διέλευσης και ναυτικών ελευθεριών στην Ερυθρά Θάλασσα και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian».

04:05 Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ συνομιλεί για τη Μέση Ανατολή με το Ιράν, την Τουρκία και τον Λίβανο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τους ομολόγους του από το Ιράν, την Τουρκία και τον Λίβανο ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, η οποία αναμένεται να συζητήσει για τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διμερείς συναντήσεις επικεντρώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία και την τεταμένη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Τρίτη. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Λαβρόφ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμφώνησαν στην ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στις προϋποθέσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

«Εκφράστηκε γενική ανησυχία για την τεταμένη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία έχει υποβαθμιστεί απότομα», ανέφερε.

03:47 Τους 22 έφτασαν οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες χθες Δευτέρα, όλοι στην περιοχή του Χαν Γιουνίς

Ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Διάσωσης δήλωσε ότι 22 στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς, αναφέροντας μεγάλο αριθμό τραυματισμών και μεγάλες εκρήξεις στην περιοχή.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ήταν η πιο μαύρη μέρα για τον κατοχικό στρατό από τις 7 Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσε ότι μαχητικό της στόχευσε ένα τανκ στο Χαν Γιουνίς, προσθέτοντας ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του εχθρού το χτύπησαν αφού τα χερσαία στρατεύματα δεν κατάφεραν να το τραβήξουν λόγω των συγκρούσεων. Ουσιαστικά φωτογράφισαν την οδηγία Αννίβας που επιτρέπει να χτυπηθούν φίλιοι στρατιώτες από το να πέσουν στα χέρια του εχθρού. Όμως το περιστατικό δεν έχει διασταυρωθεί ακόμα ή τεκμηριωθεί φωτογραφικά ή βιντεοληπτικά.

03:22 Τα ποσοστά του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν ήταν ποτέ χαμηλότερα και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν νέα ηγεσία, ιδίως οι οικογένειες των αιχμαλώτων

Ο Hamdah Salhut του Al Jazeera περιγράφει τις πιέσεις προς τον Μπ. Νετανιάχου: «Εντός του συνασπισμού του, υπάρχουν μέλη της ακροδεξιάς, όπως ο Itamar Ben-Gvir και ο Bezalel Smotrich – και οι δύο γνωστοί υπερεθνικιστές – οι οποίοι ήταν στην πραγματικότητα εναντίον της συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων τον Νοέμβριο. Ο Bezalel Smotrich ψήφισε τελικά υπέρ, αλλά ο Itamar Ben-Gvir και τα μέλη του Κόμματος Εβραϊκής Δύναμης ψήφισαν κατά.

Δεν ήθελαν να δουν κανενός είδους διακοπή των μαχών. Στη συνέχεια, στην αντιπολίτευση που λέει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει: Θα συνεχίσουν να πολεμούν στη Γάζα ή θέλουν να φέρουν τους αιχμαλώτους πίσω στην πατρίδα; Ότι αυτοί οι στόχοι που έχει περιγράψει ο ισραηλινός στρατός, από την αρχή του πολέμου… δεν μπορούν να επιτευχθούν όλοι ταυτόχρονα. Ότι ίσως το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ολική αποχώρηση και το τέλος του πολέμου. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το θέμα στην ισραηλινή κυβέρνηση».

02:59 Το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δηλώνει ότι έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές και παρατηρητήρια» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στα χωριά Λέιντα και Ιταρούν στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ έπληξε επίσης μια «στρατιωτική δομή» της Χεζμπολάχ στην περιοχή Majdal Salem, έγραψε η ισραηλινή αεροπορία στο Χ.

Χθες, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον μιας συγκέντρωσης ισραηλινών στρατευμάτων γύρω από την πόλη Even Menachem, επιτυγχάνοντας «απευθείας χτυπήματα»».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της λιβανέζικης ομάδας μέχρι να μπορέσει να «εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων στα σπίτια τους».

02:40 Ιράν και ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μέσω τρίτων χωρών

Την ώρα που είναι σημαντικό ακόμα και σε εμπλεκόμενα σε πόλεμο έθνη να κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, το Ιράν και οι ΗΠΑ το πράττουν με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας που παίζει βασικό ρόλο ως μεσολαβητής μαζί με το Ομάν, το Κατάρ και την Ελβετία.

Εννέα μήνες αφότου το Ριάντ και η Τεχεράνη αποκατέστησαν τους δεσμούς τους μετά από χρόνια εχθρότητας, η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει νέο ρόλο ως μεσάζων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν τρεις πηγές στο Ιράν στο Middle East Eye. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Ριάντ έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μεταβίβαση μηνυμάτων μεταξύ των χωρών και στη μείωση των εντάσεων σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμμετείχε σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ για τον πόλεμο στη Γάζα, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

Ένας Ιρανός γνώστης του θέματος δήλωσε στο Middle East Eye ότι ο Αμίρ-ΑΜπντολαχιάν είχε μαζί του ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ για να το δώσει στους Σαουδάραβες αξιωματούχους. Ήταν μια απάντηση σε ένα μήνυμα που έλαβε πρόσφατα από την Ουάσινγκτον. Οι Σαουδάραβες στη συνέχεια μετέφεραν το μήνυμα αυτό σε ανώτερους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, δήλωσε η πηγή.

Μια άλλη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο MEE ότι η Σαουδική Αραβία έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωγός μεταξύ των δύο πλευρών μαζί με το Ομάν, το Κατάρ και την Ελβετία, η οποία εκπροσωπεί περιστασιακά τις ΗΠΑ διπλωματικά στην Τεχεράνη.

02:15 Διαρροές και λεπτομέρειες από το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που συζητάται

Μια μικρή και περιεκτική ανάλυση από τον Hamdah Salhlut του Al Jazeera ανακεφαλαιώνει κάποιες από τις πληροφορίες που διέρρευσαν.

Οι Ισραηλινοί ήταν αρκετά σαφείς ότι αυτό δεν θα σήμαινε τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και ότι δεν θα απελευθερώνονταν όλοι οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, το πρώτο στάδιο, σύμφωνα με αυτές τις διαρροές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει ότι θα αφορά τους αιχμαλώτους που είναι 60 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες, καθώς και εκείνους που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Η δεύτερη φάση θα αφορούσε στη συνέχεια γυναίκες στρατιώτισσες και άνδρες, ίσως κάτω των 60 ετών, που δεν είναι στρατιώτες. Και το τελικό στάδιο θα ήταν για τους άνδρες στρατιώτες. Αυτή η συμφωνία θα περιλάμβανε όλους τους αιχμαλώτους. Αυτούς που είναι ζωντανοί και αυτούς που έχουν πεθάνει – τα σώματά τους. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί λένε, σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου ενέκρινε αυτή τη συμφωνία πριν από περίπου 10 ημέρες και την έδωσε στους διαμεσολαβητές.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί κανενός είδους συμφωνία που περιλαμβάνει την απελευθέρωση αιχμαλώτων μέχρι να υπάρξει ολική λήξη του πολέμου, κάτι που οι Ισραηλινοί έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Κάτι άλλο που έχουν πει οι Ισραηλινοί είναι ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή τύπου «όλοι για όλους»- δηλαδή δεν θα απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Αλλά, για κάθε στάδιο της συμφωνίας, αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα σημαίνει ότι ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων θα αυξηθεί.

Μια αρκετά πλήρη επιμέλεια θα βρείτε στο σχετικό μας λινκ.

01:50 Η Αυστραλία ανακάλεσε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ υπό τις απειλές της Υεμένης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth της Δευτέρας, το πλοίο, το οποίο μετέφερε πρόβατα και βοοειδή σε ισραηλινούς πελάτες, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Fremantle της δυτικής Αυστραλίας για το λιμάνι της Άκαμπα στην Ιορδανία στις 5 Ιανουαρίου, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι αναχώρησης.

Το ισραηλινό καθεστώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ζώων από την Αυστραλία. Το καθεστώς εισήγαγε περίπου ένα εκατομμύριο ζώα από την Αυστραλία το 2022.

Η Αυστραλία συμμετέχει στον συνασπισμό που πολεμά εναντίον των Χούθι.

01:30 «Καμία υποχώρηση των φρικαλεοτήτων στη Γάζα» λέει ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς τόνισε τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δύο μητέρων κάθε ώρα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Νοσοκομεία υπερπλήρη, πολιορκημένα και υπό πυρά. Τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Τόποι ασφάλειας μετατράπηκαν σε χώρους κινδύνου», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φρικαλεότητες στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει από τις 7 Οκτωβρίου».

01:05 Αμερικανικές δυνάμεις, σύμμαχοι διεξάγουν κοινές επιδρομές στην Υεμένη σύμφωνα με την CENTCOM

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αποσταθεροποιητικών και παράνομων δραστηριοτήτων των Χούτι στην περιοχή, στις 22 Ιανουαρίου, περίπου στις 23:59 μ.μ. (ώρα Σαναά/Υεμένης), οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, πραγματοποίησαν πλήγματα κατά 8 στόχων των Χούτι σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους τρομοκράτες Χούτι και υποστηρίζονται από το Ιράν».

« Οι στόχοι περιλάμβαναν πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτές, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων».

00:40 Η Αίγυπτος προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η απόπειρα κατάληψης της συνοριακής γραμμής Αιγύπτου και Γάζας θα βλάψει τους δεσμούς τους

Η Αίγυπτος προειδοποιεί το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε απόπειρα απόκτησης του ελέγχου ασφαλείας της λωρίδας γης που χωρίζει τη Γάζα από την Αίγυπτο θα οδηγήσει σε σοβαρή απειλή για τις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Ο διάδρομος Φιλαδέλφειας είναι ένα κομμάτι γης μήκους 14 χιλιομέτρων (εννέα μιλίων) στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν μιλήσει για την ανάληψη του ελέγχου του διαδρόμου για να αποτρέψουν πιθανή λαθρεμπορία όπλων στη Γάζα. Η Αίγυπτος φοβάται ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα θα μπορούσε να ωθήσει μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων στο έδαφός της.

«Πρέπει να τονιστεί αυστηρά ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει σε σοβαρή απειλή για τις αιγυπτο-ισραηλινές σχέσεις», αναφέρει σε διαδικτυακή δήλωσή του ο Ντίαα Ρασβάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου. Ο Ρασβάν λέει ότι τα δυτικά σύνορα της Γάζας είναι ασφαλή και ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι όπλα διακινούνται λαθραία από την Αιγύπτου δεν ευσταθούν.

