Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Φτιάχνει «Tinder... εργασίας» για μετανάστες - Τι θέλουν να πετύχουν;

ΕΕ: Φτιάχνει «Tinder… εργασίας» για μετανάστες – Τι θέλουν να πετύχουν;

Στους στόχους η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η εξάλειψη των διακινητών και το «φρένο» στους θανάτους στη Μεσόγειο - Πώς αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει την εγχώρια αγορά εργασίας;

Πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή εργοδότες και εν δυνάμει εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ, με φιλοδοξίες και όνειρα για μία νέα ζωή, δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Politico σε δημοσίευμά του αποκαλεί τη νέα πρωτοβουλία «Tinder… για εργασία», καθώς θα είναι μία εφαρμογή που θα κάνει «matching» (ταίριασμα) μεταξύ των προσφερόμενων θέσεων εργασίας και των δεξιοτήτων ενδιαφερόμενων μεταναστών που επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη, δια της νομίμου οδού.

Το δημοσίευμα του Politico

Μοιάζει περισσότερο με μία νέα εκδοχή του LinkedIn που θα απευθύνεται σε μετανάστες, θα κάνει «ταιριάσματα» όπως εκείνα του «Tinder» μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που ψάχνουν για εργασία και θα διασφαλίζει ότι οι μετανάστες θα έρχονται νόμιμα για εργασία, αποτρέποντάς την παράνομη μετανάστευση και βάζοντας «φρένο» στη δραστηριότητες διακινητών που αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά από ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Νέα μέθοδος για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

Οι επίτροποι Ίλβα Τζοχάνσον, Ιλιάνα Ιβάνοβα και Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίασαν το σχέδιο. «Υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, καθώς και η υγειονομική περίθαλψη», είπε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Τζοχάνσον, σχετικά με την πρόταση.

«Όσο πιο διαφανής και φιλικός ο τρόπος προσέλκυσης ατόμων με τα σωστά εργαλεία, τόσο περισσότερο δείχνουμε στους ανθρώπους ότι ο κίνδυνος να προσπαθήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο απλά δεν αξίζει τον κόπο», είπε η κ. Τζοχάνσον.

Η πρόταση έχει σκοπό να ωθήσει τους μετανάστες σε έρθουν στην ΕΕ ακολουθώντας «τακτικές και νόμιμες οδούς ως ισχυρό αντικίνητρο για την παράτυπη μετανάστευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Θα καλύψουν τα κενά στην εγχώρια αγορά εργασίας

Όταν υπάρχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας στην εφαρμογή, λόγω σαφών ελλείψεων σε υπάρχον εργατικό δυναμικό στην εγχώρια αγορά εργασίας, θα ξεκινούν τα «εργασιακά ταιριάσματα» με μετανάστες εκτός ΕΕ.

Σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωπή είναι και η απομάκρυνη από την αγορά των baby boomers (γεννηθέντες γύρω στο 1960) που βγαίνουν σιγά-σιγά στη σύνταξη, με τις ευρωπαϊκές ταιρίες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στελέχωσή τους.

Το Politico αναφέρει ότι η πλατφόρμα θα είναι παρόμοια με το EURES, το δίκτυο για γραφεία εύρεσης εργασίας της ΕΕ, που αυτή τη στιγμή απαριθμεί περισσότερες από 4 εκατ. θέσεις εργασίας.

Πώς θα λειτουργεί το EU Talent Pool;

-Η πρώτη πλατφόρμα της ΕΕ αυτού του τύπου καθιστά τις διεθνείς προσλήψεις ευκολότερες και ταχύτερες, για να βοηθήσει τους εργοδότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη δεξαμενή δεξιοτήτων και ταλέντων.
-Η συμμετοχή στο EU Talent Pool θα είναι εθελοντική για τα κράτη μέλη, τα οποία θα υποστηρίξουν τη διαχείριση της πλατφόρμας.
-Θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη μέλη και περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας.
-Το EU Talent Pool θα υποστηρίξει επιπρόσθετα την υλοποίηση των Συμπράξεων Ταλέντου.
-Πρόκειται για εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ, που παρέχουν κινητικότητα για εργασία ή κατάρτιση.
-Τα άτομα που αναζητούν εργασία και έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους στο πλαίσιο μιας Συνεργασίας Ταλέντου θα λάβουν μια κάρτα Talent Partnership, ορατή στους συμμετέχοντες εργοδότες, η οποία θα πιστοποιεί τα προσόντα τους.
-Οι ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση αναμένεται να αποθαρρύνουν την παράτυπη μετανάστευση και πρέπει να συμβαδίζουν με την ενισχυμένη συνεργασία για τη συνεργασία επανεισδοχής.

Με πληροφορίες από Politico και Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024