Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: Καθυστερεί η υπογραφή της νέας συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ

Μεταναστευτικό: Καθυστερεί η υπογραφή της νέας συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό συνεχίζονται μεν, αλλά με καθυστερήσεις. Οι συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη, μεταξύ των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ, δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία, καθώς το Βερολίνο και η Ρώμη ανησυχούν για την αύξηση των αφίξεων των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών, αναζητούσαν συμφωνία για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος

Μάλιστα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson δήλωσε ότι «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια επίσημη απόφαση σχετικά με τη γενική προσέγγιση για τον μηχανισμό κρίσης.»

Η ίδια ανέφερε ότι φέτος οι αφίξεις των μεταναστών κυμαίνονται σε 250.000 άτομα – κυρίως αυτούς που έφυγαν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία και έφτασαν στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου.

Ylva Johansson – Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων

Νέους συνοριακούς ελέγχους ανακοίνωσε η Γερμανία

Την Τετάρτη, η Γερμανία ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους εντός της ζώνης που κανονικά αποτελεί την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, λέγοντας ότι αυτό απαιτείται για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η άφιξη των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ.

Οι συνοριακοί έλεγχοι με τη γειτονική Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία έγιναν αφού η Γερμανία κατέγραψε σχεδόν 80% αύξηση των αιτήσεων ασύλου φέτος, γεγονός που ανησυχεί τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό που αντιμετωπίζει πρόκληση από την ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον επόμενο μήνα.

Τέτοιοι έλεγχοι αναδεικνύουν πώς οι δυσκολίες στη διαχείριση της μετανάστευσης θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνεργασία στο εσωτερικό του μπλοκ. «Προφανώς, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με νέους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία για τον «μηχανισμό κρίσης» θα στήριζε το δοκιμαζόμενο μεταναστευτικό σύστημα της ΕΕ και θα μείωνε την ανάγκη για τέτοια μέτρα.

Καθυστερεί την συμφωνία η Ιταλία

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών της ΕΕ, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο αν και κατά πόσον η Γερμανίδα Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ θα υποστηρίξει τον προτεινόμενο «μηχανισμό» για την κατανομή των μεταναστών, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση της Ιταλίας και άλλων κρατών εισόδου.

Ένας διπλωμάτης, δήλωσε στο Reuters, ότι το Βερολίνο συμφώνησε σε ένα επικαιροποιημένο σύστημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των 27 υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε πλήρης ανακοίνωση της συμφωνίας, με διπλωματικές πηγές, να δείχνουν την Ιταλία για την καθυστέρηση.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η Ρώμη ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την τελευταία πρόταση.

Ιταλία και Γερμανία καθυστερούν την συμφωνία για το μεταναστευτικό

Τζόρτζια Μελόνι – πρωθυπουργός της Ιταλίας

Αύξηση ρεκόρ των αφίξεων των μεταναστών στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, η Ρώμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αφίξεις στη Λαμπεντούζα που ξεπερνούν εκείνες του 2022 – τη χρονιά που η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε τις εθνικές εκλογές με ένα αντιμεταναστευτικό ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά στοιχεία, σημειώθηκαν περισσότερες από 133.000 θαλάσσιες αφίξεις μέχρι σήμερα το 2023, σε σύγκριση με σχεδόν 181.500 το έτος ρεκόρ της χώρας, το 2016.

Η ΕΕ – μία Ένωση περίπου 45 εκατομμυρίων ανθρώπων – έχει προωθήσει αυστηρότερες πολιτικές για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης από τότε που περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της το 2015, αιφνιδιάζοντας την Ένωση και συγκλονίζοντας χώρες όπως η Ιταλία.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί πάνω στο μεταναστευτικό

Αναλυτές με γνώση επί του μεταναστευτικού προειδοποιούν για πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή οποιουδήποτε τέτοιου συστήματος, ενώ οι ΜΚΟ κατήγγειλαν προηγούμενες προτάσεις ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την επιδίωξη συμφωνίας με την Αίγυπτο για να εμποδίζουν περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν από τις νότιες ακτές της Μεσογείου για την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές έχουν πει ότι σε περίπτωση που υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία με την Τυνησία θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ»

Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη έχουν διχαστεί σχετικά με το πώς θα μοιραστούν όσους καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρώπη. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς στις υπουργικές συνομιλίες για τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι μια συμφωνία «θα στερήσει επιτέλους από τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές στην Ευρώπη» το επιχείρημά τους «ότι δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε το μεταναστευτικό μας πρόβλημα.»

Αν και δεν είναι σε θέση να μπλοκάρουν τη συμφωνία από μόνες τους, η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στη φιλοξενία αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική. Έχουν, ωστόσο, υποδεχθεί αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες που φεύγουν από το Κίεβο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. H Γιόχανσον δήλωσε ότι 4 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας εντός της ΕΕ.

Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με το aljazeera, πάνω από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ περίπου 186.000 άνθρωποι έφτασαν στις ευρωπαϊκές χώρες κατά την ίδια περίοδο.

Ο Ρούβεν Μενικντιουέλα, διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη ότι από τους 186.000 που έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, το 83% -περίπου 130.000 άνθρωποι- αποβιβάστηκαν στην Ιταλία. Άλλες χώρες στις οποίες αποβιβάστηκαν άνθρωποι που είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Περισσότεροι από 102.000 άνθρωποι επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία, σημειώνοντας αύξηση 260% σε σχέση με πέρυσι, και περισσότεροι από 45.000 είχαν προσπαθήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη.

Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις στην Ιταλία, καθώς μέχρι στιγμής φέτος έχουν πάει στην Ιταλία 130.000 μετανάστες μέχρι στιγμής, σημειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση με τις 70.000 που έφτασαν το 2022.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024