00:20 Επιβεβαίωση: Πέντε αραβικά κράτη προσφέρουν στο Ισραήλ αναγνώριση και επίσημες σχέσεις με αντάλλαγμα ένα παλαιστινιακό κράτος

Η πρόταση των ΗΠΑ για την οποία μεσολάβησε ο Άντονι Μπλίνκεν σε Αραβικά κράτη για τον τερματισμό του πολέμου, διαβιβάστηκε επίσημα στο Ισραήλ. Πέντε αραβικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία (σ.σ. Κατάρ και ΗΑΕ θεωρούνται από αναλυτές μέσα σε αυτά), διαβίβασαν στο Ισραήλ μια πρόταση για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία, έχει υποβληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η προσφορά «έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με κύριο σημείο εμπλοκής τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

00:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι μάχες εντείνονται στη Χαν Γιουνίς, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται βαθύτερα στην πόλη, καταστρέφοντας κτίρια κατοικιών και βασικές υποδομές.
  • Νέα αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Σαναά στην Υεμένη, με αναφορές ΜΜΕ να κάνουν λόγο για αμερικανική και βρετανική επίθεση.
  • Οι Χούθι είπαν ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό φορτηγό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, αλλά το αμερικανικό ναυτικό διαψεύδει τον ισχυρισμό και λέει ότι το πλοίο είναι ασφαλές.
  • Το Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ προτείνει δίμηνη εκεχειρία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα και ενός απροσδιόριστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί ότι οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα είναι «επικίνδυνα καταστροφικές» και καλεί τις διεθνείς ομάδες και οργανισμούς να πιέσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στην περιοχή.
  • Αντιδράσεις από τα βίντεο που πρόβαλε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στη Σύνοδο των ομολόγων του στην ΕΕ και με τα οποία ουσιαστικά «πρότεινε» την μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο. Το ΥΠΕΞ του Ισραήλ μετά τις αντιδράσεις δήλωσε ότι ο υπουργός δεν εννοούσε κάτι τέτοιο.
  • Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην ιρακινή αεροπορική εταιρεία Fly Baghdad, κατηγορώντας την ότι μεταφέρει όπλα, χρήματα και μαχητές που συνδέονται με το Ιράν στον Λίβανο και τη Συρία- η εταιρεία αρνείται τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον.

23:42 Οι μάχες στη Χαν Γιουνίς πλησιάζουν το νοσοκομείο Νάσερ

Σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera λέει ότι οι μάχες κορυφώνονται στη Χαν Γιουνίς και οι συγκρούσεις πλησιάζουν στο νοσοκομείο Νάσερ – το μεγαλύτερο εναπομείναν ιατρικό κέντρο της Γάζας.

«Βλέπουμε το φως από φωτοβολίδες που εκτοξεύονται σε κεντρικές περιοχές της Χαν Γιουνίς, και συνήθως αυτές οι φωτοβολίδες χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό εκεί για να δώσουν  ορατότητα στα στρατεύματα που κάνουν ελιγμούς στο έδαφος», δήλωσε ο Abu Azzoum. «Ακούσαμε τους ήχους δυνατών εκρήξεων πάνω από διάφορα σημεία της πόλης».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ακολουθεί μια στρατιωτική τακτική «συστηματικής καταστροφής» των κατοικιών στο Χαν Γιουνίς, στοχεύοντας σε βασικές υποδομές και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη.

23:31 Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία

Σύμφωνα με αναφορές σε ιρανικά ΜΜΕ και το παλαιστινιακό Quds News Network νέα αεροπορική επιδρομή σημειώνεται αυτή την ώρα στην Υεμένη. Νωρίτερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διέψευσε ότι οι Χούθι επιτέθηκαν σε πολεμικό τους πλοίο στον Κόλπο του Άντεν.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο AJ τα χτυπήματα, λέγοντας ότι ο στόχος είναι εγκαταστάσεις των Χούθι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις στην Υεμένη ονομάζονται πλέον επιχείρηση «Ποσειδών Τοξότης». Η ονομασία της επιχείρησης υποδηλώνει μια πιο οργανωμένη, επίσημη και δυνητικά μακροπρόθεσμη προσέγγιση των επιχειρήσεων στην Υεμένη.

23:21 Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δικό του τανκ αφού απέτυχε να το προσεγγίσει

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσαν ότι στόχευσαν το ισραηλινό τανκ με βλήμα όλμου.

«Μια ισραηλινή μονάδα διάσωσης προσπάθησε να ανασύρει το τανκ από το σημείο όπου είχε στοχοποιηθεί. Οι μαχητές μας συγκρούστηκαν μαζί τους και τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς το όχημα, οπότε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε το τανκ με αρκετές ρουκέτες και το εξαφάνισε εντελώς με όλους όσους βρίσκονταν μέσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Κασάμ.

23:08 Σκάνδαλο στο Βερολίνο: Τέλος στις χρηματοδοτήσεις σε καλλιτέχνες που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης;

Μετά από δριμεία κριτική των καλλιτεχνών, η Γερουσία του Βερολίνου απέσυρε μια πολιτική που προέβλεπε ότι η χρηματοδότηση πολιτιστικών ιδρυμάτων και έργων θα εξαρτιόταν από τον όρο ότι οι δικαιούχοι θα υπέγραφαν μια «ρήτρα κατά των διακρίσεων» μόλις ένα μήνα μετά την εισαγωγή της.

Ο Τζο Τσιάλο, γερουσιαστής πολιτισμού του Βερολίνου, εισήγαγε τη νέα ρήτρα κατά των διακρίσεων στις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι αποδέκτες της χρηματοδότησης πρέπει να δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ μιας «ποικιλόμορφης κοινωνίας» και ότι αντιτίθενται «σε κάθε μορφή αντισημιτισμού σύμφωνα με τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Ωστόσο ως αντισημιτισμός θεωρείται οποιαδήποτε νύξη υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του κράτους του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

22:58 Συγγενείς ομήρων διαδήλωσαν κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου και πέταξαν συμβολικά κόκκινη μπογιά στον δρόμο

Περίπου 300 άτομα, μέλη των οικογενειών των ομήρων και κόσμος που τους στηρίζει, διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας στην Ιερουσαλήμ κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και έριξαν νερό με κόκκινο χρώμα στο δρόμο.

Η Ayala Metzger, νύφη του 80χρονου ομήρου Yoram Metzger, δήλωσε στη Haaretz ότι οι διαδηλωτές «αναζητούν έναν τρόπο να τραβήξουν την προσοχή» και ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ζωές περισσότερων από εκατό ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί».

Ο Metzger πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του Ισραήλ είναι να προστατεύει τους πολίτες του και αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει. Ελπίζω αυτό το «αίμα» να έχει φτάσει στο σπίτι του Νετανιάχου».

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη διαμαρτυρία τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η διαδήλωση «πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα».

Πηγή: Haaretz

22:50 Το Ισραήλ πραγματοποιεί «ολοκληρωτική καταστροφή» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο Mohammad Shtayyeh έκανε τα σχόλια αυτά σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από συνάντηση με τη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Sigrid Kaag.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε το άνοιγμα όλων των σημείων εισόδου στη Γάζα για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και μια διεθνή προσπάθεια και ένα πολιτικό πλαίσιο για την ανοικοδόμηση του θύλακα την «επόμενη ημέρα» του πολέμου.

22:37 Αίγυπτος: Το ισραηλινό σχέδιο ελέγχου του άξονα της Φιλαδέλφειας θα διαταράξει τις σχέσεις μας

Ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οποιοδήποτε ισραηλινό σχέδιο για την ανάληψη του ελέγχου του άξονα Φιλαδέλφειας (μιας λωρίδας γης στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου) θα αποτελέσει σημαντική και επικίνδυνη απειλή για τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Αίγυπτος σέβεται τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ, αλλά γνωρίζει επίσης πώς να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να προστατεύσει τα ζωτικά της συμφέροντα και την κυριαρχία της», δήλωσε ο Rashwan, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα εγκαταλείψει αυτά τα συμφέροντα λόγω των ενεργειών ακραίων ισραηλινών ηγετών που προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε σύγκρουση και αστάθεια».

Σύμφωνα με τον Rashwan, η Αίγυπτος επιμένει ότι δεν πρόκειται να εκτοπιστούν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταναστεύσουν στο Σινά.

22:30 Axios: Πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων

Το Ισραήλ έχει δώσει στη Χαμάς μια πρόταση μέσω διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου, η οποία περιλαμβάνει παύση των συγκρούσεων έως και δύο μήνες, ως μέρος μιας συμφωνίας πολλών φάσεων, ανέφερε τη Δευτέρα το Axios και μεταδίδει το Reuters.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, πρόσθεσε το δημοσίευμα επικαλούμενο δύο ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μεταφερθούν εκτός των κύριων πληθυσμιακών κέντρων της Γάζας, επιτρέποντας τη «σταδιακή επιστροφή» των Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα του θύλακα, και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά την ολοκλήρωση των δύο μηνών, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα θα είναι «σημαντικά μικρότερες σε έκταση και ένταση» από τις σημερινές μάχες.

Η Χαμάς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα απαιτεί τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

22:24 Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Χούθι περί πυραυλικής επίθεσης εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν

Διαψεύδεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ο ισχυρισμός των ανταρτών Χούθι της Υεμένης περί πυραυλικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν.

«Η αναφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν τρομοκρατών Χούθι περί δήθεν επιτυχούς επίθεσης εναντίον του πλοίου Ocean Jazz είναι απολύτως ψευδής. H NAVCENT διατήρησε επικοινωνία με το Ocean Jazz καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλούς διέλευσής του», υπογραμμίζει το διοικητήριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Naval Forces Central Command ή NAVCENT).

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, με τον οποίο επικοινώνησε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), χαρακτήρισε «ψευδείς» τις πληροφορίες. Για «προπαγάνδα» των Χούθι έκανε λόγο αξιωματούχος του Πενταγώνου στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρία, υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah ότι «τα αντίποινα στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη».

22:12 Ισραηλινός αξιωματικός υπόσχεται τις δέκα πληγές του Φαραώ για τη Γάζα

Ο ραβίνος και αξιωματικός των IDF, Avraham Zerbiv, λέει σε βίντεο ότι θα κάνουν τη Γάζα να υποστεί τις δέκα πληγές του Φαραώ, σε μια αναφορά στη Βίβλο.

«Θα υπάρξουν δέκα πληγές σε αυτόν τον πόλεμο, όπως υπήρχαν δέκα πληγές στην Αίγυπτο πριν. Θα συμβεί και σε αυτόν τον πόλεμο θα το δούμε!»

22:02 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε μαχητής της

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε ότι ο σκοτωμένος μαχητής είναι ο Χαϊντάρ Χουσεΐν Ιμπραχίμ.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ο Ιμπραχίμ σκοτώθηκε «στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», σε μια νύξη στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες σύμφωνα με την ομάδα γίνονται για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

21:48 Οι ΗΠΑ δίνουν όνομα στην επιχείρηση εναντίον της Υεμένης – «Επιχείρηση Ποσειδών Τοξότης»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονόμασαν την εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Υεμένης «Επιχείρηση Ποσειδών Τοξότης», σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει το CNN.

Η ονομασία της επιχείρησης υποδηλώνει μια πιο οργανωμένη, επίσημη και δυνητικά μακροπρόθεσμη προσέγγιση των επιχειρήσεων στην Υεμένη, όπου οι ΗΠΑ λένε ότι πλήττουν υποδομές των Χούθι, καθώς η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών συνεχίζει να στοχεύει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει επτά φορές στόχους των Χούθι στην Υεμένη από τότε που πραγματοποίησαν την πρώτη σειρά επιθέσεων μαζί με τον βρετανικό στρατό στις 11 Ιανουαρίου. Το πρώτο κύμα επιδρομών, κατά το οποίο οι δύο χώρες έπληξαν περίπου 30 τοποθεσίες σε όλη την ελεγχόμενη από τους Χούθι Υεμένη, σηματοδότησε την έναρξη της επιχείρησης Poseidon Archer, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Επιχείρηση Ποσειδών Τοξότης είναι ξεχωριστή από την Επιχείρηση Prosperity Guardian, που αφορά την περιπολία της Ερυθράς Θάλασσας.

21:30 Η ιρακινή αεροπορική εταιρεία απορρίπτει τις αμερικανικές κυρώσεις – Προσκομίστε στοιχεία

Η Fly Baghdad απέρριψε τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η αεροπορική εταιρεία μεταφέρει όπλα, χρήματα και μαχητές που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, προκαλώντας το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να παράσχει στοιχεία εναντίον της εταιρείας και της διοίκησής της.

