Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
CasaPound: Ποιο είναι το νεοφασιστικό μόρφωμα που ανήκουν οι συλληφθέντες στο Ελ.Βενιζέλος

CasaPound: Ποιο είναι το νεοφασιστικό μόρφωμα που ανήκουν οι συλληφθέντες στο Ελ.Βενιζέλος

Στην CasaPound Italia (CPI), ιταλική νεοφασιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 2008, ανήκουν οι 21 συλληφθέντες στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Την ώρα που μετά από κάλεσμα από τα απομεινάρια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή συρρέουν στην Ελλάδα νοσταλγοί του ναζισμού, για πανευρωπαϊκή σύναξη μεταμφιεσμένη σε μνημόσυνο, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε ήδη σε 21 συλλήψεις ακροδεξιών Ιταλών.

Το πάθημα με τους Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν είναι πολύ νωπό και η ελληνική αστυνομία δεν θα άφηνε περιθώριο οι «νεοναζί τουρίστες» να έρθουν στην Ελλάδα για επιθέσεις εναντίον αντιφασιστών, διακινδυνεύοντας γενικευμένα επεισόδια και συγκρούσεις.

Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Europol αναφέρουν πως διαθέτουν λίστα με ονόματα μελών ακροδεξιών οργανώσεων που θα χτυπήσει κόκκινο αν εντοπιστούν κατά τον έλεγχο εισόδου στη χώρα.

Ακροδεξιοί μέλη της CasaPound συλλαμβάνονται στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ποιοι είναι οι νεοφασίστες της CasaPound

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νεοφασιστικό μόρφωμα με παραστρατιωτική δομή, διαμορφωμένη γύρω από το πρότυπο των μελανοχιτώνων Μουσουλίνι και ευνοημένη στην σημερινή πολιτική συγκυρία στην Ιταλία. Εχουν ως πρότυπο τον τρόπο δράσης των νεοφασιστικών οργανώσεων στην Ιταλία του 1960 και 1970.

Η CasaPound, που παίρνει το όνομά της από τον ποιητή Έζρα Πάουντ που ήταν θαυμαστής του Ιταλικού Φασίσμού, ιδεολογικά αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο ρεύμα του Ιταλικού φασισμού και νεοφασισμού που διεκδίκησε να είναι «ριζοσπαστικό», το λεγόμενο ρεύμα της «τρίτης θέσης» που υποτίθεται ότι ήταν σε διπλή οριοθέτηση και από τον καπιταλισμό και από τον κομμουνισμό, ενώ στην πράξη προσπάθησε να «αντιγράψει» πρακτικές της κοινωνικής αριστεράς όπως ήταν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ενωμένη ουσιαστικά γύρω από μια ρομαντικοποίηση του φασιστικού παρελθόντος της Ιταλίας, η ταυτότητα της ομάδας CasaPound επικεντρώνεται στη στρατιωτική οργάνωση, την εξύμνηση της βίας και τις επιθέσεις εναντίων των στόχων τους. Ως τάγματα εφόδου δηλαδή.


Οι ακραίες εθνικιστικές και νατιβιστικές ιδεολογίες της αντλούν από τον ιστορικό ιταλικό φασισμό, ενσωματώνουν διεθνείς επιρροές και ως σημαία έχουν τον ευρωπαϊκό αντι-μεταναστευτικό λόγο και την Ισλαμοφοβία.

Προτάσσοντας ένα βίαιο στυλ «ακτιβισμού» πασπαλισμένο με πιο ήπιες τακτικές, όπως την παροχή υπηρεσιών «μόνο για Ιταλούς» (αν θυμίζει κάτι), η CasaPound έχει κερδίσει σημαντική προσοχή από τα mainstream μέσα ενημέρωσης της Ιταλία και χώρο σε σχολεία, γήπεδα και συλλόγους προωθώντας την κανονικοποίηση του φασισμού στη σύγχρονη Ιταλία.

Ακροδεξιοί τρομοκράτες light

Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ακριβώς όπως τα νεοφασιστικά μορφώματα που διαδέχθηκαν, εκτός ίσως από τις βομβιστικές επιθέσεις σε πολυσύχναστους χώρους όπως έκαναν οι πρόγονοί τους (σ.σ. χρεώνοντας τις επιθέσεις στην ιταλική Αριστερά).

Παρόλα αυτά χρησιμοποιούν αντίστοιχα την στρατηγική της έντασης και αυτοπροσδιορίζονται με βάση τον φασισμό και τον Μουσολίνι. Αλλά όπως και η Χρυσή Αυγή είναι φανερά φασίστες, με μαύρες μπλούζες, όπλα, δημόσιες επιθέσεις και όλα τα χαρακτηριστικά της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι αναφορές τους φτάνουν από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έως τον Μουσολίνι με τάσεις μεγαλοϊδεατισμού. Παρόλα αυτά δεν διστάζουν να εξυμνούν και αριστερούς επαναστάτες, παράλληλα με την νοσταλγία για τον φασισμό και ποπ αναφορές. Ως μια ιδεολογία-αχταρμάς που προσπαθεί να κερδίσει φίλους από παντού. Κυρίως από όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Όπως κάθε αντίστοιχη οργάνωση έχει μέλη και λέγεται ότι διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις» με την Ιταλικη Αστυνομία.

Μέλη και πόλεις

Η CasaPound Italia έχει τα κεντρικά της γραφεία και τον «πυρήνα» στη Ρώμη. Διαθέτει πάνω από 150 τοπικά τμήματα σε ιταλικές πόλεις, καθένα από τα οποία αναφέρεται στα κεντρικά γραφεία της Ρώμης.

Σε γενικές γραμμές με τους περισσότερους αναφερόμενους στην αφίσα, η Μαύρη Διεθνής που θα λέγαμε, διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις.

Πρόκειται για μια ιεραρχική και αυστηρά οργανωμένη ομάδα που περιφρονεί τους ξένους και ακολουθεί πιστά τον ιδρυτή της, τον Gianluca Iannone.  Μέλη της συμμετείχαν στην εθνοκάθαρση του Ντομπάς το 2014 και το 2015 μαζί με τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ, ενώ διατηρούν σχέσεις με την Χρυσή Αυγή από το 2010.

Θετικές αναφορές έχουν και στον Αλεξάντρ Ντούκιν ο οποίος είναι Ρώσος στα όρια της ακροδεξιάς με τον νεοναζισμό και διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν.

Τα μέλη της έχουν εμπλακεί σε δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024