Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Η τεχνολογία εξελίσσεται αλλά οι φόνοι δεν εξιχνιάζονται - Ποιοι είναι οι λόγοι

ΗΠΑ: Η τεχνολογία εξελίσσεται αλλά οι φόνοι δεν εξιχνιάζονται – Ποιοι είναι οι λόγοι

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι το ποσοστό της εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά από το 1964.

Στις δυσκολίες που έχουν οδηγήσει στη μείωση της εξιχνίασης των εγκλημάτων και των δολοφονιών στις ΗΠΑ παρά τη σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας στάθηκαν πρώην αστυνομικοί.

Σύμφωνα με όσους μίλησαν, η έλλειψη σεβασμού προς τους αστυνομικούς και οι περισσότερες δολοφονίες από αγνώστους είναι σημαντικοί παράγοντες για την εκτίναξη του ποσοστού των ανεξιχνίαστων δολοφονιών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το ανεξάρτητο Συμβούλιο για την Ποινική Δικαιοσύνη (CCJ), το ποσοστό της εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών, που ήταν 83,7% το 1964, μειώθηκε σταθερά στο 50% μέχρι το 2022. Έτσι εάν συνεχιστεί το μοτίβο αυτό για το 2023 και τα επόμενα έτη, αναμένεται να εξιχνιάζονται λιγότερες από τις μισές υποθέσεις δολοφονιών.

«Βλέπουμε τη μείωση των εξιχνιάσεων, τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας πολύ, πολύ εξελιγμένες εγκληματολογικές τεχνικές»

Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καλύτερης νομικής εκπροσώπησης των κατηγορουμένων, της εξασθένησης της σχέσης μεταξύ της αστυνομίας και του κοινού, των περισσότερων φόνων που διαπράττονται από αγνώστους και των πιο αργών ρυθμών αντίδρασης της αστυνομίας.

Μιλώντας στο Newsweek, ο Κρις Σουέκερ, πρώην υποδιευθυντής του FBI, δήλωσε ότι οι ανθρωποκτονίες αυξάνονται ενώ «οι πόροι της επιβολής του νόμου περικόπτονται γενικά και υπάρχει λιγότερος σεβασμός για τους αστυνομικούς και τους ντετέκτιβ».

«Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη συνεργασία από ανθρώπους που κανονικά θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες πληροφορίες στους ερευνητές», προσέθεσε.

Ο Σουέκερ, που πλέον εργάζεται ως δικηγόρος στη Βόρεια Καρολίνα, αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 2006 ως βοηθός διευθυντή με αρμοδιότητα όλες τις ποινικές έρευνες του FBI.

Το ποσοστό διαλεύκανσης δολοφονιών έχει μειωθεί, ενώ η τεχνολογία έχει βελτιωθεί

Όπως υπογράμμισε το ποσοστό διαλεύκανσης δολοφονιών έχει μειωθεί, ενώ η τεχνολογία για την εξιχνίαση δολοφονιών έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Στο παρελθόν, οι ανθρωποκτονίες είχαν υψηλό ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε τη μείωση των εξιχνιάσεων, τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας πολύ, πολύ εξελιγμένες εγκληματολογικές τεχνικές», είπε ακόμα και προσέθεσε:

«Έχουμε βάσεις δεδομένων DNA, χρησιμοποιούμε κάθε είδους ιδιωτικά ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία DNA από τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων, βίντεο ασφαλείας, αναζητήσεις στο διαδίκτυο και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της εγκληματολογίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένο ποσοστό εξιχνιάσεων».

Αύξηση των δολοφονιών από τους αγνώστους

Ακόμα συμφώνησε με τα ευρήματα της έκθεσης ότι η αύξηση των δολοφονιών από αγνώστους πιθανώς δυσχεραίνει την εξιχνίαση τους.

«Η γνώμη μου είναι ότι φταίει η μείωση των πόρων, η μείωση της δημόσιας συνεργασίας και η αύξηση του είδους των δολοφονιών που είναι ανθρωποκτονίες από άγνωστο σε άγνωστο, σε αντίθεση με τις ενδοοικογενειακές ανθρωποκτονίες», δήλωσε. «Οι ανθρωποκτονίες από αγνώστους είναι πολύ πιο δύσκολο να εξιχνιαστούν», υπογράμμισε.