«Η εταιρεία εργάζεται εδώ και χρόνια υπό την άμεση εποπτεία της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία εκπροσωπείται από την ιρακινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Μεταφορών», ανέφερε η Fly Baghdad σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι όλα τα ταξίδια της «υπόκεινται σε κεντρικούς ελέγχους σε όλα τα αεροδρόμια».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Fly Baghdad πραγματοποιεί πτήσεις από το Ιράκ προς την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία, τον Λίβανο και τη Συρία, μεταξύ άλλων προορισμών.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι οι πτήσεις της συνεχίζονται κανονικά και δεν έχουν διακοπεί «για οποιονδήποτε λόγο».

21:26 Αμερικανικά ΜΜΕ διαψεύδουν ότι πλοίο των ΗΠΑ δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι επικαλούμενα αξιωματούχους

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισχυρισμός των δυνάμεων Χούθι της Υεμένης ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού φορτηγού πλοίου Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν δεν είναι αληθινός.

Αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, μιλώντας στο Fox News, απέρριψε την αναφορά ως προπαγάνδα των Χούθι, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός στρατός δεν βλέπει ούτε παρακολουθεί επίθεση αυτή τη στιγμή.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τις ΗΠΑ.

21:21 Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα ο Μπορέλ για την ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια του in, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επανέλαβε ωστόσο ότι το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στο τραπέζι και παρουσιάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «κανένα κράτος μέλος δεν είπε ότι είμαστε αντίθετοι. Ίσως κάποιες χώρες να μην λάβουν μέρος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταθούν εμπόδιο».

Επίσης, εξήγησε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η αποστολή ή ακόμη και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αναφορικά με τη στρατιωτική δράση.

Ο στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υπάρξει οριστική απόφαση και να τεθεί σε εφαρμογή μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται να χρειαστεί επιπλέον χρόνος μέχρι να κλείσει το θέμα».

21:12 Επικοινωνία Μπάιντεν με Σούνακ για Ερυθρά και Γάζα – Δεν αλλάζουν τη γραμμή τους οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι στη συνομιλία των δύο ηγετών τονίστηκε η «ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων και να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει ένα πιθανό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, αν και είπε ότι «υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία του οικοδομήματος» μιας λύσης δύο κρατών που θα μπορούσε δυνητικά μοιάζει με κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, κάτι που θεωρούν ακόμα εφικτό και ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει πιθανές ευκαιρίες για μια λύση δύο κρατών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα, κοντά σε νοσοκομεία, ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θέλουν να βλέπουν τα νοσοκομεία ως εμπόλεμες ζώνες ή πεδία μάχης. Θα πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί σκόπιμα μέρη όπως τα νοσοκομεία για να αποθηκεύει όπλα, να στεγάζει τους μαχητές της, ακόμη και σε κάποιο βαθμό ως διοίκηση και έλεγχο. «Αυτό θέτει μια ιδιαίτερη ανάγκη στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, αλλά και ένα ιδιαίτερο βάρος, για το πώς προσεγγίζουν τις όποιες μάχες μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία», είπε.

Σε σχέση με μια πιθανή κατάπαυση πυρός ο Κίρμπι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν παύσεις πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι αλλά συνεχίζουν να μην υποστηρίζουν γενική κατάπαυση πυρός.

20:58 Το «μαζεύει» το ΥΠΕΞ του Ισραήλ για το τεχνητό νησί μετά τις αντιδράσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διαψεύδει δημοσίευμα του Guardian σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ έθεσε την ιδέα της προσωρινής στέγασης των κατοίκων της Γάζας σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο κατά την παρουσίασή του στους ομολόγους του στην ΕΕ.

«Ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο», δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών στους Times of Israel.

Ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους με κάποιους να χαρακτηρίζουν εξοργιστική την παρουσίαση βίντεο του Κατζ, ενώ όπως είπαμε προηγουμένως ο Μπορέλ δήλωσε ότι ο Κατζ θα μπορούσε να κάνει καλύτερη χρήση του χρόνου του μιλώντας στη Σύνοδο της ΕΕ που συνεδριάζει για να προτείνει λύσεις στον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα.

20:40 Η αντίδραση Μπορέλ στην πρόταση Ισραήλ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε νησί

Ο Josep Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Israel Katz, είχε έρθει στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ και παρουσίασε δύο βίντεο στους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ.

Σε αυτά φαίνεται πως παρουσίασε την νέα πρόταση του Ισραήλ ως αντίβαρο στη λύση των δύο κρατών.

Όπως είπαμε το ένα βίντεο αφορούσε ένα τεχνητό νησί στα ανοικτά των ακτών της Γάζας και το άλλο έναν σιδηρόδρομο που θα συνδέει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών «θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη χρήση του χρόνου του» απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα βίντεο που παρουσίασε ο Ισραέλ Κατς.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ διεμήνυσε στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ότι «πια δεν πρέπει να μιλάμε για ειρηνευτική διαδικασία», αλλά τη «διαδικασία εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

20:23 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως στόχο ένα σπίτι δίπλα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς. Τουλάχιστον 40 πτώματα μεταφέρθηκαν στο ιατρικό συγκρότημα, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.
  • Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίθεση σε νοσοκομεία στη Χαν Γιουίς ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας στο νοσοκομείο Al – Khair δυτικά της πόλης οι IDF έχουν συλλάβει τους υγειονομικούς
  • Ο Νετανιάχου δήλωσε στους συγγενείς των αιχμαλώτων ότι «δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόταση από τη Χαμάς» μετά τις πρόσφατες εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι μια εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι στα σκαριά.
  • Η Γάζα έχει μείνει ξανά χωρίς επικοινωνίες και ίντερνετ για δέκατη φορά από τις 7 Οκτώβρη
  • Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ πρότεινε στους ομολόγους του στην ΕΕ οι Παλαιστίνιοι να μετεγκατασταθούν σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο
  • Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου που υποβλήθηκε από το Εργατικό Κόμμα στο Ισραήλ απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Κνεσέτ
  • Οι Χούθι υποστήριξαν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ στον Κόλπο του Άντεν

20:09 «Επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας από ότι έχουμε δει», λέει το Πεντάγωνο για το χτύπημα σε αεροπορική βάση στο Ιράκ

Μια επίθεση από μαχητές σε αεροπορική βάση που στεγάζει αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα στο δυτικό Ιράκ το Σάββατο ήταν «μια επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι έχουμε ξαναδεί», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Πολλοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Αμερικανοί και ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. Το αμερικανικό προσωπικό επέστρεψε στα καθήκοντά του, είπε η ίδια.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ένας συνασπισμός που περιλαμβάνει οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

20:05 Χαμάς: «Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ πρέπει να καταταχθεί στους πιο έξυπνους ανόητους του κόσμου»

Απαντώντας στα όσα φέρεται να είπε ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, στους ομολόγους του στην ΕΕ που αντί για λύση δύο κρατών πρότεινε οι Παλαιστίνιοι να μετεγκατασταθούν σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο, ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε:

«Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να καταταχθεί στους πιο έξυπνους ανόητους του κόσμου».

«Αφήστε αυτόν και τους εποίκους να πάνε σε αυτό το νησί. Αυτά δεν είναι λόγια κάποιου που καταλαβαίνει τη σημασία του να κρατήσει κανείς την πατρίδα του. Όσο για εμάς, θα παραμείνουμε στη γη μας και θα την απελευθερώσουμε, όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας την απελευθέρωσαν από πολλούς εισβολείς»

19:58 «Πυρετός» στα λιμάνια της Αφρικής λόγω Ερυθράς – Οι νέοι περιζήτητοι σταθμοί

Αναδιάταξη του παγκόσμιου δικτύου παροχής προμηθειών και ανεφοδιασμού πλοίων φέρνει η εκτροπή της θαλάσσιας κυκλοφορίας από την Ερυθρά Θάλασσα προς τον περίπλου της Αφρικής, μέσω του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Η νέα, μακρύτερη διαδρομή δημιουργεί ανάγκες για νέους σταθμούς πετρέλευσης αλλά και για πλήρωση των δεξαμενών των πλοίων με μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε τυχόν απρόβλεπτα συμβάντα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

19:51 Οι επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν ακόμα κι αν η Χεζμπολάχ σταματήσει μονομερώς τις επιθέσεις

Ο Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπάστιεν Λεκορνού και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη «δέσμευση του Παρισιού να αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στο νότιο Λίβανο και να απομακρύνει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ από τα σύνορα», ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Ο υπουργός Γκάλαντ επανέλαβε την προτίμηση του Ισραήλ να συνεχίσει τη διπλωματική οδό, διατηρώντας παράλληλα τη στρατιωτική ετοιμότητα», προστίθεται.

«Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι ακόμη και αν η Χεζμπολάχ σταματήσει μονομερώς τα πυρά, το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τα πυρά μέχρι να μπορέσει να εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων στα σπίτια τους, μετά από μια αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων».

19:42 Η ομπρέλα οργανώσεων «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία

Η «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ εξέδωσε ανακοίνωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Κόνικο στην ανατολική Συρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας και στην κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και αφορούσε δύο πυραυλικές βολές που εκτοξεύτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σήμερα.

19:35 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι «επιχειρήσεις» στη Χαν Γιουνίς θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εστιάσει πρόσφατα τις επιθέσεις τους στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ωστόσο, ο στρατός λέει ότι οι στόχοι του δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί και ότι η επιχείρησή του θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο στρατός λέει ότι η επιχείρησή του έχει στόχο να καταστρέψει τα κυβερνητικά κέντρα και τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς. Ωστόσο, η περιοχή γύρω από πολλά νοσοκομεία έχει γίνει στόχος ισραηλινών επιθέσεων, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν.

19:29 Εργατικό συνδικάτο με 2 εκατ. μέλη στις ΗΠΑ ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Διεθνής Ένωση Υπαλλήλων Υπηρεσιών (SEIU), η οποία εκπροσωπεί σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες ακίνητης περιουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων πόρων στο λαό της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της SEIU Mary Kay Henry.

Πρόσθεσε ότι το αίτημα «έχει τις ρίζες του στον πόνο» που νιώθουν τα μέλη του συνδικάτου, συμπεριλαμβανομένων «των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο της υγείας του SEIU που βλέπουν τον εαυτό τους στους υγειονομικούς στη Γάζα που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να σώσουν ζωές».

Τα εργατικά συνδικάτα, παραδοσιακό εκλογικό σώμα του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αυξάνοντας την πίεση στον Λευκό Οίκο που αρνείται να διατυπώσει αίτημα για κατάπαυση πυρός.

19:19 Η πρόταση του Καντζ «αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό» από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την απορία τους για την παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ενός βίντεο για τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στα ανοικτά των ακτών της Γάζας στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ειρηνευτική λύση που διεξάγονται σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Λένε ότι το βίντεο «αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό» από τους υπουργούς Εξωτερικών και δεν ήταν σαφές αν ο Ισραέλ Κατζ εννοούσε ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση Παλαιστινίων ή απλώς για μια νέα λιμενική εγκατάσταση, που πρότεινε το 2017.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

19:08 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό πλοίο των ΗΠΑ

Η Χούθι δήλωσαν ότι στόχευσαν ένα αμερικανικό στρατιωτικό φορτηγό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν με ναυτικούς πυραύλους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης διαβεβαιώνουν ότι τα αντίποινα κατά των αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων είναι αναπόφευκτα και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη», ανέφεραν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους.

