Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι είδε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Έβρο

Τι είδε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Έβρο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την αυτοψία στην Δαδιά έκανε επί της ουσίας άνοιγμα σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.

Στην περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να θέσει εκ νέου στην δημόσια συζήτηση ατζέντα περιβάλλοντος.

Οι «πράσινες» προτάσεις παρουσιάστηκαν συμβολικά σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοψία στην Δαδιά και να παρεμβαίνει ο ίδιος κάνοντας επί της ουσίας άνοιγμα σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.

Η στροφή στην κλιματική κρίση λειτουργεί ταυτοτικά για το ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να επιδιώκει η «πράσινη» παρουσία να συνδέεται με την παράταξη, όπως την περίοδο που καθιέρωσε τον όρο «πράσινη ανάπτυξη».

Η περιβαλλοντική θεματική γίνεται και στο πλαίσιο προσέγγισης των νεότερων γενεών, που (και ευρωπαϊκά) ασχολούνται περισσότερο με τις πολιτικές που δρουν αποτρεπτικά ή προληπτικά στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Το ζεύγος Αραμπατζή

Μετά την επίσκεψή του στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, όπου ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών το καλοκαίρι, ο Ανδρουλάκης έκανε μια σύντομη στάση στο χωριό Μάνη, στον Εβρο, για να γνωρίσει τον Παναγιώτη και την Σωτηρία Αραμπατζή. Το ζεύγος Αραμπατζή, δώρισε 100.000 ευρώ για την αναβάθμιση του νοσοκομείου στο Διδυμότειχο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους δύο ηλικιωμένους για την πρωτοβουλία τους, με στόχο να προσφέρουν στην κοινότητά τους. «Μας συγκινήσατε όλους με την πράξης σας γιατί δώσατε κόπους μιας ζωής σε αυτά που πρέπει να κάνει το κράτος δυστυχώς», σχολίασε ο Ανδρουλάκης δίνοντας συγχαρητήρια. Με την σειρά του, το ζευγάρι Αραμπατζή δώρισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βιβλία για το Διδυμότειχο και την ενορία της Μάνης -το χωριό φέρεται να πήρε το όνομά του από Μανιάτες που μετοίκησαν εκεί. «Εγώ έχω σπουδάσει Ξάνθη, γι αυτό έφερα και καριόκες από τη Ξάνθη, έχω έρθει πολλές φορές πάνω. Ήμουν φοιτητής», ανέφερε ο Ανδρουλάκης, προσφέροντας τα γλυκά που είχε μαζί του.

«Οταν λέει το κράτος ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό και να στηρίξουμε τις ακριτικές περιοχές αλλά χωρίς δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και δομές πώς θα μείνει κόσμος εδώ πέρα;», σχολίασε, είπε συνομιλώντας με τους κατοίκους και τονίζοντας πως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, πρέπει να στηρίξουν την ευρύτερη περιοχή μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, προστασίας, αλλά κυρίως της πρόληψης.

«Τόσα χρόνια βλέπανε ο Εβρος να έχει τη μεγαλύτερη ξηρασία στην Ελλάδα και δεν έκαναν κάτι να προετοιμαστούν για τέτοια καταστροφή προφανέστατα», ανέφερε, προβάλλοντας μια λύση που βασίζεται στην πολιτική προστασία που στήνεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η πρόταση

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την προηγούμενη μέρα κάνει την δική του πρόταση για μετατροπές στο σχέδιο πρόληψης, «δείχνοντας» σε άμεσες ενέργειες: στην προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου, την προτεραιοποίηση περιοχών και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας και την υιοθέτηση ενός τρίπτυχου «για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού».

Για το ΠΑΣΟΚ η περιβαλλοντική θεματική γίνεται και στο πλαίσιο προσέγγισης των νεότερων γενεών, που ασχολούνται περισσότερο με τις πολιτικές που δρουν αποτρεπτικά ή προληπτικά στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Οσον αφορά στο μοντέλο αντιμετώπισης, πρότεινε συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, θεσμοθετημένη και συστηματική αξιοποίηση και μετάδοση της γνώσης και της εμπειρίας στην καταπολέμηση πυρκαγιών από τους παλιούς στους νεότερους, ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων, καθώς και δημιουργία ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος, με όλο το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και την κατάσταση βατότητας του.

Για το μοντέλο αποκατάστασης, τόνισε την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων με βάση τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν μετά από δεκαετίες και όχι μόνο σήμερα, σχεδιασμό με βάση τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών, συνέργειες με τις δράσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη βελτίωση των παρόχθιων ζωνών και την προστασία από τις πλημμύρες, την αναγνώριση εκ των προτέρων περιοχών που θα χρειαστούν άμεση αποκατάσταση μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς (π.χ. δάση ελάτης, καμένες εκτάσεις δύο φορές), καθώς και τον σχεδιασμό παραγωγής φυτευτικού υλικού, με γνώμονα τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών και των χαρακτηριστικών των περιοχών, που θα χρειαστούν άμεση αποκατάσταση μετά από πιθανή πυρκαγιά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ανδρουλάκης παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος με πέντε βασικούς άξονες:

1. Την αύξηση των κονδυλίων ώστε από την αναλογία 20% -80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής.

2. Την δημιουργία ενός νέου μοντέλου Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της.

3. Τις συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.

4. Την σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος

5. Την δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου μέσω ενός ενιαία διαχειριζόμενου ταμείου θα υποστηρίζεται και θα υλοποιείται η έρευνα, η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση.

Τουρκία και συνεργασίες

Εν αναμονή της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Ανδρουλάκης σχολίασε την αναθεωρητική στάση της Αγκυρας («ΔΕΛΤΑ»), τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν κερδίζει, χάνει, γιατί η Τουρκία έχει μεγαλύτερη δύναμη οικονομικά και γεωπολιτικά και γιατί εμείς δεν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη Τουρκία».

Η Τουρκία, για τον Ανδρουλάκη, πρέπει να συζητήσει με την ΕΕ: «Αν θέλουμε οικονομική συνεργασία, να συζητήσουμε να συμβεί αλλά με έναν παράλληλο μηχανισμό αυτοματοποιημένων κυρώσεων εις βάρος της τουρκικής οικονομίας ότα καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα ή το διεθνές δίκαιο απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε. «Αυτό είναι ένα σύγχρονο Ελσίνκι που θωρακίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και των Τούρκων».

Στην ερώτηση για τις συνεργασίες και την φημολογία που έχει φουντώσει στο παρασκήνιο για την πολιτική επαφή που μπορεί να δημιουργηθεί με τη «Νέα Αριστερά», ο Ανδρουλάκης επί της ουσίας ξεκαθάρισε την αυτόνομη πορεία του κόμματος έως τις ευρωεκλογές, θέτοντας το πεδίο της δράσης εντός της Βουλής: «Όλα αυτά ειναι ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα, οι συμμαχίες μας είναι πολιτικές», σχολίασε.

«Εγώ θέλω τις συνεργασίες, αλλά προσκηνίου, με πολιτικούς όρους με όποια πολιτική δύναμη θέλει έναν προοδευτικό δρόμο, πατριωτικό δρόμο. Όποια δύναμη συμφωνεί σε αυτά που θέτουμε εμείς, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας μας» κατέληξε.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024