Ο Ντόναλντ Τάμπμαν, ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει συνταξιοδοτηθεί από το αστυνομικό τμήμα του Ρότσεστερ στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η μείωση του σεβασμού προς τους αστυνομικούς έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξιχνίαση υποθέσεων δολοφονίας.

Σκηνή εγκλήματος

«Η δυνατότητα εξιχνίασης από την αστυνομία σχετίζεται άμεσα με τη συνεργασία των μαρτύρων, την κουλτούρα και τις συνήθειες των μικρών παιδιών να ‘λύνουν’ μια διαμάχη, χτυπώντας την πόρτα στο σπίτι κάποιου και πυροβολώντας τον επιδιωκόμενο στόχο στο πρόσωπο», δήλωσε ο Τάμπμαν.

«Είναι πιο εύκολο να κλείσεις το στόμα των εχθρών σου πυροβολώντας το σπίτι σου από ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Ο εκφοβισμός είναι διάχυτος και ο ‘κώδικας’ είναι να μην καρφώσεις», προσέθεσε.

Ο Τάμπμαν είπε ότι υπήρχαν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται. «Η κουλτούρα των ναρκωτικών έχει αλλάξει και ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι νεότεροι έχει προκαλέσει στα παιδιά λιγότερες αναστολές να κλέβουν αυτοκίνητα και πυροβόλα όπλα και να τα χρησιμοποιούν για συγκινήσεις και οικονομικά οφέλη», είπε.

Ο ρόλος των social media

Ο Τάμπμαν δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν επίσης παράγοντα.

«Το TikTok μπορεί να σου δείξει πώς να κλέψεις διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων και τα όπλα αφήνονται μερικές φορές στα αυτοκίνητα», πρόσθεσε. «Τα όπλα και τα αυτοκίνητα έχουν γίνει νόμισμα. Σχεδόν κάθε βράδυ στο Ρότσεστερ σημειώνονται πυροβολισμοί από αυτοκίνητο σε σπίτι και μάλιστα με πολλές σφαίρες».

Είπε ότι η αστυνομία του Ρότσεστερ έχει «αξιοσημείωτο ποσοστό διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών», αλλά το κίνημα Black Lives Matter, η πανδημία του COVID-19 και οι καραντίνες δεν βοήθησαν. «Ενώ ορισμένα εγκλήματα αυξάνονται κατακόρυφα, έχουν υπάρξει παρακρατήσεις στην αστυνομία και στα δικαστήρια», είπε ακόμα.

«Ο σεβασμός της αστυνομίας από τη νεολαία και τους νέους εγκληματίες έχει προκαλέσει έναν αριθμό πυροβολισμών και επιθέσεων κατά της αστυνομίας που δεν είχαν προηγούμενο πριν από το COVID», σημείωσε.

Η έκθεση του CCJ διαπίστωσε ότι οι μαύροι άνδρες είχαν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν το 2020-2021 σε σχέση με τους λευκούς άνδρες και οι μαύρες γυναίκες είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν σε σχέση με τις λευκές γυναίκες.

Τα ποσοστά διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1960

Ο Ερνέστο Λόπεζ, ειδικός ερευνητής του CCJ που συνυπογράφει την έκθεση δήλωσε στο Newsweek ότι τα ποσοστά διαλεύκανσης ανθρωποκτονιών μειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1960. Επανέλαβε τους πιθανούς λόγους για την τάση αυτή, προσθέτοντας ότι: «Άλλοι παράγοντες, όπως οι αυξημένοι χρόνοι αντίδρασης της αστυνομίας και η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αστυνομία μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αρχική σύλληψη και τη συνεργασία με τους μάρτυρες ώστε να μειώσουν τα ποσοστά της εξιχνίασης».

«Ένα χαμηλότερο ποσοστό εξιχνιάσεων δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με λιγότερη αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, αλλά όταν παράγοντες όπως η χαμηλή εμπιστοσύνη οδηγούν σε λιγότερη συνεργασία, αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για το δικαστικό μας σύστημα», δήλωσε ακόμα ο Λόπεζ.

Μέρος του προβλήματος μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι οι συνθήκες που περιβάλλουν τις ανθρωποκτονίες έχουν γίνει λιγότερο σαφείς με την πάροδο του χρόνου. Τέλος σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών «αγνώστων περιστάσεων» διπλασιάστηκε από 22% το 1985 σε 43% το 2022.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024