Παρά τις στρατιωτικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, η ομάδα συνέχισε τις επιθέσεις της σε ναυτιλιακές γραμμές στην Ερυθρά Θάλασσα, υποσχόμενη να βάλει στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

19:03 Για δέκατη φορά εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο στη Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίστηκε σε άλλο ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες τη Δευτέρα, δήλωσε ο παλαιστινιακός πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel, με την υπηρεσία διαδικτύου και τηλεφώνου να διακόπτεται στον πολιορκημένο θύλακα για δέκατη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Paltel ανέφερε:

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χαθεί. Η Γάζα είναι και πάλι χωρίς διαδίκτυο για 10η φορά από τις 7 Οκτωβρίου λόγω της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης επίθεσης».

Οι υπηρεσίες επικοινωνίας στη Γάζα επανήλθαν εν μέρει την Παρασκευή μετά από ένα εβδομαδιαίο μπλακ-άουτ, το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ επικοινωνιών από την έναρξη του πολέμου.

18:55 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τους σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη νότια Γάζα.

18:39 Διοικητής του αμερικανικού ναυτικού κατηγορεί το Ιράν για άμεση εμπλοκή στις επιθέσεις των Χούθι

Ο Μπραντ Κούπερ, ανώτατος διοικητής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, δηλώνει ότι το Ιράν «εμπλέκεται άμεσα» στις επιθέσεις πλοίων της ομάδας Χούθι της Υεμένης.

«Είναι σαφές ότι οι ενέργειες των Χούθι, πιθανώς όσον αφορά τις επιθέσεις τους κατά της εμπορικής ναυτιλίας, είναι οι πιο σημαντικές που έχουμε δει εδώ και δύο γενιές», δήλωσε ο Κούπερ στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. «Το γεγονός είναι απλά ότι επιτίθενται στη διεθνή κοινότητα».

Το Ιράν έχει προηγουμένως αρνηθεί τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Χούθι, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοί του στην περιοχή έχουν τα δικά τους «εργαλεία ισχύος.

18:28 Αποφάσεις ζητά από την ΕΕ ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μαλίκι, κατήγγειλε την πρόταση του Ισραηλινού ομολόγου του να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο.

Φτάνοντας  στη συνάντηση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να προχωρήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, ο αλ Μαλίκι δήλωσε ότι αναμένει από τους ομολόγους του στην ΕΕ να ολοκληρώσουν τη σύνοδο κορυφής τους τη Δευτέρα ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Θέλει επίσης η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και να καταδικάσει έντονα την άρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Καλεί την ΕΕ να αναλογιστεί την «ευθύνη» που έχει να οδηγήσει το Ισραήλ στην ειρήνη και να δείξει την «ηγεσία και το θάρρος» που χρειάζεται. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι η συλλογική ευθύνη της ΕΕ αυτή τη στιγμή έγκειται στο ότι πρέπει να επιδείξει ηγεσία και θάρρος και να πάρει πραγματικά τη σωστή θέση.

Θα το πω πολύ ανοιχτά, πολύ ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου. Περιμένω από εσάς να ζητήσετε κατάπαυση του πυρός και να εργαστείτε γι’ αυτό. Περιμένω από εσάς να καταδικάσετε τη δήλωση που έκανε ο Νετανιάχου σχετικά με την απόρριψη της λύσης των δύο κρατών. Περιμένω από εσάς να αρχίσετε να εξετάζετε κυρώσεις κατά του Νετανιάχου.

Η ζωή των Παλαιστινίων έχει πραγματικά σημασία και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, ξέρετε. Η ζωή των παιδιών της Παλαιστίνης είναι σαν να αξίζει πραγματικά λιγότερο από τη ζωή των παιδιών οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό είναι πραγματικά πολύ ουσιώδες και πολύ σημαντικό.

18:24 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε κτίριο στο νότιο Λίβανο όπου διέμεναν μέλη της Χεζμπολάχ.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, φαίνονται μεγάλες εκρήξεις σε ένα λοφώδες τοπίο, ακολουθούμενες από τεράστια σύννεφα καπνού, σε τοποθεσία που φέρεται πως υπήρχαν όπλα.

Πρόσθεσε ότι είχαν χτυπηθεί και αρκετοί άλλοι στόχοι της Χεζμπολάχ.

18:15 Ο Ρίσι Σούνακ εκφράζει την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Νετανιάχου

Το γραφείο του Ρίσι Σουνάκ επανέλαβε τη βρετανική υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά τη δήλωση του Νετανιάχου ότι δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από τον «πλήρη ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας όλων των εδαφών δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι απογοητευτικό να το ακούμε αυτό από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό».

«Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ότι η λύση των δύο κρατών, με ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος που συμβιώνει με ένα ασφαλές Ισραήλ, είναι η καλύτερη οδός για μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Νετανιάχου έχει από καιρό δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του σε ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά η κυβέρνησή του εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη της Δύσης.

18:00 Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ιρακινή αεροπορική εταιρεία

Η Ουάσινγκτον έθεσε στο στόχαστρο τέσσερα στελέχη και υποστηρικτές της οργάνωσης Kataib Hezbollah (KH) καθώς και την αεροπορική εταιρεία Fly Baghdad, κατηγορώντας την ότι «παρέχει βοήθεια» σε υποστηριζόμενες από το Ιράν «ομάδες πληρεξουσίων» στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο.

Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Αλλά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπέδειξε ότι ιρακινές ομάδες συνεργάζονται επίσης με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία εμπλέκεται σε καθημερινή ανταλλαγή πυρών με το Ισραήλ.

«Η KH έστειλε μαχητές από το Ιράκ στο Λίβανο με πτήσεις που εκτελούσε η Fly Baghdad και η ονομαζόμενη από τις ΗΠΑ Al-Nasr Wings για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

17:50 Οι IDF περικυκλώνουν την «ασφαλή ζώνη» στη Λωρίδα της Γάζας

Το Al-Mawasi  έχει οριστεί ως «ασφαλής περιοχή» από το Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει όλους τους κατοίκους της Γάζας να μεταφερθούν εκεί. Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί και έχουν στήσει σκηνές. Δημοσιογράφοι από παλαιστινιακά μέσα αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις με τανκς και drones περικυκλώνουν τώρα την περιοχή ενώ υπάρχουν και αναφορές για θύματα.

Το Al Mawasi μία μικρή αμμώδης έκταση την οποία οι IDF έχουν χαρακτηρίσει πολλές φορές «ασφαλή περιοχή»

17:39 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προτείνει οι Παλαιστίνιοι να στεγαστούν σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz, πρότεινε στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να στεγαστούν σε ένα τεχνητό νησί στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian και άλλα μέσα.

Ο Katz φαίνεται να παρουσίασε ένα βίντεο με την ιδέα αυτή στους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ως «εναλλακτική λύση στη λύση των δύο κρατών».

Τους είπε ότι το βίντεο αναφέρεται σε ένα σχέδιο που έγινε πριν από μερικά χρόνια όταν ήταν υπουργός Μεταφορών.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση στις Βρυξέλλες, αναφέρει ο Guardian, όπου οι εκπρόσωποι της ΕΕ συνεδρίαζουν στο πλαίσιο μιας αποστολής για να θέσουν τις βάσεις για ένα «ολοκληρωμένο ειρηνευτικό σχέδιο».

Άκουσαν επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

17:25 Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Γάζα έχουν διακοπεί τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η υπηρεσία ανέφερε ότι «η διακοπή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σώζουν ζωές, να καλούν τα σωστικά συνεργεία και συνεχίζει να εμποδίζει τις ανθρωπιστικές αποστολές».

17:18 «Αν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, θα φύγω από την κυβέρνηση», λέει ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ

Ανεβάζει τους τόνους η ακροδεξιά στο Ισραήλ όσο αυξάνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και από τους υπόλοιπους συμμάχους του Τελ Αβίβ στην κυβέρνηση με φόντο τις δηλώσεις Νετανιάχου με τις οποίες απέρριψε την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους σε αντίθεση με τη διατυπωμένη θέση των ΗΠΑ για «λύση δύο κρατών».

Μετά τον Σμότριχ που ζήτησε κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι «αν αποφασιστεί να σταματήσει ο πόλεμος, δεν θα είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης».

Σε κομματική συνάντηση στην Κνεσέτ, ο υπουργός είπε ότι παρόλο που «οι όμηροι είναι αδέρφια μας και έχουμε ηθική υποχρέωση να τους επαναπατρίσουμε, έχουμε επίσης την υποχρέωση απέναντι στα δέκα εκατομμύρια πολίτες του Ισραήλ να μην απαχθούν ή δολοφονηθούν».

«Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσουμε, να νικήσουμε μέχρι τέλους, ώστε να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Ben-Gvir.

Ο Ben-Gvir πρόσθεσε ότι η μεταφορά των φορολογικών πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή είναι λάθος, διότι δεν υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ ότι τα χρήματα δεν θα μεταφερθούν σε «τρομοκράτες» – «δεν υπάρχει αμερικανική υπογραφή [σε αυτό]».

Όταν ρωτήθηκε για τους όρους παραμονής του στην κυβέρνηση, ο Ben-Gvir είπε ότι η κόκκινη γραμμή του είναι ο τερματισμός του πολέμου, προσθέτοντας ότι «επηρεάζουμε σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της κυβέρνησης».

17:11 Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Νετανιάχου

Η πρόταση δυσπιστίας που τέθηκε σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Κνεσέτ τη Δευτέρα συγκέντρωσε 18 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά. Ωστόσο, η πρόταση δεν έλαβε την πλειοψηφία των 61 ψήφων που απαιτείται για την πτώση της κυβέρνησης.

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κνέσετ μποϊκοτάρισαν τη συζήτηση επί της πρότασης και απουσίαζαν από την ολομέλεια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Η πρόταση κατατέθηκε από το Εργατικό Κόμμα με αφορμή «την αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης να επιστρέψει τους 136 ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε μια εναλλακτική κυβέρνηση -όπως απαιτεί ο βασικός νόμος του Ισραήλ για την κυβέρνηση- της οποίας οι υπουργοί ήταν όλοι μέλη του Εργατικού Κόμματος.

16:56 Ολομέτωπη επίθεση των IDF στα νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα οι «ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις χτυπούν το νοσοκομείο Al – Khair δυτικά της Χαν Γιουνίς και έχουν συλλάβει τους υγειονομικούς».

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής του νοσοκομείου «Abu Yousef Al-Najjar», Marwan Al-Hams, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κόψει εντελώς τις επικοινωνίες με το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή λειτουργικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα ανέφερε ότι σαράντα σοροί έχουν θαφτεί μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ και ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα συνεχίζουν να σφυροκοπούν την περιοχή.

16:45 Πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου: «Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε πόλεμο με το Ισραήλ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του»

Ο σημαντικότερος ηγέτης των Δρούζων στο Λίβανο, Walid Jumblatt, δήλωσε ότι οι συνομιλίες τόσο με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah όσο και με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Nabih Berri, βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με το Ισραήλ.

Ο Jumblatt, επικεφαλής του σοσιαλιστικού-προοδευτικού κόμματος στο Λίβανο, έκανε αυτή τη δήλωση εν μέσω αυξανόμενου φόβου ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μπορεί να επεκταθούν – οι συνέπειες των οποίων θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

Ο Berri δήλωσε στην εφημερίδα Al Joumhouria ότι ο Λίβανος δεν πρέπει να συρθεί σε πόλεμο με το Ισραήλ «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, όπως το θέλει».

Πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι υπάρχουν προτάσεις που το Ισραήλ θέλει να προωθήσει σχετικά με τις συνοριακές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον του – όπως η αποχώρηση της Χεζμπολάχ στον ποταμό Λιτάνι – και ότι ο Λίβανος τις απέρριψε.

