Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδία: Βίαια επεισόδια στο Δουβλίνο μετά την επίθεση με μαχαίρι έξω από το σχολείο - Πυρπόλησαν περιπολικά

Ιρλανδία: Βίαια επεισόδια στο Δουβλίνο μετά την επίθεση με μαχαίρι έξω από το σχολείο – Πυρπόλησαν περιπολικά

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο της επίθεσης με το μαχαίρι στο Δουβλίνο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών και ανάβοντας φωτιές, ενώ πυρπόλησαν περιπολικό και οχήματα.

Βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου της μετά από την επίθεση με μαχαίρι έξω από σχολείο κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία παιδιά και μία γυναίκα.

Όπως αναφέρει ο Guardian ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης, φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών, άναψε φωτιές και πυρπόλησε τουλάχιστον ένα περιπολικό, ενώ επιτέθηκε και σε αρκετούς αστυνομικούς το βράδυ της Πέμπτης.

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Δουβλίνο

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Στη συνοικία αυτή, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν».

Πανό των διαδηλωτών που γράφει οι «ζωές των Ιρλανδών μετρούν»

Ακροδεξιές ομάδες που στρέφονται κατά των μεταναστών δήλωσαν ότι ο δράστης ήταν αλλοδαπός

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 50 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμούς και φέρεται πως αυτοτραυματίστηκε μετά την επίθεση, δήλωσε ότι δεν αναζητά άλλους υπόπτους. Οι Αρχές δεν γνωστοποίησαν την ταυτότητα του άνδρα, αλλά ακροδεξιές ομάδες που στρέφονται κατά των μεταναστών δήλωσαν ότι ήταν αλλοδαπός και συγκεντρώθηκαν κοντά στον τόπο της επίθεσης στην πλατεία Πάρνελ, στο βόρειο τμήμα της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Φωτιές σε βίαιες διαδηλώσεις στο Λονδίνο

«Τρελή φατρία χούλιγκαν που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία»

Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ένα τραμ πυρπολήθηκαν και ορισμένοι διαδηλωτές ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία, ενώ άλλοι πέταξαν μπουκάλια στους αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ντρου Χάρις ζήτησε «ψύχραιμα κεφάλια» και προειδοποίησε κατά της παραπληροφόρησης, καθώς καταδίκασε τις «επαίσχυντες σκηνές» στο Δουβλίνο.

Άγρια επεισόδια και φωτιές στο Δουβλίνο

Περιέγραψε την ομάδα ως μία «τρελή φατρία χούλιγκαν που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία» και η οποία βρισκόταν πίσω από τις ταραχές και ότι ορισμένα οχήματα της αστυνομίας είχαν υποστεί ζημιές.

Τμήματα του πλήθους συγκρούστηκαν με την αστυνομία, τραυματίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετούς αστυνομικούς. Οι Αρχές ανέστειλαν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ σε τμήματα του Δουβλίνου και κάλεσαν σε ηρεμία.


Συγκεκριμένα δραματικές είναι οι εικόνες από την O’Connell Street, όπου τα πράγματα έχουν γίνει ιδιαίτερα άσχημα, καθώς υπάρχουν υλικές ζημιές σε αρκετά οχήματα. Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ των Irish Times, «ένα λεωφορείο και ένα αυτοκίνητο φλέγονται στο τέλος της O’Connell Street, καθώς η κυκλοφορία έχει σταματήσει. Μεγάλο πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στους πρόποδες του μνημείου O’Connell, ενώ έχουν ανάψει φωτοβολίδες».

Άγριες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στο Δουβλίνο

Καπνός και μυρωδιά του καμένου τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά

Η μυρωδιά του καμένου και ο καπνός είναι διακριτά στο Δουβλίνο για τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά από το επίκεντρο των συγκρούσεων στην O’Connell Street, αν και οι δρόμοι παραμένουν γεμάτοι, με πολλούς εργαζόμενους που προσπαθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές για να επιστρέψουν σπίτια τους.

«Επιστρατεύουμε πόρους για να το αντιμετωπίσουμε αυτό και θα αντιμετωπιστεί σωστά.Έχω δώσει πλήρη κατεύθυνση στις δυνάμεις μας για τη διενέργεια συλλήψεων και την προσαγωγή των παραβατών στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ακόμα ο Χάρις.

«Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αστυνομεύουμε τους δρόμους και μέρος αυτού είναι να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να ενεργούν υπεύθυνα και να μην ακούνε την παραπληροφόρηση και τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα γεγονότα εξακριβώνονται, αλλά τα γεγονότα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα για πολλές φήμες και τα υπονοούμενα διαδίδονται για κακόβουλους σκοπούς», προσέθεσε χωρίς να κάνει κάποια παραπάνω αναφορά στους τραυματισμούς ή στις συλλήψεις.

Φήμες ότι στρατός βγαίνει στους δρόμους

Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τους Irish Times ότι ο στρατός βγαίνει στους δρόμους.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση με μαχαίρι συνέβη περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το δημοτικό σχολείο Gaelscoil Choláiste Mhuire, στην πλατεία Παρνέλ, ένα πολυσύχναστο τμήμα του Δουβλίνου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το δημοτικό σχολείο καθώς τα παιδιά έβγαιναν από αυτό. Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ένας άνδρας εθεάθη να επιτίθεται σε μια ομάδα νέων με μαχαίρι. Ο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι πολλά άτομα επενέβησαν και αφόπλισαν τον άνδρα. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα μεγάλο μαχαίρι να αφαιρείται από τον ύποπτο δράστη και να πετιέται στο γρασίδι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πεντάχρονο κορίτσι, μια γυναίκα γύρω στα 30 και ένας άνδρας γύρω στα 50 υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Το κορίτσι βρίσκεται στα επείγοντα του νοσοκομείου. Ένα πεντάχρονο αγόρι και ένα εξάχρονο κορίτσι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες για λιγότερο σοβαρά τραύματα. Το αγόρι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Άγρια επεισόδια και φωτιές στο Δουβλίνο

Ο υπαστυνόμος Λίαμ Γκέρατι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο τμήμα της αστυνομίας ότι ο άνδρας ηλικίας 50 ετών συνελήφθη κι ήταν «πρόσωπο ενδιαφέροντος» και η αστυνομία δεν αναζητούσε κανέναν άλλον αυτή τη στιγμή.

Ακόμα απηύθυνε έκκληση σε όποιον έχει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, συμπεριλαμβανομένου υλικού από κινητά τηλέφωνα από την επίθεση και τα επακόλουθά της, να προσέλθει.

Εξήρε τους παρευρισκόμενους που επενέβησαν σε αυτό που είπε ότι ήταν ένα τραυματικό και επικίνδυνο περιστατικό.

Πολύ νωρίς να αποδοθεί κίνητρο

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί κίνητρο. «Ένα άτομο έχει συλληφθεί, δεν αναζητούμε κανέναν άλλον σε σχέση με το ίδιο το περιστατικό αυτή τη στιγμή, αλλά η έρευνα προφανώς θα εξελιχθεί», δήλωσε.

«Ποτέ δεν απέκλεισα κανένα πιθανό κίνητρο για αυτήν την επίθεση. Όπως είπα εξαρχής, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες», δήλωσε ο Ντριου Χάρις. Λίγο νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός είπε σε δημοσιογράφους ότι η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι το συμβάν δεν σχετιζόταν με τρομοκρατική ενέργεια.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες όσον αφορά το τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να σιγουρευτούμε για ποιο είναι το κίνητρο (του δράστη) θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Χάρις.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024