Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό στην Πράγα: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Ποια ήταν η 14χρονη που μιμήθηκε

Μακελειό στην Πράγα: Νέα στοιχεία για τον δράστη – Ποια ήταν η 14χρονη που μιμήθηκε

Ο δράστης φέρεται να βοηθήθηκε από την φίλη του - Τουλάχιστον 15 νεκροί και 24 τραυματίες, εκ των οποίων οι 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός, του μακελειού.

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τον μακελάρη της Πράγας, τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης  άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων, οι οποίοι έτρεχαν πανικόβλητοι να ξεφύγουν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και 24 τραυματίες, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων με βάση την μέχρι στιγμής ενημέρωση από την ελληνική πρεσβεία

Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας. Κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη». Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του,  έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθησαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Το βίντεο με το δράστη να ανοίγει πυρ, σοκάρει

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τη φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε.

Οι τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο, την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στην Πράγα. Σε άλλο ντοκουμέντο που σοκάρει, φοιτητές είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μια κοπέλα δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

«Σκότωσε και τον πατέρα του»

Ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε τον ύποπτο ως άριστο μαθητή.

Ο 24χρονος υπέστη σοβαρά τραύματα αλλά δεν είναι σαφές αν αυτοκτόνησε ή αν έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «τίποτα που να υποδηλώνει ότι είχε συνεργό».

Η φωτογραφία του δράστη

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της  αστυνομίας της Πράγας, ο Μάρτιν Βόντρασεκ, πιστεύεται ότι ο Kozak σκότωσε τον πατέρα του στην πόλη Χοστούν, δυτικά της Πράγας, νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ότι μετά την εγκληματική του πράξη σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Εμπνεύστηκε από φρικτά γεγονότα – Ποια είναι η 14χρονη Αλίνα

Ο Βόντρασεκ, δήλωσε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε από ένα φρικτό γεγονός, ένα παρόμοιο γεγονός,  που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αν και ανεπιβεβαίωτο, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως οι πυροβολισμοί της 7ης Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή του πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ήταν η Αλίνα Αφανασκίνα, το όνομα της οποίας ανέφερε ο μακελάρης της Πράγας.

«Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται» – Τα σοκαριστικά μηνύματα του μακελάρη

Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz* έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων).

Ο δράστης ανέβαζε για ημέρες μηνύματα μίσους και απελπισίας. «Όλοι με μισούν και θα συνεχίσουν να μισούν αλλά αυτό είναι αμοιβαίο» έγραψε στις 11 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα σημείωνε ότι «είναι μια χάλια ημέρα και μια χάλια ζωή».στις 17 Δεκεμβρίου με ένα ακόμα σοκαριστικό μήνυμα: «Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται». Το επόμενο μήνυμα γράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου και ήταν το τελευταίο όπως φαίνεται στο κανάλι του:

«Έχω ένα βουητό στα αυτιά μου… σαν κάτι γ@μη@@νες πυγολαμπίδες. Ήθελα να βγάλω τα αυτιά μου».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21/12 Πέμπτη το απόγευμα ο 24χρονος οπλισμένος με εισέβαλε στη σχολή και σκόρπισε τον θάνατο.

Έλληνας καθηγητής από την Πράγα: Δίδασκα τη στιγμή των πυροβολισμών – Είμαστε όλοι σε σοκ

Για τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν μίλησε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Ελληνικών και Λατινικών, Κώστας Τσίβος.

«Την ώρα που έγινε το συμβάν εγώ δίδασκα στο κτήριο της πρυτανείας το οποίο απέχει 500 μέτρα από το κυρίως κτήριο της φιλοσοφικής σχολής. (…) Τώρα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για το ποιοι συγκαταλέγονται στα θύματα. (…) Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ, δεν υπάρχει προηγούμενο (περιστατικό) στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίβος.

«Είπαμε στους φοιτητές να πάρουν τηλέφωνο τους δικούς τους για να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Στους εκατοντάδες φοιτητές στο πρόγραμμα Εράσμους υπάρχουν κάποιοι Έλληνες αλλά θεωρώ μάλλον απίθανο (να τους έχει συμβεί κάτι) γιατί η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο της σχολής, που έχουν την έδρα τους οι διοικητικές υπηρεσίες».

Mε τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων.

Είχε άδεια για το όπλο – Ισως τον βοήθησε η φίλη του

Οι πυροβολισμοί δεν συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία, διευκρίνισε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν.

Σύμφωνα με τον  ίδιο, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

Στο μεταξύ, η τσεχική αστυνομία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο, ότι ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Το χρονικό του μακελειού

Η τσέχικη αστυνομία με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο πανεπιστήμιο, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας.

«Με βάση τις αρχικές πληροφορίες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο σημείο», τόνισε η αστυνομία. Λίγο αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης «εξουδετερώθηκε».

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία κανενός άλλου ενόπλου δράστη και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Το email προς το προσωπικό

Σε email που εστάλη νωρίτερα προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, αναφερόταν ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα», ανέφερε το email.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται πολλοί άνθρωποι να τρέχουν μακριά από το σημείο, αλλά και φοιτητές να κρύβονται σε περβάζι του κτηρίου του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024