16:32 «Πρέπει να εντείνουμε τις επιχειρήσεις» λέει υπουργός του Ισραήλ «παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ»

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι «η πρόταση ότι είναι πλέον δυνατόν να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να επιστρέψουμε μετά από ένα ή δύο μήνες στη μάχη και την καταστροφή της Χαμάς είναι επιστημονική φαντασία, μια πλήρης εξαπάτηση».

«Έχουμε ήδη δει πού οδήγησε η ιδέα των πολιτικών και των στρατηγών… αυτό δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων, αλλά μόνο θα αυξήσει την όρεξη του [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ», δήλωσε ο Σμότριχ. «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ» από την επιστροφή των ομήρων και «και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό με όλη μας την καρδιά».

«Αντί να κάνουμε… απερίσκεπτες κινήσεις που θα μας κοστίσουν πολύ αίμα, πρέπει να συνεχίσουμε θαρραλέα παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων, να αυξήσουμε δραματικά την ένταση του πολέμου και να αυξήσουμε την πίεση με κάθε μέσο στη Χαμάς και τους υποστηρικτές της στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένου του να θέσουμε σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας για την αποστολή της επιστροφής όλων των ομήρων μας», δήλωσε ο Σμότριχ.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε πραγματικά να φέρουμε τους ομήρους πίσω και να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας εδώ ως κυρίαρχο και ασφαλές εβραϊκό κράτος», πρόσθεσε.

16:20 Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση θα καταθέσει το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ

Το ισραηλινό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να ρίξει την κυβέρνηση λόγω της αποτυχίας της «στην πολιτική και το καθήκον της να επιστρέψει τους ομήρους».

Οι ηγέτες του κυβερνητικό συνασπισμού ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτηση ή στην ψηφοφορία.

Το κόμμα Yesh Atid δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας λόγω της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, αλλά σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει προς το παρόν αυτό το βήμα.

Το κόμμα Ra’am ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς που διατίθενται στην αραβική κοινότητα, αλλά τελικά δεν υπέβαλε την πρόταση

16:03 Donnacha O Beachain: Η ΕΕ είναι παρατηρητής του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Donnacha O Beachain, καθηγητής στο Dublin City University, μίλησε στο Al Jazeera για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία όσων είπε:

  • Η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό παρατηρητής στον πόλεμο, λόγω της ανάγκης για ανωνυμία και συναίνεση πριν αναλάβει δράση.
  • Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το σχέδιό τους.
  • Φαίνεται ότι η συνάντηση είναι σχεδόν αυτοσκοπός λόγω των διαιρέσεων που υπάρχουν και το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών είναι η ανάγκη για μια λύση δύο κρατών μόλις οι μάχες υποχωρήσουν.
  • Ωστόσο, δεν μπορούν καν να ενωθούν γύρω από τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
  • Πρέπει να το συγκρίνετε αυτό με το πόσο ενωμένη ήταν η ΕΕ στην κινητοποίηση των κρατών κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό χαρακτηρίστηκε από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες ως γενοκτονία, αλλά είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί στο να χαρακτηρίσουν την επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα.

15:51 Νετανιάχου: Καμία πρόταση δεν έχει κάνει η Χαμάς

Με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και, μεταξύ άλλων, απάντησε στα δημοσιεύματα ότι μια εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων είναι στα σκαριά.

«Δεν υπάρχει καμία πραγματική πρόταση από τη Χαμάς. Το λέω αυτό όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ανακριβείς δηλώσεις που σίγουρα σας αγωνιούν», ανέφερε στις οικογένειες ο Νετανιάχου.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, επικεφαλής της πολιτικής μονάδας της Χαμάς, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε «όλες τις πρωτοβουλίες και προτάσεις, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της επίθεσης και στην πλήρη αποχώρηση της κατοχής από τη Γάζα».

15:40 Λίμπερμαν: Δεν είναι ώρα για εκλογές, να παραιτηθεί ο Νετανιάχου

Ο ηγέτης του ισραηλινού εθνικιστικού δεξιού Yisrael Beytenu, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απορρίπτει τη σχεδιαζόμενη πρόταση δυσπιστίας του Εργατικού Κόμματος κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι η χώρα «χρειάζεται ενότητα».

«Δεν είναι η ώρα για εβραϊκούς πολέμους. Είναι ανέφικτο  να διεξάγονται εκλογές σε καιρό πολέμου. Υπάρχουν ακόμα 200.000 έφεδροι ένστολοι, θα στήσουμε μια κάλπη στη Χαν Γιουνίς;», αναρωτιέται.

Αν η Δεξιά θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ο μόνος τρόπος είναι να ξεφορτωθεί τον πρωθυπουργό, «διαφορετικά δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν εκλογές. Η Δεξιά θα μπει στην αντιπολίτευση. Αν ο Νετανιάχου είχε έστω και λίγη συνείδηση και ήταν σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του, θα παραιτούνταν», προσθέτει.

15:29 IDF: 12.000 φορτηγά με ιατρική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, 12.000 φορτηγά με 1.052 τόνους ιατρικού εξοπλισμού έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF αναφέρουν ότι έχουν διευκολύνει την παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων πολιομυελίτιδας, φυματίωσης, ροταϊού και MMR.

Τονίζουν επίσης οι ασθενείς έλαβαν ιατρική φροντίδα στα διάφορα νοσοκομεία πεδίου της Γάζας, καθώς και σε δύο πλωτά νοσοκομεία που βρίσκονται σε ένα γαλλικό και ένα ιταλικό πλοίο.

Παράλληλα, οι IDF σημειώνουν ότι έχουν συντονίσει με την Αίγυπτο την εκκένωση εκατοντάδων τραυματισμένων Παλαιστινίων από τη Γάζα, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Αίγυπτο για θεραπεία.

«Σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα, οι IDF συνεχίζουν να διευκολύνουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας για τους πολίτες της Γάζας», καταλήγουν.

15:17 «Όταν ο πατέρας μου ήταν ζωντανός» – Συγκλονίζουν τα παιδιά της Γάζας

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας αφηγούνται τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τους πατέρες τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς.

«Όταν ο πατέρας μου ήταν ζωντανός, συνήθιζα να κοιμάμαι στην αγκαλιά του. Λυπάμαι για όλους εκείνους που σκοτώθηκαν», δηλώνει ο Abdel Shafee Hussein, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου ενώ έτρωγε με την οικογένειά του.

Η Kenza Ihsan αναφέρει ότι έχασε τον πατέρα της καθώς προσπαθούσε να βρει αλεύρι. «Είμαστε τέσσερις άνθρωποι, η μητέρα μου και τρία παιδιά. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Δεν υπάρχει φαγητό ή νερό. Απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος και δεν θέλουμε τίποτα άλλο».

Ένα άλλο παιδί, ο Karam Hussein περιγράφει ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε όταν πήγε να βρει φαγητό και ένα χαλί επειδή έκανε πολύ κρύο. «Ο θείος μου και ο γιος του πήγαν να τον αναζητήσουν και σκοτώθηκαν και εκείνοι. Την επόμενη  μέρα, φέραμε το πτώμα του πατέρα μου από το σημείο του βομβαρδισμού. Δεν μπορούσαμε να τον θάψουμε στο νεκροταφείο, οπότε τον θάψαμε στο σχολείο, όπως και 13 άλλους».

15:08 Συλλήψεις για τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Η αστυνομία συνέλαβε δύο κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που φέρεται να υποστηρίζουν τον ISIS και να σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια σύλληψη αυτόν τον μήνα. Οι συλληφθέντες, ηλικίας 19 και 20 ετών, αγόρασαν χημικά υλικά για να κατασκευάσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, σημειώνουν η αστυνομία του Ισραήλ και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου στα σπίτια τους στο Ras al-Amud.

Ισλαμική σημαία που βρέθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψη δύο ανδρών

14:53 Διαμαρτυρία εφέδρων ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία – Ερευνoύν το περιστατικό οι IDF

Οι ισραηλινές δυνάμεις καταδικάζουν τη διαμαρτυρία ομάδας εφέδρων, οι οποίοι τοποθέτησαν πινακίδα στα τεθωρακισμένα οχήματά τους κατά την απελευθέρωσή τους από τη Γάζα.

Οι στρατιώτες καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση στον πόλεμο.

Οι ίδιοι απεικονίστηκαν, καθώς οδηγούσαν για να παραδώσουν τον εξοπλισμό τους, με πινακίδες που έγραφαν «Κι εμείς απελευθερωθήκαμε χωρίς απόφαση», μια προφανής αναφορά στο γεγονός ότι ο στρατός έχει υποβαθμίσει τον πόλεμο.

«Τις τελευταίες ώρες έχουν εμφανιστεί εικόνες με έφεδρους στρατιώτες να διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, χρησιμοποιώντας οχήματα των IDF. Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν τις εντολές και δεν έχουν θέση στις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε εκπρόσωπος των IDF και πρόσθεσε ότι διερευνάται η πράξη.

Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πίσω από τις πινακίδες βρισκόταν μια ομάδα ακτιβιστών της δεξιάς, οι οποίοι διεξήγαγαν πρόσφατα εκστρατεία λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «ήταν καλός για τους Άραβες».

14:45 Παιδί τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή κοντά στη Ραμάλα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ένα 9χρονο παιδί τραυματίστηκε, όταν χτυπήθηκε από σφαίρες καουτσούκ κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Κομπάρ, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, αναφέρει ότι ισραηλινά οχήματα εισέβαλαν στην Κομπάρ, έκαναν έφοδο σε φαρμακείο και συνέλαβαν αρκετούς ανθρώπους πριν τους ανακρίνουν.

14:37 Για «φρικτά εγκλήματα» στη Χαν Γιουνίς μιλά η Χαμάς

Τουλάχιστον 40 σοροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νασέρ, μετά από χτύπημα στη Χαν Γιουνίς. Σε βίντεο που δημοσίευσε το περιοδικό Meem, οι άνθρωποι διακρίνονται να σκάβουν τάφους μέσα στο ιατρικό συγκρότημα λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων,καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο Dr Ashraf al-Qedra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν «φρικτά εγκλήματα δυτικά της Χαν Γιουνίς».

«Δεκάδες νεκροί και τραυματίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα στοχοποιημένα σημεία και στους δρόμους. Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει την κίνηση των ασθενοφόρων για την ανάσυρση των μαρτύρων και των τραυματιών δυτικά της Χαν Γιουνίς», συμπλήρωσε.

14:28 Συγγενείς ομήρων μπήκαν στην Κνεσέτ εν ώρα συνεδρίασης απαιτώντας άμεση λύση

Ομάδα συγγενών Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εισέβαλε σήμερα στην Κνεσέτ, την ώρα που συνεδρίαζε κοινοβουλευτική επιτροπή, ζητώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για να απελευθερωθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η κινητοποίηση των περίπου 20 ανθρώπων αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης των Ισραηλινών, καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς εισήλθε στον τέταρτο μήνα.

Μία γυναίκα κρατούσε φωτογραφίες τριών μελών της οικογένειάς της που είναι μεταξύ των περισσότερων από 250 ανθρώπων που κατέληξαν όμηροι στα χέρια της Χαμάς κατά την εισβολή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από αυτούς περίπου 130 παραμένουν στη Γάζα, ενώ άλλοι περίπου 110 αφέθηκαν ελεύθεροι τον Νοέμβριο στη διάρκεια της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Θα ήθελα έστω και ένας να επιστρέψει ζωντανός, ένας από τους τρεις!», φώναξε η γυναίκα, αφού εισέβαλε στον χώρο όπου συνεδρίαζε η επιτροπή Οικονομικών της Κνεσέτ.

Άλλοι διαδηλωτές, φορώντας μαύρα μπλουζάκια, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Δεν θα κάθεστε εδώ, ενώ εκείνοι πεθαίνουν εκεί».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:19 Στο στόχαστρο των IDF 30.000 εκτοπισμένοι σε 5 καταφύγια

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς αναφέρει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τα καταφύγια του Πανεπιστημίου Αλ-Άκσα, του University College, του σχολείου Khalidiya, του σχολείου Al-Mawasi και της Χαν Γιουνίς, όπου βρίσκονται 30.000 εκτοπισμένοι.

«Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν ασφαλή κέντρα και κάλεσαν τους πολίτες να καταφύγουν σε αυτά. Στη συνέχεια διέπραξαν μια σφαγή, που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός γενοκτονικού πολέμου που εξαπέλυσε η κατοχή εναντίον αμάχων, παιδιών και γυναικών, στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Telegram.

Εκτός από το Ισραήλ, η ευθύνη για «αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα» βαρύνει τη διεθνή κοινότητα, την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσωπικά.

«Είναι αυτοί που έδωσαν στην κατοχή το πράσινο φως για να διαπράξει αυτές τις σφαγές και αρνήθηκαν επίσης να σταματήσουν αυτόν τον κτηνώδη πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας».

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς

14:10 Νέο «χτύπημα» του Ισραήλ στον Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σειρά επιδρομών στις πόλεις Taybeh, Marwahin, Shihin και Tair Harfa, στον νότιο Λίβανο.

Μάλιστα, το πυροβολικό έριξε εμπρηστικά βλήματα στις Kafr Kila και Al-Adisa, ενώ βλήματα εκτοξεύθηκαν και προς μια στρατιωτική τοποθεσία στην Άνω Γαλιλαία.

14:02 Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα στο Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 100 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στο Χαν Γιουνίς από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ αλ-Κίντρα.

«Πιστεύουμε ότι πολλά θύματα είναι παγιδευμένα κάτω από τα χαλάσματα και σε περιοχές όπου οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν και όπου οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να φτάσουν», δήλωσε  στο Reuters, ο αλ-Κίντρα.

13:51 Κατζ: Επείγει η απελευθέρωση των ομήρων

Πριν από τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συζητήσει δύο θέματα – «να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας» και να επιτύχει την υποστήριξη στο Ισραήλ «για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς«.

Ο Katz κρατώντας φωτογραφίες ομήρων πρόσθεσε ότι «Είναι επείγον, είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε πολύ σύντομα και να τους φέρουμε πίσω«.

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για την πιθανότητα λύσης δύο κρατών.

13:44 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στο Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κάλεσε να μεταφραστεί η διεθνής συναίνεση για την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης σε πρακτικά βήματα.

Προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα, να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, την αποικιοκρατία, την κατοχή και την απόρριψη της ειρήνης, αναφέρει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

13:34 Ο ιρανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Πακιστάν

Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τη χώρα, σηματοδοτώντας προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των σχέσεων αφού οι δύο γειτονικές χώρες αντάλλαξαν την περασμένη εβδομάδα πυραυλικά πλήγματα εναντίον στόχων μαχητών, όπως ανέφεραν.

Οι πρεσβευτές των δύο χωρών κλήθηκαν επίσης να έχουν επιστρέψει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου στις θέσεις τους, ανέφερε σε δήλωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και δεν επέτρεψε στον ομόλογό του να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ, ενώ ακύρωσε επίσης όλα τα υψηλού επιπέδου διπλωματικά και εμπορικά ραντεβού.

«Με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν θα πραγματοποιήσει στις 29 Ιανουαρίου 2024 επίσκεψη στο Πακιστάν», αναφέρεται στη δήλωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πλήγματα ήταν οι σοβαρότερες διασυνοριακές επιθέσεις των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο χωρών και έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή μετά το ξέσπασμα, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε πως έπληξε βάσεις του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Βελούχων και του Απελευθερωτικού Στρατού των Βελούχων, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως οι πύραυλοί της έπληξαν μαχητές της οργάνωσης Τζαΐς αλ Αντλ (JAA).

Οι μαχητικές οργανώσεις επιχειρούν σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει τη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) και τη νοτιοανατολικη ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν. Και στις δύο αυτές πλούσιες σε μεταλλεύματα και σε μεγάλο βαθμό υπανάπτυκτες επαρχίες επικρατεί αναταραχή.

13:26 «Δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι σε περιοχές του Χαν Γιουνίς »

Υγειονομικοί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο Νάσερ (το μοναδικό στο οποίο υπάρχει πρόσβαση), στη διάρκεια της νύκτας, ενώ αναμένουν περισσότερα αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους εμποδίζουν τους διασώστες να φτάσουν στους τραυματίες.

«Η κατοχή εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας πρωτοφανή επίθεση από αέρος και ξηράς εναντίον της Χαν Γιούνις. Άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κοντά στη Μαουάσι, άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο αλ Άμαλ, στο πανεπιστήμιο αλ Άκσα. Άνθρωποι μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες με κάρα που σέρνουν γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός από το νοσοκομείο Νάσερ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κίντρα, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι στις περιοχές που στοχοθετούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

«Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει τα ασθενοφόρα να κινηθούν για να συλλέξουν τα πτώματα των μαρτύρων και τους τραυματίες από τη δυτική Χαν Γιούνις», κατήγγειλε.

13:13 Ερυθρά Ημισέληνος: Ανησυχούμε για την ασφάλεια της ομάδας μας στο Αλ Αμάλ

Ο Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο οργανισμός είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την ασφάλεια της ομάδας του στο νοσοκομείο al-Amal και σε άλλες εγκαταστάσεις στη νότια Γάζα.

Είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X:

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια της ομάδας μας στο νοσοκομείο al-Amal και στην έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και για το ιατρικό κέντρο έκτακτης ανάγκης στο Khan Younis.

Η συνολική περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία . . . από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Όλοι είναι παγιδευμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις μας. Κανείς δεν μπορεί να βγει έξω. Κανείς δεν μπορεί καν να μπει».

12:55 Συνάντηση Νετανιάχου με οικογένειες ομήρων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται τώρα με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η δημόσια πίεση αυξάνεται γρήγορα, με τα μέλη της οικογένειας και τους διαδηλωτές να εισβάλλουν επίσης στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών της Κνεσέτ για να απαιτήσουν μέτρα. Πολλαπλά βίντεο από το εσωτερικό της συνάντησης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε έναν αγώνα με φωνές μεταξύ νομοθετών και διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ.

«Δεν θα κάθεστε εδώ όσο είναι εκεί, σηκωθείτε από τις καρέκλες σας», είπε ένα μέλος της οικογένειας.

Ένας άλλος επέκρινε τους βουλευτές επειδή δεν διέλυσαν την Κνεσέτ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της κυβέρνησης να φέρει πίσω τους ομήρους.

12:44  Άρματα μάχης των IDF απέκλεισαν 2 νοσοκομεία

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα στις πύλες δύο νοσοκομείων στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε αυτά, καθώς συνεχίζονται οι ευρείες επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Κάτοικοι της Χαν Γιούνις δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός της πόλης από αέρος, ξηράς και θάλασσας είναι ο πιο σφοδρός που έχει σημειωθεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης κινούνται από το ανατολικό προς το δυτικό τμήμα της πόλης, μεταδίδει το Reuters.

Βίντεο δείχνουν ανθρώπους να περιπλανώνται σε μια πόλη- φάντασμα, γεμάτη σκηνές και μπουγάδες να κυματίζουν πάνω σε σκοινιά, ενώ στο βάθος ακούγονται πυροβολισμοί και στήλες καπνού υψώνονται στον ουρανό σε διάφορες περιοχές.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε ότι δεν έχει πλέον επαφή με τους εργαζόμενούς της στο νοσοκομείο αλ Άμαλ της Χαν Γιούνις, την κεντρική βάση της οργάνωσης, έξω από το οποίο είναι σταθμευμένα ισραηλινά τανκς.

Πιο δυτικά τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία αλ Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το νοσοκομείο αλ Άκσα που βρίσκεται εκεί κοντά και το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.

Στο νοσοκομείο Νάασερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει πρόσβαση και το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου γεμάτη με τραυματίες, οι οποίοι δέχονταν περίθαλψη στο πάτωμα και τους διαδρόμους.

12:36 Σαουδική Αραβία: Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσει με το Ισραήλ, αν δεν υπάρξει σχέδιο για παλαιστινιακό κράτος

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ή να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας χωρίς ένα ρεαλιστικό σχέδιο για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Σε συνέντευξη στο CNN, ο παρουσιαστής ρώτησε: «Λέτε απερίφραστα ότι αν δεν υπάρξει μια αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος, δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ;»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε όφελος, οπότε ναι», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν. Όταν ρωτήθηκε αν η Σαουδική Αραβία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση στη Γάζα, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ έδωσε παρόμοια απάντηση.

«Εφόσον είμαστε σε θέση να βρούμε μια οδό προς μια λύση, μια λύση, μια οδό που σημαίνει ότι δεν θα είμαστε πάλι εδώ σε ένα ή δύο χρόνια, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε. Αλλά αν απλά επαναφέρουμε το status quo πριν από τις 7 Οκτωβρίου – με τρόπο που να μας προετοιμάζει για έναν ακόμη γύρο, όπως έχουμε δει στο παρελθόν – δεν μας ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση».

12:24 Μωρό ανάμεσα στους νεκρούς στο Χαν Γιουνίς

Αρκετά παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, είναι ανάμεσα στους 40 νεκρούς από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

12:15 Ιορδανός ΥΠΕΞ: Η αντίθεση του Νετανιάχου στη λύση των δύο κρατών θα καταδικάσει την περιοχή σε περισσότερους πολέμους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι η αντίθεση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη λύση των δύο κρατών θα καταδικάσει τη Μέση Ανατολή σε περαιτέρω πολέμους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Όλος ο κόσμος λέει ότι η μόνη διέξοδος από τα σημερινά δεινά είναι η λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο Safadi. «Η αντίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης σε αυτή [τη λύση] αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα»

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Safadi πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος δεν θα φέρει ασφάλεια ή ειρήνη στο Ισραήλ. Όσο τους αρνούνται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι εγγυημένη».

12:08 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 25.295, λέει το υπουργείο Υγείας

Συνολικά 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63. 000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 190 νεκρούς και 340 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, δήλωσε το υπουργείο, και χιλιάδες ακόμη πτώματα ήταν πιθανό να παραμείνουν ακαταμέτρητα κάτω από τα χαλάσματα σε όλη τη Γάζα.

11:56 Al Jazeera: Αύξηση των αποβολών στη νότια Ράφα υπό «βάναυσες» συνθήκες πολέμου

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι οι αποβολές αυξάνονται στη νότια Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εν μέσω των σκληρών συνθηκών πολέμου.

Το πρακτορείο αναφέρει:

  • Περίπου 50. 000 έγκυες γυναίκες σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη νότια πόλη Ράφα υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, απειλώντας τα αγέννητα μωρά τους μαζί με τη δική τους υγεία.
  • Ο δρ Χάιντερ Αμπού Σουνίμα, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου γυναικών και μαιευτικής Tal al-Sultan στη Ράφα, λέει ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός αποβολών λόγω των δύσκολων συνθηκών του πολέμου.
  • Τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι κατέγραψε εκατοντάδες αποβολές και πρόωρες γεννήσεις ως αποτέλεσμα του «πανικού και της αναγκαστικής φυγής κάτω από τους βάναυσους βομβαρδισμούς στη Γάζα».

11:44 Αντικυβερνητική διαδήλωση μπροστά από την Κνεσέτ στο Ισραήλ

Δεκάδες άνθρωποι αποκλείουν την είσοδο της Κνεσέτ στο Ισραήλ, ζητώντας «εκλογές τώρα» . Οι αστυνομικοί τους απομακρύνουν από την περιοχή με τη χρήση βίας, μεταδίδει η Haaretz.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τους Times of Israel, αποκαλούσαν την αστυνομία «εγκληματίες» που «κατέστρεψαν τη χώρα», καθώς σπρώχνονταν να επιστρέψουν πίσω από τα οδοφράγματα.

Εικόνα από Times of Israel

11:32 ΥΠΕΞ Βελγίου: Ζητούμε άμεση εκεχειρία

Την άμεση εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και την απελευθέρωση των ομήρων ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Η Χάτζα Λαχμπίμπ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι «η Γάζα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος πείνας, επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει».

«Το μήνυμα εκ μέρους της βελγικής προεδρίας είναι ξεκάθαρο: Ζητούμε άμεση εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», υπογράμμισε.

11:24  Στους 40 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο Χαν Γιουνίς

Ιατρικές πηγές στη Γάζα, αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα στο Χαν Γιουνίς, αυξήθηκε σε 40.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός χτυπάει κοντά σε ένα σχολείο όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι και εξακολουθούν να υπάρχουν ανταλλαγές πυρών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τις ιατρικές ομάδες της σε όλη την πόλη και αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να φτάσει στις πληγείσες περιοχές, καταγγέλλοντας ότι οι IDF πολιορκούν το κέντρο με τα ασθενοφόρα της, στοχεύοντας όποιον πλησιάσει.

11:17 Μπέρμποκ: Άμεση ανθρωπιστική παύση στη Γάζα

Η λύση των δύο κρατών – ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ– θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και είναι «η μόνη λύση» στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Όλοι όσοι λένε ότι δεν επιθυμούν να ακούνε για αυτή τη λύση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία εναλλακτική», πρόσθεσε η Μπέρμποκ ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχονται σήμερα χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.

11:07  Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα μετά την μεγάλη επίθεση σε βάση τους στο Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι θα απαντήσουν μετά από επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο σε βάση που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jon Finer δήλωσε στο ABC News ότι η χρήση βαλλιστικών πυραύλων «αποτελεί πραγματική απειλή».

«Θα αντιδράσουμε. . . για να δημιουργήσουμε αποτρεπτικό παράγοντα σε αυτές τις καταστάσεις και να καταστήσουμε υπεύθυνες αυτές τις ομάδες που συνεχίζουν να μας επιτίθενται», δήλωσε ο Φάινερ.

«Πολλαπλοί βαλλιστικοί πύραυλοι και ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ αργά το Σάββατο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι προηγούμενες επιθέσεις χρησιμοποιούσαν λιγότερο ισχυρά πυρομαχικά. «Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε ο Finer.

10:47 Τουλάχιστον 20 νεκροί σε επίθεση των IDF κοντά σε σχολείο στο Χαν Γιουνίς

Ιατρικές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό στρατιωτικό πλήγμα στο δυτικό Χαν Γιουνίς,  μεταδίδει η Haaetz.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο ισραηλινός στρατός χτυπάει κοντά σε ένα σχολείο όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι και εξακολουθούν να υπάρχουν ανταλλαγές πυρών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τις ιατρικές ομάδες της σε όλη την πόλη και αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να φτάσει στις πληγείσες περιοχές, καταγγέλλοντας ότι οι IDF πολιορκούν το κέντρο με τα ασθενοφόρα της, στοχεύοντας όποιον πλησιάσει.

 10:43 Τα νεότερα για την «έκρηξη» στην Τεχεράνη

Το Ιράν λέει ότι δεν έγινε έκρηξη στην περιοχή Σεμνάν, ανατολικά της Τεχεράνης, όπως μεταδόθηκε νωρίτερα από τοπικά μέσα και αναμεταδόθηκε από το Reuters (Δείτε στο live μας στις 08:48).

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι ο ισχυρός θόρυβος, που ακούστηκε οφείλεται σε αεροπλάνο τζετ, που έσπασε το φράγμα του ήχου. Δεν διευκρινίζεται αν επρόκειτο για ιρανικό αεροσκάφος. «Η διερεύνηση των συνθηκών αποκάλυψε ότι δεν υπήρξε έκρηξη και δεν υπήρχε καπνός στην περιοχή», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

10:35  Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις ανατινάζουν ολόκληρες γειτονιές στο Χαν Γιουνίς

Μεγάλο μέρος του Χαν Γιουνίς έχει ήδη υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αλλά οι ισραηλινοί στρατιώτες στο έδαφος ανατινάζουν επίσης κτίρια.

«Τα στρατεύματα συνεχίζουν να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους κοροϊδεύοντας τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους εν μέσω της καταστροφής, με το τελευταίο βίντεο να προέρχεται από έναν στρατιώτη που δείχνει με υπερηφάνεια πώς ο στρατός κατέστρεψε 40 κτίρια κατοικιών ταυτόχρονα», όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Σε αναρτήσεις, ο Ισραηλινός στρατιώτης Itamar Bello δείχνει από πολλές οπτικές γωνίες την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε τα κτίρια. Έβγαλε επίσης μια φωτογραφία του με δεκάδες νάρκες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατεδάφιση.

10:27 Πλοία διασχίζουν με ασφάλεια την Ερυθρά Θάλασσα αφού αποκηρύξουν τους δεσμούς με το Ισραήλ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 64 πλοία διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα «με ασφάλεια», αφού ύψωσαν το πανό «Δεν έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ».

Αυτό έγινε γνωστό σε ανάρτηση ενός μέλους του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της ομάδας, Μοχάμεντ Αλί Αλ Χούθι, στην πλατφόρμα X, υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ των Χούθι από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας από την άλλη.

Ο Αλ Χούθι είπε: «Η απλούστερη λύση που επιτρέπει στα πλοία να περνούν με ασφάλεια ενώ διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα είναι να βάλουν τη φράση: «Δεν έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ» στην αυτόματη πινακίδα αναγνώρισής τους».

Πρόσθεσε, ότι «αυτή η λύση έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, καθώς 64 πλοία έχουν διασχίσει τη θάλασσα με ασφάλεια», από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της ομάδας εναντίον ισραηλινών πλοίων τον περασμένο Νοέμβριο.

t>

«Η Βρετανία και η Αμερική, με τα απερίσκεπτα βήματά τους και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δημοκρατία της Υεμένης, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ζημιά στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Αυτό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής έχει αποδείξει την αποτυχία των επιχειρήσεων τους και έχει επίσης αποδείξει ότι στρατιωτικοποιώντας την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα και εμποδίζοντας τη διέλευση εμπορικών πλοίων, επιτίθενται στη διεθνή ναυσιπλοΐα» κατέληξε.

10:15 IDF: Εντοπίστηκαν τρεις ρουκέτες από τον Λίβανο, η μία έπληξε εργοστάσιο στην περιοχή

Μετά τις σειρήνες ρουκετών που ενεργοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο βόρειο ισραηλινό χωριό Shomera, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι έγιναν τρεις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο.

Δύο από τις ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές και μία έπληξε ένα εργοστάσιο στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF.

10:07 Ο Γάλλος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι ελπίζει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους βίαιους ισραηλινούς εποίκους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα επιβάλει κυρώσεις στους ισραηλινούς εποίκους που διαπράττουν πράξεις βίας κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

09:58 Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη κατά την προσέλευση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας, και να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Η, δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:51  Χαμάς: Καμία πιθανότητα απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς τερματισμό των επιθέσεων

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι λέει ότι η άρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την επιστροφή των [ισραηλινών] αιχμαλώτων».

Η Χαμάς απαιτεί μόνιμη διακοπή των βομβαρδισμών, την απόσυρση των χερσαίων στρατευμάτων από τη Γάζα και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα 136 ομήρους.

Ο Νετανιάχου τα έχει απορρίψει όλα αυτά. «Αν το δεχτούμε αυτό, οι στρατιώτες μας έπεσαν μάταια», είπε.

09:42 Ερυθρά Ημισέληνος: Υπό πολιορκία το κέντρο ασθενοφόρων

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) καταγγέλλει ότι τα ασθενοφόρα του οργανισμού δεν μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις «πολιορκούν» το κέντρο ασθενοφόρων της PRCS και «στοχεύουν οποιονδήποτε επιχειρεί να κινηθεί στην περιοχή».

Η PRCS δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι ισραηλινά άρματα μάχης πλησίαζαν το νοσοκομείο της πόλης al-Amal στο Khan Younis και ότι είχε χάσει κάθε επαφή με την ομάδα της στην περιοχή λόγω της επίθεσης στο έδαφος.

09:37 Η επιχειρησιακή αναφορά των IDF

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέστρεψε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς που περιλάμβανε ένα χώρο παραγωγής όπλων σε «μια αυλή» στην κεντρική Γάζα, καθώς και έναν φορτωμένο εκτοξευτή ρουκετών σε έναν κοντινό ελαιώνα.

Οι IDF, ανέφεραν επίσης, ότι, ενώ επιχειρούσαν στην περιοχή Al-Maghazi, οι δυνάμεις τους κατεύθυναν  ένα αεροσκάφος για να σκοτώσουν «έναν αριθμό μαχητών που είχαν εκτοξεύσει μια χειροβομβίδα με ρουκέτα προς ένα ισραηλινό άρμα μάχης».

Τα ισραηλινά στρατεύματα έβαλαν επίσης στο στόχαστρο «τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς που βρίσκονται κοντά και μέσα σε πολιτικά κτίρια στην περιοχή».

Οι ισχυρισμοί δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

09:28 Μπορέλ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τη Χαμάς είναι λάθος».

«Από εδώ και στο εξής δεν θα μιλάω για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά θέλω μια διαδικασία επίλυσης με δύο κράτη», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:20 Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ ζητά λύση δύο κρατών

Απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρεσβευτής της Κίνας στον Οργανισμός, ο Zhang Jun ζήτησε «συγκεκριμένα βήματα» προς μια λύση δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Τον Δεκέμβριο, ο ίδιος είπε «αρκετά πια» όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα προς τα έθνη που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Τα σχόλιά του έγιναν αφού το Πεκίνο χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός «απογοητευτική και λυπηρή».

09:13  Συλλήψεις ισραηλινών στρατιωτών για εμπόριο αδειών εισόδου στο Ισραήλ

Η ισραηλινή αστυνομία, ανακοίνωσε τη σύλληψη 14 υπόπτων, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και εν ενεργεία στρατιώτες, οι οποίοθ ως ύποπτοι για εμπόριο αδειών εισόδου με Παλαιστίνιους, μεταδίδει η Haaretz.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κύριος ύποπτος στην υπόθεση, ένας 53χρονος κάτοικος του Sachnin, βασιζόταν στο γιο του, ο οποίος υπηρετούσε τακτικά στο συνοριακό πέρασμα Sha’ar Efraim κοντά στο Tul Karem, για να εκδίδει άδειες εισόδου για γεωργικές εργασίες με αντάλλαγμα την πληρωμή χιλιάδων σέκελ.

Η μυστική έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία κατά το τελευταίο έτος αποκαλύπτει ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο μεσαζόντων για να εντοπίζει τους πελάτες του. Μετά τη σύλληψή τους, οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί για ανάκριση με την κατηγορία της δωροδοκίας, της διαφθοράς στο δημόσιο, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εκβίασης με απειλές. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ύποπτοι θα προσαχθούν αργότερα σήμερα στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για ακρόαση σχετικά με την παράταση της κράτησής τους.

09:01 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι έχασε επαφή με την ομάδα της στο Χαν Γιουνίς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι τα ισραηλινά τανκς πλησιάζουν το νοσοκομείο El Amal City στο Khan Younis και ότι έχασε κάθε επαφή με την ομάδα της στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για αναστολή, το Ισραήλ συνεχίζει να περικυκλώνει και να βομβαρδίζει τις υποδομές υγείας της Γάζας. Το ιατρικό συγκρότημα Nasser στο Khan Younis στη νότια Γάζα έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

08:48 Αναφορές για ισχυρή έκρηξη στο Ιράν

Μεγάλη έκρηξη ακούστηκε σε βιομηχανική πόλη στην επαρχία Σεμνάν του Ιράν, μεταδίδει το Reuters σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, επικαλούμενο ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Πυροσβεστικές δυνάμεις αποστέλλονται στο σημείο.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, όταν γίνουν γνωστές.

08:46  Ο Gallant ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ πλησιάζει τους ομήρους στη νότια Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant δήλωσε στους εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι ο στρατός πλησιάζει στην απελευθέρωσή τους μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Οι επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνίς βρίσκονται σε υψηλό σημείο, και υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι φτάνοντας στις πιο ευαίσθητες για τη Χαμάς τοποθεσίες πλησιάζουμε τους δύο στόχους του πολέμου», δήλωσε ο Gallant σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Οι δύο στόχοι στους οποίους αναφέρθηκε είναι η «καταστροφή» της Χαμάς και η απελευθέρωση περίπου 130 αιχμαλώτων που πιστεύεται ότι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα τούνελ – κρησφύγετο της Χαμάς στην πόλη Χαν Γιουνίς, το οποίο φέρεται να περιείχε το DNA ομήρων που κρατούνταν προηγουμένως εκεί.

08:36 Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Προτεραιότητα η προώθηση άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας

Ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας  Micheal Martin, πρόκειται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπου δήλωσε ότι θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ «για να ασκηθεί ισχυρότερη πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει» τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Γάζα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται να επαναλάβει τη «βαθιά ανησυχία» της Ιρλανδίας για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα παλαιστινιακά εδάφη και να παροτρύνει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός:

«Κατά την άποψή μας, η προτεραιότητα παραμένει η προώθηση μιας άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, η επείγουσα και αποτελεσματική ανθρωπιστική πρόσβαση καθώς και η προστασία των αμάχων.

Η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό.

Θα τονίσω επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης των κυρώσεων της ΕΕ κατά των βίαιων εποίκων».

08:25 Οι κάτοικοι της Γάζας εκλιπαρούν για παγκόσμια βοήθεια εν επισιτιστικής κρίσης

Αντιμέτωποι με την πείνα είναι οι κάτοικοι της Γάζας που εκλιπαρούν για παγκόσμια βοήθεια.

Στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, οι άνθρωποι περιμένουν επί ώρες για κομμάτια κατεψυγμένου κοτόπουλου για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις πόλεις στο κέντρο και στο βορρά της Γάζας – όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις κατεστραμμένες γειτονιές τους – με τα περισσότερα καταστήματα να είναι άδεια, εκτός από μερικές κονσέρβες τροφίμων που κοστίζουν μια περιουσία για τον μέσο Παλαιστίνιο.

Οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις λένε ότι η ποσότητα των τροφίμων που διατίθενται στον πολιορκημένο θύλακα είναι λιγότερο από το 10 τοις εκατό αυτού που χρειάζεται για να τραφεί ο απελπισμένος πληθυσμός του.

08:13 Οι IDF επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη  Χαν Γιουνίς

Οι IDF ξεκίνησαν επιχειρήσεις στα νότια και δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, περιοχές που μέχρι τώρα είχαν δει ελάχιστες μάχες.

Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν αναφορές από την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Λωρίδας, για έντονες επιθέσεις των IDF από αέρος και εδάφους, ακολουθούμενες από τη μετακίνηση δυνάμεων προς τα νότια και δυτικά προάστια του Khan Yunis.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα το βράδυ της Κυριακής ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «συμμετέχουν σε μια δυναμική επιχείρηση στην περιοχή Khan Yunis και θα επεκταθεί»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καπνός από βλήματα αρμάτων μάχης, πυροβολικό και αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας θα συνεχίσει να καλύπτει τον ουρανό πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, με κυριότερους από αυτούς την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα»

08:01 NYT: Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος θα φτάσει στην Αίγυπτο, για να επιδιώξει συμφωνία για τους ομήρους

Ο συντονιστής του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο και να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου Abbas Kamel.

Οι δύο τους θα συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την παύση των συγκρούσεων.

Ο McGurk θα μεταβεί επίσης στη Ντόχα του Κατάρ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani.

Ο Brett Mcgurk/ Εικόνα από Haaretz

07:52 Τουλάχιστον 10 νεκροί τη νύχτα στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, βομβαρδισμών και πυροβολισμών στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

07:43 «Το Ισραήλ σκότωσε 94 καθηγητές στον πόλεμο κατά της Γάζας»

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 94 καθηγητές πανεπιστημίου, εκατοντάδες δασκάλους και χιλιάδες φοιτητές κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, ανέφερε μια ομάδα δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο ακαδημαϊκούς και διανοούμενους «με σκόπιμες και συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές» στα σπίτια τους χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ακαδημαϊκοί που στοχοποιήθηκαν σπούδασαν και δίδαξαν σε διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους και πολλές από τις ιδέες τους αποτέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους της ακαδημαϊκής έρευνας στα πανεπιστήμια της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε η ομάδα με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.

07:32 Με συγγενείς ομήρων θα συναντηθεί ο Γάλλος υπουργός Αμυνας που βρίσκεται στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνού, που βρίσκεται στο Ισραήλ, θα συναντηθεί σήμερα με συγγενείς ομήρων, προτού διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Χθες βράδυ, συγγενείς ομήρων και συμπαθούντες συγκεντρώθηκαν κοντά στην επίσημη κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να συναφθεί συμφωνία ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

«Ακούμε να μιλάνε για μια (σ.σ. πρόταση) των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Απαιτούμε η κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βόλευε το Ισραήλ», είπε ο Γκιλάντ Κόρενμπλουμ, ο γιος του οποίου είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ως πολίτες, έχουμε όλοι συμβόλαιο με τη χώρα. Υπηρετούμε τη χώρα, πληρώνουμε τους φόρους μας, στέλνουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν τη χώρα. Σε αντάλλαγμα για αυτή την υπηρεσία και για τους φόρους μας, περιμένουμε από την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλειά μας», πλειοδότησε ο Τζον Πόλιν, πατέρας άλλου ομήρου.

«Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μας εγκατέλειψαν τελείως (…) Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο της, να προτείνει συμφωνία, να την εφαρμόσει και να φέρει ζωντανούς πίσω τους ομήρους που απομένουν», πρόσθεσε.

07:22 Νέα αιματηρά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέα αιματηρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον τομέα της Χαν Γιούνις, όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα σε μονάδες του και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Παράλληλα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας μέσα στη νύχτα.

07:10  Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν και τα σχέδια για μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα και τα σχέδια για μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ «για την ασφάλεια της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχεται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι», σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν εντολή για συμμετοχή στις αμερικανικές επιθέσεις κατά θέσεων των Χούτι στην Υεμένη, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων dpa πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:01 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών κοντά στη Χεβρώνα

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομών στον καταυλισμό Al-Fawwar και στην πόλη Sa’ir κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα κατά τη διάρκεια της εισβολής στον καταυλισμό Shuafat, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στις ακόλουθες τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη:

  • Ένας άνδρας πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Kafr Ain, βορειοδυτικά της Ραμάλα
  • Στην πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας
  • Στην πόλη Beitunia, δυτικά της Ραμάλα
  • Στις πόλεις Al-Mazraa Al-Sharqiya, Silwad, Deir Jarir και Al-Taybeh, ανατολικά της Ραμάλα
  • Στη γειτονιά Kafr Saba στην Qalqilya
  • Στις γειτονιές Satah Marhaba και Jabal Al-Tawil στο el-Bireh

06:53 «Στη Γάζα έχει σκοτωθεί μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού από ό,τι στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ»

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στη Γάζα από το ποσοστό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους πολέμους στην Ουκρανία και το Ιράκ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει το 1,1% του πληθυσμού της Γάζας από  τις 7 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 0,2% και το 0,8% του πληθυσμού που σκοτώθηκε στους πολέμους της Ουκρανίας και του Ιράκ, αντίστοιχα, ανέφερε η Αλμπανέζ σε ανάρτησή του στο Χ, χωρίς να αναφέρει πηγή.

«Κανένας πόλεμος σε αυτόν τον αιώνα δεν πλησιάζει την εκστρατεία εξόντωσης που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη στη Γάζα», δήλωσε.

06:44 Συνάντηση των ΥΠΕΞ  Ισραήλ – Παλαιστίνης με τους ομολόγους τους της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα δουν σήμερα τους ομολόγους τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στα πιθανά βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να μαίνεται.

Ο Ισραέλ Κατς και ο Ριάντ αλ Μάλικι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν —αντίστοιχα το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με την προσωρινή ημερήσια διάταξη— στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα είναι αφιερωμένο κυρίως στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αν και προβλέπεται να αποτιμηθεί επίσης η κατάσταση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται επίσης να είναι παρόντες.

Ενόψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Το έγγραφο

Το εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Η ΕΕ συγκαταλέγεται στους κυριότερους παρόχους οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει ευρεία συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

06:37 Ναρκοπέδιο η Μέση Ανατολή

Όλο και πιο κοντά ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με την άρνηση Νετανιάχου στην προοπτική παλαιστινιακού κράτους να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε την περιοχή ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τις «σπαρακτικές δολοφονίες αμάχων».

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εξαπέλυσε κι άλλες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή επίθεση με drone στον Λίβανο.

Η Χαμάς εξέδωσε έκθεση στην οποία περιγράφει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως «αναγκαίο βήμα» και παραδέχεται «ορισμένα σφάλματα». Ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα είναι «δύσκολος», δηλώνει στην εφημερίδα Maariv ο ισραηλινός έφεδρος υποστράτηγος Eyal Ben-Reuven.

Βομβαρδισμοί πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας έπληξαν τη συνοικία Μπακίμ, στο βορειοδυτικό άκρο της Πολιτείας της Σαάντα, μιας περιοχής στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, στη βόρεια Υεμένη, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Al Masirah».

Επίθεση με drones σημειώθηκε σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο πετρελαϊκό πεδίο al-Omar της Συρίας και στην περιοχή al-Shaddadi. Ομάδες της ιρακινής Αντίστασης έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον θέσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία από τότε που το ισραηλινό καθεστώς άρχισε τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Mehr του Ιράν, οι ομάδες λένε ότι οι επιθέσεις τους είναι αντίποινα για την υποστήριξη της Αμερικής στα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά των ανθρώπων στη Γάζα.

Ο αμερικανικός στρατός, στο μεταξύ αναφέρει ότι τα δυο μέλη της μονάδας ανορθόδοξου πολέμου (SEALs) που αγνοούνταν σε επιδρομή σε ιρανικό πλοίο που προμήθευε όπλα στους Χούθις έχουν πλέον κηρυχθεί νεκροί. Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024